Andrei Hategan: E generatia "totul la vedere", generatia in care lucrurile se intampla cu la fel de mare intensitate pe net ca si in realitate

Andrei Hategan: E generatia "totul la vedere", generatia in care lucrurile se intampla cu la fel de mare intensitate pe net ca si in realitate

Andrei Hategan, solist The Amsterdams & We Singing Colors si fost jurnalist, crede ca noua generatie poate purta multe nume, dar cel al revoltei e destul de nou.

A fost nevoie de un declic care sa ii scoata in strada, chiar daca sentimentul de “ceva nu merge” exista latent. Care e cea mai mare diferenta dintre ei si cei “cu cheia la gat”? Intre maturitati si idealisme, doar modul de exprimare. 

Despre noua generatie se va vorbi si in cadrul Romanian Youth Focus, parte din evenimentul Target BootCamp, derulat de SMARK pe 23, 24 si 25 noiembrie. Timp de 3 zile se vor dezbate toate cele 3 targeturi de interes pentru branduri si agentii: femei, barbati si tineri.

 

Generatia Facebook

Cred ca nu gresim daca-i zicem totusi generatia Facebook. E generatia "totul la vedere", generatia selfie, generatia in care lucrurile se intampla cu la fel de mare intensitate pe net ca si in realitate. Sau cel putin asa rezulta daca citesti wallu'.

Normal ca mai sunt si exceptii. De cate ori nu ti s-a intamplat sa citesti ceva serios/important pe FB, scris de un prieten, iar atunci cand te intalnesti cu el sa vezi ca nu are nimic de zis de fapt in legatura cu ce a scris.

Facebook-ul are avantajul feedback-ului imediat, ai o "duma" buna in tine, o versi acolo sa-ti verifici simtul umorului instant, ai facut o poza arty, o pui acolo sa vezi daca toata lumea te crede pictor, ai compus un hit, ii dau share acolo sa se stie. Asta cu "generatia revoltata" recunosc ca e noua... Revolta pisicilor filmate cu telefonul, poate.

 

De ce iese in strada noua generatie

In primul rand ii revolta faptul ca si-au dat seama ca stau prea mult pe FB, cand de fapt lucrurile se intampla altundeva. E ca un tavalug de attend-uri la care nu ai cum sa te sustragi, cand vezi ca toti prietenii tai (sau aia din lista) sunt acolo. Iar cand ajung in strada, isi dau seama de fapt ca revolta e chiar pe bune si atunci sentimentul revolutionar devine si mai mare.

Cred ca exista si inainte un sentiment latent de "ceva nu merge", dar avea nevoie de un declic. Nu cred ca e vreun om normal la cap care sa considere ca politica din Romania e benefica, doar ca nimeni nu stie cum sa-si exprime punctual nemultumirea asta. Iar acum, dupa tragedia Colectiv, ura asta fata de sistem a capatat si niste fete, ducand in cele din urma la 3 demisii intr-o saptamana.

Cu voia dumneavoastra, totusi, nu as vrea sa caracterizez o generatie, dupa niste evenimente care dureaza o saptamana. Hai sa mai facem interviul asta peste doi ani, sa masuram si atunci nivelul de revolta.

P.S. Cel mai bun exemplu ca Facebook-ul a iesit in strada e chiar ziarul Colectiv, o pagina A4, ( de hartie, deci) pe care apareau cele mai tari/emotionante postari despre protest.

 

Ce te socheaza la noua generatie

Nu inteleg unde a disparut intimitatea binelui facut in soapta, fara sa scrii un short story dupa aia, nu inteleg de unde atata lipsa de incredere in propria persoana, incat trebuie sa-ti reafirmi pozitia zi de zi printr-un status, poza etc. Nu inteleg nici mica turnatorie virtuala de genul "sa vezi ce mi s-a intamplat azi pe scara blocului, cat de nesimtit e vecinul ca da maneaua la maxim etc.".

Ce ma mai socheaza: numarul impresionant de camere HD si profesionalismul sedintelor foto pentru FB, faptul ca avem de-a face cu o generatie care e invatata sa citeasca pe verticala, apanajul scrollingului, faptul ca prea putini realizeaza ca suntem invatati sa ne exprimam in fraze scurte, cat sa nu "plictiseasca", cu impact maxim atunci cand te uiti pe telefon, de exemplu. Am bifat aici aspectele negative, pentru aspectele pozitive trebuie de vorbit chiar cu megauserii.

 

Diferente; asemanari

Cred ca aia "cu cheia la gat", sa zicem oamenii nascuti aproximativ in anii 80 la inceput, au cate un pic din toate, doar ca fiind mai batrani un pic se updateaza mai greu, dar in mare sufera de aceleasi autoportrete.

 

Asteptari

Aceleasi pe care le am si de la mine. Nu m-am bazat niciodata pe tineri sau batrani sa-mi faca mie binele pe care mi-l pot face singur. Observ din ce in ce mai des, stand de vorba cu oameni de 20 de ani, sa spunem, ca au de fapt aceleasi ganduri, sunt foarte maturi de fapt, diferenta e doar la modul de exprimare.

Din pacate, realizez si eu destul de tarziu ca si colegii de generatie, probabil, ca turnura din 89 nu a fost totala si ca oamenii de atunci inca conduc si acum, iar asta doar timpul probabil o va rezolva. Deci e clar ca am sperante de le cei mai tineri, pentru ca vor avea de-a face cu oameni mai curati sau cel putin fara legaturi cu fostul regim.

 

Ce ai invatat de la ei

Ma intersectez la Mc, la club, la concerte, mai nou, si in casa. Am invatat de la ei si de la mine ala din trecut ca orice sfat de la astia un pic mai mari nu poate fi luat in serios. Sa fie exact cum vor sa fie, iar sfatul va iesi singur la suprafata.

Orice ar fi, marile schimbari pleaca de la ei, studenti, elevi in clasele terminale, ei pot spune acum ce le place si ce nu, ei aleg ce sa cerceteze si ce nu, ce e bine si ce e rau in sistem.

Deci, viziunea fresh, de la oameni din mijlocul problemelor, cu ajutorul si ceva experienta de la cei mai in varsta care gandesc la fel, ar putea duce spre shimbare, rezolvare, normalitate, bine, ziceti-i cum vreti.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related