Hypno e regizor, ne stim cu el mai toti. Face advertising, videoclipuri muzicale, filme de fashion si multe altele. E workaholic, lucreaza tot timpul la un proiect. O latura a jobului lui pe care poate n-ati constientizat-o foarte clar e cea de freelancer.
Adica, la un moment dat, Hypno s-a desprins de o nava-mama a productiei si a inceput sa-si aleaga proiectele, sa discute cu clienti, sa isi organizeze singur timpul. A fost usor gratie inconstientei, spune el. Dar, evident, si greu, pentru ca iesise dintr-o rutina comoda si se trezise cu o gramada de timp prin buzunare care mai mult incurca decat sa ajute.
Freelancing-ul e un stil de viata, nu un mod de lucru, ai carui adepti par sa se inmulteasca la nivelul industriilor creative de niste ani incoace.
La inceput, esti doar somer, parca scos afara in frig, dar trebuie sa stai cu nervii tari. Pe parcurs, poti sa devii un om multitalentat care-si face singur PR, client service si miezul cel mai important, cel de creatie. De nevoie.
Ei, uite ca avem o cursa care se cere povestita. O rasfoim cu ajutorul mai multor freelanceri din advertising si domeniile adiacente. Cum va spuneam, incepem cu Hypno (aka Bogdan Moldoveanu):
Hypno pe cont propriu: declicul
Lucram ca producator si, intr-un PPM, un regizor strain luase storyboard-ul agentiei si il filma cadru cu cadru fara sa schimbe nimic. Mi s-a parut extrem de necinstit, imi venea sa-i zic ce sa faca pentru a-i da macar o forma vizuala mai interesanta, dar omul voia sa fie super safe.
Oricum ma gandeam de ceva vreme la regie si la posibilitatea de a deveni regizor de publicitate - asta a fost doar un trigger, dar unul puternic.
Tranzitia a fost...
... usoara pentru ca eram destul de inconstient (nu ca acum as fi mai matur), dar si grea pentru ca imi iesisem din rutina zilnica de munca de la productie. Am avut noroc pentru ca au fost cativa oameni care au crezut in mine in acel moment (in special Dragos Vilcu).
Traiul de angajat de cand esti freelancer
Pana la urma, tot munca e :) Diferenta majora, pentru mine, a fost schimbarea programului de viata. Brusc, aveam control absolut asupra propriului timp si mi-a luat ceva sa invat sa ma organizez. Plus toate temerile financiare de la inceput care apar in momentul in care te prinzi pe pielea ta ce bine e sa iei un proiect.
Cat esti angajat al unei case de productie, iti pare rau cand pierzi un job, dar cand esti freelancer, in ecuatie apare si frustrarea personala - fie de natura "artistica", fie de natura financiara.
Jobul unde ai invatat cel mai mult
E greu sa fac un top, dar invat din orice job ceva. Pana la urma asta e secretul unei vieti profesionale indelungate; suna a dicton corporatist, dar asa e. Daca nu-ti place, e degeaba :)
Ai fi interesat sa infiintezi o companie de productie?
Doar ca sa cresc un brand sub care sa fac clipuri sau proiecte personale independente, in niciun caz n-as intra pe piata de productie, de pitch samd. Nu am skill-uri de business si nici nu vreau sa mi le dezvolt.
Te-ai intoarce in postura de angajat?
Nu mi-am pus aceasta problema nicodata, nu imi planific lucruri pe termen lung. Mi-e greu sa cred ca s-ar putea intampla, dar cine stie :))
O saptamana la "serviciu"
E foarte ordonata si programata :)
Ma trezesc in fiecare dimineata intre 06.00 si 06.30, stau o ora si verific toate blogurile audio-foto -video ca sa vad ce s-a mai petrecut si apoi incep sa lucrez. De obicei, am programul facut de catre casele de productie cu care lucrez in acel moment.
Daca nu am filmare, ma opresc din treaba undeva in jurul orei 21.00 si foarte rar depasesc ora 00.00.
Somnul ajuta. Asta a fost cel mai greu pana acum ca freelancer, sa-mi ordonez viata si sa-mi gasesc un tempo pentru a face treaba asa cum simteam ca trebuie facuta.
Prejudecati despre freeelanceri
Ca putem sa facem cu timpul ce vrem noi si ca facem bani multi, ceea ce credeam si eu la inceput :)) De intalnit, m-am intalnit cu toate, insa nu poti decat sa le raspunzi cu umor si sa-i inviti pe toti sa intre in pitch :)
Avantaje si dezavantaje in freelancing pentru creativi
Singurul avantaj ar fi ca, de la un anumit moment (cand esti ceva mai stabil), poti incepe sa faci o selectie a joburilor pe care le accepti sau nu. In rest, e la fel, cu conditia sa-ti placa ceea ce faci.
Primul proiect ca freelancer
Un spot la Sensiblu, primul pentru care am fost platit cu 700 de dolari si am crezut ca mi-a pus Dumnezeul filmarilor mana pe cap :)
Relatia directa cu clientii
Intotdeauna incerc sa am o relatie corecta profesional cu clientii si agentiile cu care lucrez. Daca peste asta se adauga si o simpatie reciproca, lucrurile devin si mai bune.
E important sa ai, cum spun americanii, "a good personal experience", pentru ca atunci proiectul devine mai "smooth" si posibilitatea de a realiza un produs bun creste.
Cred ca trebuie sa-ti stii foarte bine locul si atributiile intr-un proiect si sa nu ai senzatia ca doar tu ai dreptate. E un job al negocierilor si al capacitatii de a intelege ceea ce se doreste de la spot, dar in acelasi timp trebuie sa asculti de vocea ta interioara. Pana la urma, ai fost angajat pentru ca le-a placut ce au vazut in reel-ul tau.
As spune ca e bine sa-ti promovezi ideile cu gentilete si diplomatie :) Cateodata iese, cateodata nu iese. In final, trebuie sa faci tot ce poti tu mai bine. Iar suna "ca din carti", dar asa e: nu trebuie sa-ti bati joc de filmare ca o sa-si bata si ea joc de tine :))
Cum te promovezi?
Facand lucruri, fie concretizate in reclame, clipuri muzicale, fashion sau film. Sau orice alta forma. Trebuie sa creezi content in care sa se vada ceea ce stii sa faci. Si, in primul rand, sa-ti placa. Asta este cea mai simpla reteta. Eu nu stau niciodata, tot timpul lucrez la un proiect.
Regizor freelancer proaspat iesit din facultate
Ar avea nevoie de multa rabdare si proiecte personale care sa-l descrie ca stil si intentie. Sa nu vina cu un ego artistic pompat si sa inteleaga ca nu e stapanul adevarului suprem. Si sa se bucure de ora 6 dimineata, la filmare :) Sa fie curios si sa-si creeze oportunitati de a face lucruri interesante la orice job. Oamenii din jurul lui vor aprecia implicarea.
Daca ai lua-o de la cap?
Cu mintea de acum :)) probabil ca m-as duce la scoala mult mai devreme si as face si mai multa scoala.