In februarie 2015, Carlsberg invia campania If Carlsberg did si, cu sau fara voie, intreaga serie de meme-uri generata global. If Carlsberg did supermarkets, ad semnat 72andSunny, devenea visul oricarui barbat, un taram al fericirii, masculinitatii si raurilor de bere vesnice.
In aprilie, campania continua cu o noua fateta: If Carlsberg did posters. Credem ca ati auzit deja ca in Londra se da bere gratis. Nu orice fel de bere, ci probabil cea mai buna bere din lume: Carlsberg. Anglia nu este aleasa la intamplare, caci James Lousada (Chief Executive, Carlsberg UK) declara, tot in februarie, ca relansarea campaniei se datoreaza si pierderii contactului cu filosofia de brand.
Reteta ultimului OOH implica, pe langa hamei, malt si ingredientele obisnuite din bere, simplitate. Caci nu e o idee rea deloc sa ai un billboard urias din care sa iasa un dozator de bere: brandul ajunge pe retina pietonilor, executia si costurile-s minimale, casuta de neconventional e check-uita; si a mai bagat si ceva sampling.
Nu ca ar avea Carlsberg nevoie de asa ceva la londonezi, dar e bine, din cand in cand, sa cobori din cerurile de brand pe strazile din lume. Priviti ce este probabil cel mai bun billboard din lume, semnat Fold7 si Mission Media:
Punem pe pauza zambetele fericite ale londonezilor si ne mutam in cealalta parte a lumii, unde alcoolul nu e tocmai prilej de veselire. In Brazilia, petrecaretii aflati in stare de ebrietate isi gasesc sfarsitul tot mai des pe soselele patriei.
Campanii care sa te traga de manecuta sa nu te urci la volan baut s-au tot facut. Dar, dovedit lucru, un print si un OOH parca nu sunt suficiente. Ceva mai convingatoare si eficiente sunt lucrurile si efectele palpabile.
Pentru ca principala cauza a accidentelor sunt soferii cu ceva alcool la bord, Ministerul Transporturilor din statul brazilian Parana a batut palma cu agentia OpusMultipla si impreuna au facut un pic de lucru manual.
Proiectul e simplu: din carcasele de fier ale masinilor care au suferit dauna totala in accidente au fost realizate frapiere. Plasate in baruri, nu indeplineau numai o functie practica: ele trageau un semnal de alarma asupra condusului in stare de ebrietate, cu mult inainte ca soferii ametiti sa isi doreasca sa se intoarca acasa, la volan.
Priviti efectele: