#jesuischarlie. Toti suntem Charlie. Online

#jesuischarlie. Toti suntem Charlie. Online

Internetul nu este doar pentru glume, pisici si nemultumiri zilnice. Nu este doar sursa de informatii. Internetul, asa cum s-a vazut ieri, poate intelege o tragedie. Si poate fi solidar, in cele mai emotionante cai.

12 oameni au fost ucisi, miercuri, in timpul unei sedinte de redactie a publicatiei Charlie Hebdo, intr-unul din cele mai sangeroase atacuri teroriste din ultimii 40 de ani. Atacatorii inarmati cu Kalasnikov si lansatoare de rachete au omorit jurnalisti fara aparare.

Printre cei care au murit se numara caricaturistii Stephane Charbonnier (Charb), directorul publicatiei, Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) si Georges Wolinski (Wolinski).

Charlie Hebdo e cunoscuta pentru caricaturile sale care nu menajeaza pe nimeni (12 dintre cele mai controversate prime pagini). Nici un fel de religie sau om politic. E cunoscuta, de asemenea, pentru numeroasele amenintari, din partea multor si diferite grupuri extremiste.

In 2007, publicatia a capatat faima internationala, cand a publicat cele 12 caricaturi controversate cu profetul Mahomed, preluate dintr-un ziar danez. Si, chiar cu cateva minute inainte de atacul terorist, Charlie Hebdo difuzase pe Twitter o caricatura care il ironiza pe Abu Bakr al-Baghdadi.


Despre moarte, cu umor

Tragedia a blocat internetul. Orice alte postari sau informatii au fost date la o parte. Twitterul si Facebookul au fost inundate cu informatii in timp real despre atacul de la Paris. Apoi, s-a oprit cateva secunde in loc si a tinut doliu. A urmat solidaritatea.

#jesuischarlie a devenit un cantec de doliu cu ecouri in toata lumea.

Pana si in panotajele de la aeroporturi 

Cei de la AFP au postat pe Twitter o fotografie emotionanta, la fel ca restul presei sau a ONG-urilor, care au cautat cuvinte, desene si fotografii care sa poata raspunde, macar in parte, socului si ororii.

Sefi de stat, actori, scriitori, oameni obisnuiti au fost, cu totii, Charlie pentru o zi.

Actorul Hugh Laurie scrie: Am sters un post stupid; tocmai am aflat ce s-a intamplat in Paris.

O caricatura mai veche din New Yorker, reprezentativa pentru ceea ce s-a intamplat la Paris, a fost postata incontinuu, atat pe Facebook, cat si pe Twitter.

De altfel, ilustratori din intreaga lume au postat desene in semn de solidaritate. Sensibile, emotionante, cu umor. Despre moarte, libertatea de exprimare, religie, Dumnezeu.


Romania nu a stat deoparte

Presedintele Klaus Iohanis si-a schimbat poze de profil pe FBK cu #jesuischarlie si a scris mai multe posturi in legatura cu moartea celor 12:

"Va chem sa fim alaturi de familiile victimelor tragediei de astazi din Franta, alaturi de cei pentru care libertatea de exprimare este un crez. Suntem datori sa luptam impotriva terorismului, acest flagel nimicitor care nu isi mai poate avea locul in lume. ‪#‎JeSuisCharlie‬‬"

"Atacarea redactiei saptamanalului francez Charlie Hebdo reprezinta un act terorist crud si las. Imi exprim compasiunea pentru familiile victimelor precum si solidaritatea fata de natiunea franceza atat de lovita astazi. Ii asigur pe toti partenerii Romaniei de intregul sprijin in lupta impotriva terorismului si a extremismului de orice fel. Comunitatea internationala trebuie sa aiba o atitudine ferma in fata incercarilor teroriste de distrugere a statului de drept, de incalcare a drepturilor si libertatilor cetatenesti.

Libertatea de informare este un drept fundamental al omului. Atat toleranta religioasa si etnica, cat si dreptul la libera expresie sunt fundamentele civilizatiei moderne, construita pe principiile democratiei", a mai scris presedintele.

Premierul Victor Ponta a postat pe Twitter, in limba franceza, un mesaj in care s-a aratat profund socat de atentatul de la Paris.


"Pai si daca o sa postam toti caricatura pentru care au murit 12 oameni, o sa ne caute si o sa ne impuste-n cap?"

Dan Perjovschi a desenat mai multe caricaturi in legatura cu tragedia din Franta.

Liviu Mihaiu, Simona Tache, Vlad Petreanu si multi altii si-au schimbat pozele de profil cu #jesuischarlie sau desene din publicatie.

"Pai si daca o sa postam toti caricatura pentru care au murit 12 oameni, o sa ne caute si o sa ne impuste-n cap amaratii aia invatati inca de mici sa-i ucida, in numele credintei, pe cei diferiti de ei? ‪#‎CharlieHebdo", a scris Simona Tache pe Facebook si apoi pe blog.

Catalin Tolontan a postat pe Facebook coperta GSP de azi, adaugand: 

"Cit despre atacatorii de la Paris, islamul este compasiune si ei nu sint islamul. Islamul este lumina iubirii care invaluie Taj Mahal la ora cinci dimineata, in fiecare zi de patru secole, si ei nu sint islamul".

Pe de alta parte, Lucian Mandruta scrie:

"Sa-mi spui acum ca atentatele de ieri n-au legatura cu religia e ca si cum ai spune ca Inchizitia n-are nici o legatura cu catolicismul". 

Unii au criticat, insa, acest val al solidaritatii virtuale:

"Bun, si dupa ce stabilim ca toti suntem Charlie, ne scarpinam pe burta satisfacuti si tristi si dam un share, ce facem pentru libertatea de expresie si tot restul?", scrie Iulian Comanescu pe FBK, adaugand acest link.

Comentariile au trecut apoi inspre dezbaterea: exista limite ale libertatii de exprimare? Ar trebui?

Intr-un interviu acordat Le Monde in 2012, Charb a declarat:

"Intr-un an, am epuizat cam 20 de garzi de corp (...) Nu am copii, nu am sotie, nu am masina, nu am credit. Este poate un pic cam pompos ceea ce voi spune, insa prefer sa mor in picioare decat sa traiesc in genunchi".

Iar replica lui a fost unul dintre cele mai populare citate pe internet.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related