Laborator, Red Angus, Energiea, Papiota, Atelierul Mecanic, Divan, Lacrimi si Sfinti sau Bocca Lupo sunt doar cateva dintre locurile care poarta semnatura arhitectului Corvin Cristian. Spune ca de fiecare data incearca sa aduca ceva nou in design, respectand cerintele clientului si nu neaparat stilul lui propriu.
A lucrat si la realizarea unor decoruri pentru filme (Cold Mountain, Jacquou le croquant, The wind in the willows, Flight of Fury, Attack Force), spoturi TV (Coca-Cola- The Special Transport, Timisoreana- Evolution, Dell- Treats, Elite- Casa) sau videoclipuri (Hurts-Better Than Love, Stereophonics- It Means Nothing).
Crede ca succesul lui de datoreaza unor conjucturi, ca a fost in locul potrivit la momentul potrivit, si din acest motiv nu se simte in masura sa le dea sfaturi unor arhitecti mai tineri decat el. E de parere ca in arhitectura, la fel ca in economie, trendurile de viitor se adeveresc rar.
Mai multe despre ce il inspira, ce site-uri urmareste, ce ii reprezinta munca si la ce proiecte lucreaza in prezent, aflati din interviul de mai jos. Va mai spun si ca mananca Kinder Delice la micul dejun.
O zi din viata lui Cristian
Intrebarea asta imi aminteste de personajul lui Roberto Benigni din „From Rome with love”, acela care ajunsese in mod nejustificat celebru peste noapte si cand era intrebat acelasi lucru el chiar raspundea cu de-amanuntul incepand cu painea prajita de la micul dejun.
Eu nu mananc paine prajita, ci Kinder Delice. Restul zilei e suficient de obisnuit incat sa nu va plictisesc cu amanuntele. De obicei, la 7.00 pregatesc copiii pentru scoala. Daca am treaba la birou, ma duc la birou. Daca nu, stau prin casa sau ma duc la santiere sau la intalniri. Zilele de weekend arata diferit pentru ca noptile, la randul lor, sunt diferite.
In timpul liber
Fac greu diferenta intre timp liber si timp de lucru pentru ca se intrepatrund destul de mult in activitatea mea.
De pilda daca ma documentez din carti sau pe site-uri care imi plac sau ma intalnesc cu colegi care imi sunt si prieteni, nu stiu daca este timp liber sau timp ocupat.
Site-urile la care cred ca se uita majoritatea designerilor de interior: Frame, Dezeen, Yatzer, Wallpaper, Contemporist, etc. Dar nu ma uit constant.
Influente
Cateodata ne influenteaza evenimente minore. De pilda cand eram prin clasa a X-a si n-aveam nici in clin nici in maneca cu design-ul am schimbat o pereche de ciocate pe un tricou negru cu un cap de pirat si, pentru ca era clar ca eram in dezavantaj, baiatul ala mi-a dat si o revista de arhitectura cam obscura, nici nu mai stiu cum se cheama.
Dar era glossy si atunci am tinut-o prin casa ani de zile si ma mai uitam la ea si cred ca m-a influentat foarte tare, mai mult decat jumatate de facultate. Avea pe coperta cladirea Lloyds a lui Richard Rogers si poate ca de aceea sunt atras de a expune elemente de constructie care de obicei se ascund.
Am lucrat cu multi designeri importanti pe platouri de filmare, dar cred ca mi-au influentat mai mult comportamentul decat stilul. Sau poate nu-mi dau seama.
Colaborari
Suntem o echipa destul de vasta atunci cand ne strangem (lucram intr-un sistem flexibil de freelanceri), in mod constant cu arh. Vlad Vieru.
Unitate in munca
Eu nu mi-am propus sa aiba unitate ceea ce fac, din contra, incercam sa facem de fiecare data ceva complet diferit, potrivit cu tema din partea clientului, nu cu un stil al meu.
Pe de alta parte incerc sa nu fac risipa de mijloace, cred ca „less is more” dar sigur , cu o limita, altfel „less is bore”, cred ca in lumea tipatoare in care ne invartim eleganta discreta este foarte vizibila, cred ca privirea spre trecut te poate ajuta sa intelegi si sa imaginezi viitorul, simpla privire spre viitor mi se pare oarba si alte asemenea idei fixe care nu-mi apartin dar am apucat sa le incorporez si probabil ca aduc o „unitate”.
Mi-ar placea sa fie „spectacularly unspectacular”. Nu eu am inventat termenul, l-am citit undeva si mi s-a parut ca e destul de aproape de intentiile mele.
Bocca Lupo. Foto: boccalupo.ro
Viziunea despre design
Nu am o viziune, in schimb stiu ce imi place, in parte am raspuns mai sus. „Simplu, dar nu simplist, complex, dar nu complicat”. Gesturile epatante mi se par jenante. Ma refer la mine, altora le poate sta foarte bine sa fie flamboyanti.
Si stiu ce nu-mi place: chestiile incalcite, tipatoare si cu pretentii, sa zicem Zaha Hadid, Karim Rashid, Frank Gehry, de pilda, dintre cei foarte cunoscuti.
Proiecte actuale
Printre altele, lucrez la niste „concepte” pentru mall-uri din alte tari (Rusia, Spania, Portugalia), care incearca sa adapteze arhitectura tipica acestui program la schimbarile majore ale comportamentului consumatorilor pe fondul dezvoltarii online-ului si al crizei.
Noi ne ocupam de partea de design a unor astfel de proiecte, deocamdata in stadiul de studiu/experiment. De partea de diagnoza si strategie se ocupa partenerii din Spania, The Leisure Way. In curand speram sa inceapa implementarea primului astfel de proiect.
Proiecte preferate de pana acum
Dintre cele recente, Casa Boema din Cluj. Dar si Divan, Bocca Lupo, Salon.
Casa Boema. Foto: Lucian Mandru
Promovare
Le fac poze si le pun pe site. Uneori primesc cereri pentru publicare. Si am participat la niste concursuri in afara tarii care ne-au adus ceva vizibilitate.
Nu folosim alt mecanism de promovare. Suntem o intreprindere mica si nu volumul de lucrari este ceea ce ne lipseste. Nici nu avem ambitii de crestere care sa necesite promovare mai multa decat cea „din gura-n gura”.
Trenduri de viitor
Nu stiu, e ca la previziunile despre economie, rareori se adeveresc. Si nici n-as vrea sa va spun locuri comune cum ar fi: „eco”, „vintage”, „passive”, etc.
Inspiratie
De obicei este o surpriza si pentru mine. „Inspiratia” (poate e un cuvant cam pretentios) poate veni din cele mai neasteptate locuri. Mai degraba stiu ce nu ma „inspira”: spatiile monumentale, minimalismul aseptic sau obiectele tipatoare.
Sfaturi pentru tinerii arhitecti
Am mai raspuns o data undeva intrebarii acesteia si indata dupa aia mi-a parut rau pentru ca m-am gandit ca nimic nu ma califica sa dau sfaturi altora. Putinul succes de care ma bucur se datoreaza unor conjuncturi si odata scos din context tot ceea ce stiu eu n-ar mai valora nimic.
Cred ca fiecare isi gaseste calea in modul lui personal: unii prin noroc, altii prin munca sau, ca veni vorba, altii prin lene, despre care se spune ca „este cel mai bun designer”, altii prin „je ne sais quoi”, altii prin toate la un loc. Nu am sfaturi de dat, doar le urez sa-si gaseasca calea potrivita pentru ei, e un chin sa faci ceea ce nu ti se potriveste.
Restaurant Lacrimi si Sfinti. Foto: lacrimisisfinti.com
De ce ai nevoie ca sa fii un arhitect de succes in Romania?
In general, cred ca de aceleasi calitati de care este nevoie oriunde in lume: ceva perseverenta, disciplina, ceva talent, „social skills” (scuze pt engleza, chiar n-am gasit echivalentul). Asta daca vorbim la modul general. In ce ma priveste, mare parte imi lipsesc. Doar s-a intamplat sa fiu in locul potrivit la momentul potrivit.