Fetele de la Jooca Studio privesc spre viitor: In curand se va constientiza ca angajarea unui arhitect nu e o fita, ci o nevoie pentru calitate

Fetele de la Jooca Studio privesc spre viitor: In curand se va constientiza ca angajarea unui arhitect nu e o fita, ci o nevoie pentru calitate

Alexandra Stamate si Cristina Ionete sunt fondatoarele Jooca, un studio de arhitectura si design interior. Pana acum nu e nimic cunoscut, dar sigur ati fost macar o data prin Journey Pub. Ei bine, ele l-au dichisit. Pe langa asta, au mai amenajat saloane de masaj sau de infrumusetare, birouri, apartamente si vile in Bucuresti, Cluj Napoca si chiar Chicago si Quebec.

Ca sa aveti ce citi si in vacanta, le-am rugat sa ne spuna cum isi petrec timpul liber si cum arata de obicei o zi din viata lor, ce le reprezinta munca si ce le inspira, care au fost proiectele lor preferate de pana acum si ce au avut ele special, la ce lucreaza acum si ce sfaturi le-ar da tinerilor arhitecti si designeri.

O zi din viata lor

Alex: In mod sigur, nu asa cum o „proiectez”. Monotonia nu e la ea acasa in domeniul nostru; azi am facut ceva total diferit fata de ce am facut ieri. Nu e rau deloc, dar nici foarte bine: iti mentii mintea „colorata” si te distrezi muncind, dar nu poti sa estimezi la cat ajungi seara acasa. 

Cris: Totusi, avem cateva puncte pe care le repetam zilnic, cum ar fi sedinta de cafea, primul lucru dupa ce ajungem la birou. Ba nu... mint: primul lucru e sa-i spun Alexandrei cat de mult o iubesc. Asa, nu se supara pe mine, indiferent cat de multa treaba ar fi de facut in ziua aia. 

In timpul liber

Alex: Imi place sa m joc cu acuarelele. Ma linisteste si ma inspira. Parca imi eliberez mintea de lucrurile care ar trebui sa-mi para inutile si las ideile sa o invadeze. Cand nu desenez, citesc. In ultimul timp, citesc mai mult carti despre dezvoltare personala si business coaching. Jooca e motivul; vrem s-o crestem  mare-mare. Avem planuri uriase cu ea, nici nu stie ce-o asteapta. 

Cris: Plimbari si calatorii! Imi place sa descopar locuri noi, culturi diferite si stiluri si patternuri specifice fiecarei tari. Dupa fiecare „evadare” in alt spatiu ma intorc plina de idei. Si apropo de idei si documentare, urmarim multe site-uri, bloguri, pagini de facebook de design interior. La fiecare nou proiect, pornim un tur de forta si le rasfoim pana facem „febra” la mouse.  Apreciem foarte mult Designist.ro, pentru ca acopera cam tot ce inseamna design romanesc si creaza un feeling de comunitate, ajutand foarte mult la construirea acestei mari familii. Apropo: bravo, fetelor! Keep up with the good work!

Influente

Alex: E ciudat la noi ca avem cumva gusturi diferite, dar cand ne place ceva foarte mult, descoperim ca ne potrivim foarte bine. Ne place Karim Rashid pentru ca este foarte curajos in design si culoare, ne place mult designul mid-century danez si il adoram pe Charles Eames!  Ne plac lampile Tom Dixon si Marcel Wanders, iar geniul lui Starck ne inspira.

Colaborari

Cris: Journey Pub, unul dintre proiectele noastre de suflet, ne-a adus in ipostaza de a forma o echipa complexa de pictori, arhitecti, ingineri si muncitori. Acolo am colaborat cu „11 AM” pentru instalatia cu pasari de la intrare, cu Hermina Stanciulescu , Alexandra Andries si Stefan Constantin pentru picturile pe pereti si pentru diversele decoratiuni hand-made. Journey Pub a fost ceva special, atunci cand vedem ce a iesit ne aducem aminte motivul pentru care am ales sa facem design interior.


Colturi din Journey Pub

Alex: Sper ca nu e singurul „motiv”, Cris! In toate proiectele noastre s-au regasit placerea si motivatia, sa nu creada lumea ca doar la „Journey” a iesit ceva de vis! Doar ca a fost primul nostru proiect cu adevarat mare si am ramas atasate de el pe viata. Ba chiar ne-am mutat si cu biroul langa el! Mai tragem cu ochiul pe geam, cand n-avem chef de munca, si zicem: „Oau, noi am facut asta? Hai, inapoi la treaba!” 

Revenind la colaborari, ne plac initiativele si produsele designerilor romani si incercam mereu sa integram in proiectele noastre mobilier si decoratiuni Made in Ro. Si ca tot vorbim de colaborari, va anuntam ca Jooca isi mareste echipa, asa ca vom lucra mai intens cu alti arhitecti de interior, care ne vor fi colegi si prieteni.

Ce le reprezinta munca

Cris: Exact ce spunea Alex mai  devreme, unitatea in munca noastra vine chiar din contrastul dintre noi doua. Nu ne lasam pana nu ne place amandurora rezultatul la fel de mult, chit ca ne vine sa ne paruim pe parcurs, pentru ca doar in momentul ala stim ca am creat ceva in stilul Jooca.

Alex: E mult spus „ne paruim”. Putem sa spunem ca... ne coafam. Asa cum mai „coafam” si ideile noastre prin brainstorming-uri, pana in momentul in care simtim ca suntem pe aceeasi linie. E foarte tare ca am ajuns sa ne „simtim” atat de bine, incat nu mai avem nevoie de confirmari atunci cand terminam de creat ceva. Mai greu e pana ajungem la numitorul comun, dar altfel nu am da totul pana acolo si nu am mai fi noi... Jooca! :)


Amenajare vila Pipera

Viziunea despre design

Alex:  4 „caramizi”: inspiratie, gust, functionalitate si management. Cred ca in domeniul asta trebuie sa fii putin psiholog ca sa empatizezi cu clientul pentru a-i oferi putin mai mult decat ce are nevoie. Oricine poate sa ofere un produs de calitate acum, dar adevarata arta e sa i-l amenajezi astfel incat sa atraga si peste 5-10 ani, cand vei simti ca are aceeasi valoare. Si tot nu e de ajuns: simtul practic este foarte important, pentru ca arhitectura si designul sunt arte utile, nu gratuite. Si nu in ultimul rand, trebuie sa fii un manager  de proiect capabil de decizii rapide, ferme si bine organizat pentru ca proiectul sa iasa in realiatate ca in randari.

Cris: Eu vreau sa mai adaug o „caramida” la fundatie: comunicarea. Este foarte important sa stii sa comunici cu toti oamenii implicati in proiect: de la client, la furnizori si constructori. E grozav de usor sa se piarda pe drum din informatii si sa te trezesti ca socoteala de birou nu s-a potrivit cu cea de pe santier.


Camere de copii

Proiecte actuale

Cris: Acum avem in desfasurare 5 proiecte in domeniul rezidential: apartamente si vile. Toate in stiluri diferite, cu tipologii de oameni diferite si bugete diferite. Chiar si noi suntem diferite de la o zi la alta. Invatam lucruri noi.

Alex: Da, mai ales despre noi. In conditii extreme! Dar atata timp cat vii si pleci de la birou cu zambetul pe buze, nimic nu te mai sperie. Nici macar cel mai complicat santier sau cel mai exigent client.

Proiecte preferate de pana acum

Cris: Prima mare provocare pentru noi a fost Journey Pub, pentru ca a fost primul proiect mare unde ne-am ocupat de tot: concept, achizitii, coordonarea echipelor si chiar crearea decoratiunilor. Clientii au stiut foarte bine ce isi doresc, iar asta ne-a ajutat foarte mult. O luna jumatate am stat acolo de dimineata pana seara, iar Jooca s-a confundat cu Journey.

Alex: A trecut mai bine de un an de la „calatoria” cu pub-ul si noi am mai crescut. Acum ne ocupam de tot procesul de design - de la concept si randari pana la executie. Eu simt ca ne-am atasat de fiecare proiect in parte. Punem suflet si veselie peste tot.

Promovare

Alex: Blog si Facebook in mare parte. La inceput a fost mai greu, dar acum putem spune ca suntem norocoase: clientii vin si fara sa insistam foarte mult pe partea de promovare. Dar ne dam seama cat este de importanta si stim ca business fara PR nu prea se poate, asa ca vom colabora cu un specialist  care se va ocupa strict de partea asta: social media, articole, online marketing, idei de campanii si evenimente... tot ce avem nevoie nu doar ca sa rezistam pe piata, ci ca sa avem o imagine buna si sa crestem frumos.


Reconversie Fabrica de Chibrituri

Cris: Am colaborat si cu revistele Caminul, Domus, Planul casei mele, Bebelu. Am scris acolo atat despre proiectele noastre, cat si despre sfaturi de amenajare pentru diverse spatii. Suntem deschise la colaborari si nerabdatoare sa impartasim stilul Jooca.

Trenduri de viitor

Cris: Trendul  la noi in tara arata cam asa: din ce in ce mai multi oameni realizeaza ca un arhitect le face viata mai usoara, atat in timpul amenajarii, cat si apoi, pentru ca vor locui intr-un spatiu potrivit stilului lor - de personalitate, de viata. In curand, se va constientiza ca angajarea unui arhitect nu e o fita, ci o nevoie pentru calitate. 

Iar intre arhitecti trendul va fi sa fie mereu informati si sa combine creativitatea cu un bun management de proiect. Adica sa fie profesionisti in adevaratul sens al cuvantului. In ziua de azi, multe elemente se combina intr-o activitate, iar ele duc la un rezultat mai bun; nu-ti poti deschide un magazin online fara sa stii cu ce se „mananca” PR-ul sau nu poti face sport dupa „ureche”, fara sa citesti despre diete sau exercitii.


Design baie

Inspiratie

Alex: Grea intrebare. Ma inspira multe locuri si lucruri, nu doar cele unde e nevoie de ideile noastre. Ideile nu vin doar pe moment, la fata locului, ci exista undeva acolo, ca niste amintiri. Noi doar le accesam in momentul potrivit. Creativitatea nu se naste pe moment, contextul ti-o activeaza. Nu pot sa spun ca imi vin idei mai multe atunci cand vad un living al unei vile decat cand ma uit la un spatiu de birouri. Primul loc care mi-a venit in minte cand am citit intrebarea asta a fost la mare, pe nisip. Asa ca de ce sa nu-l zic? 

Sfaturi pentru tinerii designeri/arhitecti

Cris: Plec de la ideea ca asta vor sa faca cu adevarat, asa ca le zic sa insiste. E usor sa te descurajezi sau sa gasesti scuze, intr-o lume atat de comoda si cu atat de putin timp la dispozitie, dar cand alegi cu sufletul si mintea se ia si ea dupa ce spune inima, totul devine mai usor. Noua ne-a fost foarte greu la inceput, dar iata-ne aici dupa doi ani de Jooca, ajungand sa dam sfaturi . Noi am putut, sigur pot si ei. A, si sa citeasca mult! Si sa viseze. Mereu!


Work in progress

De ce ai nevoie ca sa fii un arhitect de succes in Romania?

Cris: De entuziasm si dedicare.

Alex: Hotarare si perseverenta.

Cris: De un partener „joocaus”.

Alex: Ca noi doua! :)

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Subiecte

Sectiune



Branded


Related