Cand eram in facultate ma intrebam din cand in cand (de obicei in timpul unui curs plictisitor la care ma lua involuntar somnul) daca am facut bine ca am ramas sa studiez aici, sau ar fi fost mai intelept din partea mea sa merg in alta tara.
Pentru ca inca am ramas cu gandul la asta, am stat de vorba cu cativa studenti din Danemarca, de la Universitatea Aalborg din Esbjerg, facultatea de Medialogy, un fel de alternativa pentru SNSPA, cu specializari in Image Processing, User Experience Design, Screen Media, Object Oriented Programming, AV Production, Game Design si alte materii cu nume mai greu de tradus in romana.
Am povestit despre cum difera sistemul lor de invatamant fata de cel din Romania, despre materiile interesante pe care le studiaza, in ce proiecte se implica in timpul liber, cum e viata in Danemarca si ce perspective vad ei pentru viitor.
Lui Andrei Porfireanu ii place Danemarca si organizarea de acolo, dar nu mersul pe bicicleta de dimineata. Are 20 de ani si s-a mutat din Suceava ca sa studieze Photography, Image Processing si AV Production la Aalborg University. Pasionat de filme si de fotografia pe timp de noapte, vrea sa revina in Romania si sa organizeze mini-workshop-uri in stil danez.
De ce Danemarca
Am ales Danemarca pentru ca am vrut neaparat sa experimentez un nou stil de educatie si de viata si cred ca am luat cea mai buna decizie de pana acuma.
Sistemul de invatamant - Danemarca vs. Romania
In primul rand aici se pune accent imens pe lucrul practic in echipa. Teoria pe care ti-o preda profesorul este doar o prezentare de baza a ceea ce trebuie sa studiezi singur pentru a duce la bun sfarsit proiectul de semestru. La cursuri nu se pun absente, singurul lucru care conteaza fiind notele de la examene. De mentionat este faptul ca aici ai voie sa-ti aduci toate notitele, cartile si manualele de care ai nevoie in timpul examenului, iar durata unui examen este de 4 ore (majoritatea romanilor termina in 1-2 ore). Inca mai tin legatura cu fostii colegi care au ramas in sa faca facultatea in oras, iar majoritatea nu pot tine pasul prea bine cu toata teoria nefolositoare care inca se preda acolo.
Materii
Inca nu am trecut prin toate materiile, deoarece fiecare semestru aduce cursuri noi. Pana acuma mi s-a parut interesanta programarea in C# si Processing, deoarece vin de la un profil de Mate-Info intensiv din liceu. Ar mai fi cursul de Audio/Video Production unde avem ocazia sa imprumutam echipamentul de filmat al scolii si sa filmam tot ce ne trece prin cap sub indrumarea unui profesor pasionat de filme.
Cantina facultatii intr-un moment de liniste
Proiecte cu care se lauda
Sunt mandru de fiecare proiect pe care il ducem la bun sfarsit in cadrul echipei. Acuma lucrez la programarea unei aplicatii in Android care este capabila sa recunoasca picturile dintr-un muzeu si sa ofere informatii relevante folosindu-se de „realitatea augmentata”.
Planuri de viitor
Mi-ar placea sa lucrez pe domeniul IT, ca programator, web-designer, game-designer, ux-designer. As prefera sa stiu cat mai multe lucruri, inca sunt decis.
Ma gandesc sa fac inca o facultate in Romania dupa ce termin cu cei 3 ani de Medialogy. Motivul este programa scolara care nu ma satisface pe deplin, cursurile fiind uneori prea usoare sau irelevante pentru domeniul pe care as vrea sa lucrez. Asta nu inseamna ca nu consider tot ce am facut pana acuma folositor si interesant.
Datorita faptului ca Medialogy cuprinde un spectru larg de cursuri (de la programare, cinematografie, sunet si design, jocuri, etc.), am ocazia sa ma gandesc mai bine la ceea ce vreau sa fac in viitor. Am ocazia sa experimentez in fiecare semestru un nou domeniu. Totodata sper sa influentez putin gandirea celor din Romania prin organizarea unor mini-workshop-uri in stil danez :)
Mi-ar place sa lucrez pentru o companie mare ca Microsoft, Google sau Apple, in Statele Unite. La un moment dat ma gandeam sa-mi deschid si propria companie, dar nu am experienta necesara inca pentru asta. Ideea e ca universitatea de aici ne pune la dispozitie toate uneltele necesare pentru a deschide una, totul tine de tine sa vii cu o idee inedita.