Cand eram in facultate ma intrebam din cand in cand (de obicei in timpul unui curs plictisitor la care ma lua involuntar somnul) daca am facut bine ca am ramas sa studiez aici, sau ar fi fost mai intelept din partea mea sa merg in alta tara.
Pentru ca inca am ramas cu gandul la asta, am stat de vorba cu cativa studenti din Danemarca, de la Universitatea Aalborg din Esbjerg, facultatea de Medialogy, un fel de alternativa pentru SNSPA, cu specializari in Image Processing, User Experience Design, Screen Media, Object Oriented Programming, AV Production, Game Design si alte materii cu nume mai greu de tradus in romana.
Am povestit despre cum difera sistemul lor de invatamant fata de cel din Romania, despre materiile interesante pe care le studiaza, in ce proiecte se implica in timpul liber, cum e viata in Danemarca si ce perspective vad ei pentru viitor.
Paula Epure are 24 de ani si este studenta in anul 3. A fost mereu pasionata de arta, dar si de progresul tehnologic si stiintele sociale. A reusit sa combine cateva dintre aceste pasiuni devenind graphic designer in Romania si apoi a decis sa isi continue studiile in Danemarca, pentru a-si extinde cunostiintele spre Interaction si UX Design.
De ce Medialogy
Am ales sa merg la Medialogy pentru ca aici ai posibilitatea sa studiezi cate putin din tot ceea ce inseamna tehnologie si media. Desi am pornit de la graphic design, pe parcursul celor 2 ani am descoperit laturi diferite ale designului pe care mi-as dori sa le explorez, cum ar fi: physical interface design, interaction design, ux design, design and analysis of an experiment .
Inainte sa vin in Danemarca am terminat facultatea de Management-Marketing in cadrul Universitatii Romane-Americane din Bucuresti. Din cauza diferentei mari intre profile nu am putut aplica pentru un Master in Medialogy asa ca am decis sa aplic pentru cursurile de licenta. Ma bucur ca am facut-o deoarece am apucat sa experimentez si sa invat lucruri pe care le-as fi ratat daca as fi venit direct la Master.
Sistemul de invatamant - Danemarca vs. Romania
Din punctul meu de vedere raspunsul la aceasta intrebare este deosebit de complex intrucat diferentele sunt foarte mari si la multe nivele. Eu cred ca ambele sisteme de invatamant au punctele lor forte si slabe.
De exemplu, in Danemarca la nivel universitar, studiile se axeaza foarte mult pe practica, analiza si libertate in gandire, ceea ce iti dezvolta creativitatea si pragmatismul in gandire. Pe de alta parte, personal cred ca nivelul de studiu in Romania este mai ridicat, probabil din cauza abundentei de teorie indusa, ceea ce dezvolta cultura generala si stocul de informatie memorata. Eu cred ca eficienta in gandire este mult mai folositoare decat cantitatea de informatii pe care o detii. Totusi, traim intr-o lume in care informatiile sunt la o atingere distanta.
Materii
Materiile mele preferate sunt cele legate de design. In anul doi am avut doua cursuri: Interaction Design si Physical Interface Design in urma carora, impreuna cu colegii de grupa, am construit un dispozitiv automat pentru pastile.
Am creat modelul 3D in functie de preferintele pietei tinta, dupa care am printat 3D modelul, am creat partea electronica si am obtinut un prototip functional. Ulterior acesta a fost testat la azilul de batrani din oras, care au fost foarte entuziasmati sa ne ajute. Este greu de explicat nivelul de satisfactie pe care l-am avut la finalul celor doua cursuri.
Practica
Este greu sa fac o diferenta clara intre orele de practica si cele de teorie intrucat sistemul de invatamant le inglobeaza pe amandoua. Metoda de studiu de la Aalborg University se numeste Problem Based Learning si este aplicata pe intreg semestru.
In primele doua luni (maxim) avem cursuri dar si aceastea cuprind multa practica iar restul semestrului consta numai in lucru la proiectul semestrial care se desfasoara cu grupa din care faci parte. Totul depinde de student, prezenta este obligatorie doar la examen.
Proiecte extra studii
Sunt implicata foarte activ in viata campusului Esbjerg. Ma ocup de partea de PR a Medialogy, sunt admin pe pagina de Facebook, colaborez la designul website-ului, organizez guest lectures cu oameni din industrie care vin sa le vorbeasca studentiilor pe diverse teme, desenez postere, flyere ma ocup de promovarea si desfasurarea evenimentelor.
Deocamdata nu am avut ocazia sa fac vreun intership intrucat acesta se face in principiu in al doilea an de Master. In schimb, am colaborat la toate proiectele in care am fost implicata cu oameni din afara universitatii (azile de batrani, clinici de recuperare fizica, spitale). Eu si cu restul grupei ne-am axat pe assistive technologies datorita potentialului local pe care il prezinta.
Lucrari publicate
Proiectul de care sunt cea mai mandra este un articol publicat in cadrul ICDVRAT 2014 (International Conference on Disability, Virtual Reality and Asocieted Technologies) la care am participat in Septembrie 2014 in Gothenburg, Suedia. Lucrarea se numeste "Effect of Oculus Rift on postural stability” si a fost scrisa in baza proiectului semestrial al grupei din care fac parte.
Este un studiu exploratoriu despre efectele pe care le poate avea Oculus Rift-ul (gadget de realitate virtuala) in asociere cu antrenarea echilibrului fizic. Pentru acest proiect am creat un balance board (asemanatoare cu WiiFit), un joc 3D (sky simulator) pe care le-am conectat cu Oculus Rift si Kinect. Intreg sistemul a fost testat pe oameni cu dizabilitati motorii minore la o clinica de recuperare fizica din oras.
Prezentarea studiului despre Oculus Rift
Dupa terminarea studiilor
Nu am nici un plan dupa terminarea studiilor, imi place sa cred ca pot sa fac orice, oriunde. Ma voi duce sau voi ramane acolo unde voi avea cele mai bune oportunitati in concordanta cu ce voi gandi la momentul respectiv. Nu exclud nici o varianta.
Pe viitor
Mi-ar placea foarte mult sa lucrez in domeniul designului mai exact UX design, insa nu ma limitez la acest lucru. Sunt recunoscatoare pentru tot ce am invatat atat aici cat si in Romania. Singura mea siguranta este ca voi lucra in domeniul Media, intr-un fel sau altul.
Bonus: ce e neaparat de vazut in Danemarca
Daca ajungeti in Danemarca trebuie sa vizitati Copenhaga, un oras exceptional care combina viata aglomerata de metropola cu simplitatea si modestia daneza. Daca ajungeti in Esbjerg, principalele obiective turistice sunt "Cei 4 oameni” de pe plaja orasului, intrucat este un oras port, "Tobakken Musikhuset" - sala de concerte si muzeele orasului.
Acestea ar fi obiectivele turistice, in schimb daca sunteti in cautare de o experienta daneza autentica, este suficient sa va plimbati pe strazile orasului pana la cel mai apropiat pub, sa intrati si sa faceti cunostiinta cu localnicii.
Cel mai mult imi plac oamenii de aici. Desi Danemarca nu este o tara exceptionala din punct de vedere georgrafic, eu am ramas impresionata de frumusetea si simplitatea locului. Nu pot sa nu ma uimesc de cultura daneza de fiecare data cand am ocazia.
Desi este considerat unul dintre cele mai ciudate popoare mie imi pare ca dau dovada de respect, modestie si independenta iesite din comun. Plus ca, intr-adevar sunt foarte fericiti, este greu sa nu te molipsesti.