Odata ce te-ai apucat de alergat, e cam greu sa scapi de microbul asta. Tot ce faci incepe sa aiba legatura cu alergatul, si spun asta din proprie experienta. Visezi doar adidasi de alergat, pe care dupa ce ii cumperi ii cari cu tine peste tot, nu mai exista vreme rea, ci doar imbracaminte nepotrivita, diminetile de sambata devin inaccesibile oricarui eveniment care nu implica cel putin o tura de parc si orice timp mort creeaza regrete: "As fi putut sa alerg acum".
Se pare ca asta s-a intamplat si pentru Diana Coman (Account Director, Heist Industries) care isi imparte timpul intre jobul de zi cu zi, scoala doctorala si cel mai nou proiect al ei - Runscapes.
Ideea din spatele Runscapes este de a le oferi oamenilor ocazia de a fugi in lume. La propriu. Se organizeaza mini-maratoane turistice, in care sunt imbinate programele de vizitare ale destinatiei cu alergatul. Despre cum a aparut proiectul, cum se promoveaza, ce s-a intamplat in excursiile de pana acum si ce planuri mai are pentru viitor, ne spune chiar Diana:
Pe locuri, fiti gata, start!
Ideea Runscapes a venit dintr-o joaca. Intr-o dimineata de luni, in mansarda unei agentii de publicitate, visam cu niste colegi la vacanta perfecta. O vacanta in care sa vizitezi locuri interesante, dar intr-un mod inedit, diferit.
In weekend participasem la un semi-maraton, asa ca ideea sa combinam calatoriile cu alergatul a venit oarecum natural. Ulterior am vazut ca pasiunile astea doua nu sunt numai ale noastre, ci ale multor mii de romani, doar ca nimeni nu se gandise sa le puna una langa alta.
Alergatorii
Initiatorii proiectului Runscapes - oameni cu dor de duca, dar in fuga - suntem eu si prietenul meu Andrei, precum si les creatifs extraordinaires din mansarda mentionata, Arpad si Radu.
Andrei scotoceste netul si gaseste oferte avantajoase, Radu & Arpad vorbesc si deseneaza frumos despre Runscapes, iar eu aleg traseele de alergat, fac programul fiecarei zile de escapada, ii pun pe oameni "pe fuga", alerg dupa sponsori etc. Suntem o echipa complexa, cu preocupari variate :) Si asteptam cu drag noi runscaperi in echipa.
Obiective la inceput de cursa
Vreau ca oamenii sa uite de vacantele all-inclusive in care te retragi intr-un resort de 5 stele ca sa mananci 4 mese pe zi si sa lenevesti in rest. Vreau sa provoc iubitorii de calatorii sa incerce un alt mod de abordare al vacantelor, sa ia cu ei bucuria jogging-ului si a unui stil de viata sanatos si sa o combine cu dragostea de aventura si de experiente inedite.
Promo
Toate rezultatele pe care le avem in prezent au fost realizate cu un buget zero, doar din pasiunea si timpul nostru liber dedicat acestui proiect. Bineinteles, suntem deschisi catre orice colaborare care ar putea aduce o noua abordare pentru Runscapes, cum s-ar zice: sky is the limit!
Prioritatea numarul 1 a fost sa ajungem la un nucleu critic pe social media. Am reusit sa strangem aproape 5000 de runscaperi. Acum incepem sa ne gandim la sponsori/parteneri, dar trebuie sa existe o potrivire foarte buna intre valorile brandului si cele ale comunitatii noastre.
Ca agentia la care lucrez, specializata in lucrul cu comunitati, nu cred in teoria care zice "cream o comunitate si o crestem". Comunitatile exista, independent de branduri. Ce pot face si ce vreau sa fac este sa ii ofer instrumente de exprimare – content, evenimente, locuri etc. Numai asa ea se poate dezvolta organic, o data cu business-ul meu.
Vacante in alergare
3, 2, 1. Alons-y, mes amis! Asa a inceput prima aventura Runscapes, desfasurata in viteza la Paris, intre 12 si 16 martie. De pe pista de alergare pana la Muzeul Luvru, de pe Champs-Elysees pana in varful Turnului Eiffel, primul grup de Runscaperi a avut parte de o mini vacanta activa, care a imbinat natural cultura pariziana si viata de noapte cu traseele de alergare si pedalatul medieval.
O zi in Paris a inceput cu o alergare usoara, de primavara, dupa care am descoperit castelele din Valea Loirei de pe saua bicicletei. Am incheiat seara in tangaj, cu o plimbare pe Sena, pe puntea Bateau Mouche. Am urcat si in Tour Eiffel, dar - surpriza - fara lift :)
Am inceput excursiile cu grupuri mai mici, de 6 persoane, ca sa le putem coordona cat mai bine. Grupul optim de participanti ar fi de 10-15 persoane, ca sa il putem pastra cat mai compact. Orice persoana cu buletin/pasaport si o pereche de pantofi de alergat (uzati cat de cat) se va simti excelent in grupul nostru.
Cea mai frumoasa parte este ca am pastrat prieteniile si dupa terminarea excursiilor. Am continuat sa alergam prin parcuri, ne-am intalnit la evenimente caritabile si continuam sa ne vedem aproape in fiecare weekend. Doi dintre participanti (Oana si Catalin) ne-au invatat sa jucam bowling, iar acum nu mai scapa de noi.
Provocari
Mi se pare foarte important sa tii cont de ce vrea fiecare participant si sa pastrezi grupul compact. Asta ne dorim, sa gasim acele experiente care sa tina in priza pe toata lumea. Pentru asta cautam idei cat mai tari, de exemplu in Franta am mers cu bicicletele pe Valea Loirei, am facut si un picnic acolo; in Tenerife am facut pentru prima oara stand up paddle.
Cea mai tare cursa
A fost in aeroportul din Bucuresti, ca sa prindem avionul spre Paris. Ne-am auzit numele prin statie si a inceput o alergare nebuna. Ne-am facut antrenamentul pentru Tenerife :)
Pe viitor
Sunt sigura ca vom avea minim 4 excursii pe an. Vrem sa exploram locuri in care nu ajungi prin agentia de turism din cartier. Avem pe lista Islanda, Thailanda, Maroc. Cu cat explorezi mai mult, cu atat primesti mai mult – iar amintirile din aceste vacante te vor insoti toata viata. Cu Runscapes, n-o sa fii un turist in vacanta. Nu vei vizita, ci vei cuceri orase pline de istorie si locuri exotice, impreuna cu oameni frumosi care iti impartasesc pasiunile.
Alte proiecte de-ale Dianei
Pun tot timpul ceva la cale :) Sunt un account care a castigat locul 3 la un concurs de design in cadrul The Alternative School For Creative Thinking. Asa am ajuns sa particip la festivalul de la Cannes.
In rest, pentru ca aveam cateva ore libere saptamanal, m-am gandit sa le ocup cu scoala doctorala la FJSC. Mi-ar placea sa ajung sa predau la un moment dat in cadrul facultatii. Cu asta nu prea e de acord seful meu, Radu Pilat. El se opune vehement oricarei forme de educatie, mai putin cea prin munca :)