Imi plac la nebunie cescutele de cafea, insa nu le folosesc niciodata pentru ca o doza asa mica de cofeina nu-mi este suficienta. Asa ca ideea de a umple cescutele cu ceara (parfumata pe deasupra!) si a le transforma intr-un obiect decorativ mi s-a parut mi-nu-na-ta, mai ales ca sunt genul care petrece ore in sir pe Pinterest, cautand noi idei si obiecte cu care sa-mi decorez casa.
Oana Botezatu, Coordinating Editor la revista Marie Claire, ne-a spus povestea Cup&Candle, un proiect pe care il creste cu drag de un an de zile. Niciodata nu e prea devreme sa va ganditi la cadourile de Craciun, asa ca eu zic sa faceti o lista in timp ce va plimbati ochii pe articolul asta. Sigur se vor bucura prietenele/mamele/iubitele voastre :D
The Big Idea
Lumanari turnate in fel de fel de recipente cred ca au mai facut si altii inaintea mea. Unii in borcane, altii in pahare, altii in conserve. Eu nu aveam niciun pahar destul de rezistent, nici conserve nu tin in casa. Aveam cateva cesti de ceai mai vechi, pe care nu le mai foloseam. Si ca sa nu fac lumanari din parafina (varianta cea mai la indemana si mai ieftina pentru un producator de lumanari ambientale), am ales ceara de soia (pe care o descoperisem recent).
Primele lumanari le-am facut pentru noi, pentru mine si sotul meu; apoi am mai facut cateva pentru prieteni, care le-au iubit si ne-au spus ca li se pare o idee frumoasa. Nu mai facea nimeni in Romania lumanari din soia in cesti din portelan vintage, deci am zis ca e cazul sa cream Cup & Candle. Primele teste le-am facut in vara anului trecut, iar primele lumanari le-am vandut in decembrie 2013, la un targ de Craciun organizat de Institute, The Cafe.
De ce Cup & Candle
La un an distanta de la lansarea Cup & Candle, as zice ca numele asta mi-a apartinut dintotdeauna. A fost insa mai greu decat pare sa ajung la el. Mi-am dorit un nume romanesc, dar "lumanare“, pe romaneste, nu suna atat de chic pe cat imi imaginam eu, de la bun inceput, ca va fi proiectul.
Asa ca am apelat la engleza cea de toate zilele si am cautat o varianta. As minti sa spun ca mixul de cup & candle imi apartine. Eu alesesem o varianta mai complicata – atat de complicata incat nici eu nu o tineam bine minte. Sotul meu este cel care a simplificat numele. Si bine a facut.
Procesul creativ
Lumanarile Cup & Candle, turnate in cesti din portelan, sunt facute din ceara de soia (care este o ceara non-toxica si eco, dintr-o resursa la mare moda in strainatate), destul de putin cunoscuta la noi ca alternativa la parafina (din parafina sunt facute cele mai multe dintre lumanarile ambientale de pe piata).
Procesul, in varianta lui scurta, suna cam asa: topesc ceara din soia (la o anumita temperatura), pun parfumul (la o alta temperatura) si torn ceara lichida (desigur, la o alta temperatura) in cesti (care trebuie sa aiba, si ele, o anumita temperatura). Pun fitilul si astept sa se formeze lumanarea.
Lumanarile le fac in casa, impreuna cu sotul meu, supervizati indeaproape de Puskin, un Golden Retriever foarte curios. Dupa cateva luni de teste si un an de cand tot facem astfel de lumanari, totul merge perfect. La inceput, insa, cand am invatat efectiv sa le facem (folosind diverse tutoriale), nu a fost deloc simpatic.
Povestea cescutelor
Cestile din portelan le gasim de cele mai multe ori in magazine de antichitati din tara si din strainatate. Cele mai multe piese frumoase, recunosc, nu le-am gasit in Romania, ci in Austria si Italia. Avem grija ca de fiecare data cand mergem in concediu sa ne interesam de magazinele de antichitati din zonele in care ajungem.
Avem noroc de prieteni care locuiesc in strainatate si mai merg la "vanatoare“ de piese din portelan pentru noi; si mai avem cativa colectionari care ne tin la curent cu obiectele care le mai ies in cale. Cred ca asta e cea mai grea parte la Cup & Candle: sa gasim cesti din portelan pretios care sa merite sa se transforme intr-un obiect de decor minunat.
O zi din viata Oanei
Lucrurile sunt destul de clare si de simple: am un program fix, de la 9.00 la 18.00, cu pauza de masa de o ora, iar zilele de luni pana vineri mi le petrec in redactie. De cele mai multe ori, insa, am sansa sa imi umplu zilele cu intalniri cu tot felul de oameni pe care vreau sa ii cunosc si despre care vreau sa scriu, cu interviuri pe care mi le doresc, cu sedinte foto si povesti. Deocamdata, Cup & Candle se intampla dupa job, seara, cand ajung acasa. Si, desigur, de cate ori este cazul, ii rezerv weekendul, pe care, de vreo trei ani, mi l-am pastrat doar pentru mine.
De unde vine inspiratia
Odata ce am ceasca perfecta si ceara, nu mai am nevoie de inspiratie. Totul sta in ceasca aceea! Trebuie sa fie foarte bine lucrata, dintr-un portelan de renume (Villeroy & Boch, Rosenthal, Myott, Bavaria etc.), sa fie vintage, dar sa nu aiba imperfectiuni. Dupa un an de cand tot caut cestile potrivite pentru lumanarile mele din soia, stiu exact ce piese atrag privirile celor care iubesc Cup & Candle, stiu ce portelan nu i-ar lasa indiferenti, stiu ce piese ar transforma intr-un cadou special.
Bucuriile vin la pachet
Cel mai bun lucru care mi s-a intamplat de cand ma ocup de acest proiect a fost sa ajung in Shanghai! (:)), Londra, Bologna si Salonic, in aceeasi luna. Prin intermediul lumanarilor in cesti. Si am cunoscut foarte multi oameni care apreciaza lucrurile frumoase. Stiam ca exista, dar e altceva cand dai mana cu ei, cand mai schimbi o vorba, cand iti spun ca ai avut o idee frumoasa.
To do list
Desi imi place sa fac si sa lucrez dupa liste, pentru Cup & Candle nu am trecut pe hartie niste obiective. Nu am apucat. Toata lumea imi spune, in ultima vreme, ca e cazul sa fac un plan serios si sa ma tin de el. Poate o sa fac asta in decembrie, ca tot e sezon de liste pentru noul an. Stiu sigur insa ca iubesc tare mult proiectul acesta si ca ii voi spune povestea ani multi de acum incolo. Iar daca voi face si un plan de business rezonabil pentru el, si mai bine!
Promovare
Cea mai buna retea de promovarea s-a dovedit a fi cea reala, a oamenilor care au cumparat lumanari Cup & Candle, pentru ei sau pentru cei dragi lor, si care au dus mai departe povestea. Folosesc si o retea virtuala, via Facebook, dar nu-mi pun baza doar in ea.
Exista si un blog, www.cupcandle.ro, dar alta e senzatia cand omul poate lua ceasca in mana, poate pipai portelanul, poate mirosi ceara. De aceea, merg la targuri de profil cand consider ca ma potrivesc cu evenimentul, duc povestea si lumanarile in fata oamenilor. Iar ei ma pot asculta si pot admira lumanarile. Iar daca le plac – si de cele mai multe ori le plac! – le iau acasa.
Planuri de viitor
Sa creasca mare, incet, dar bine, si sa aiba parte de clienti cel putin la fel de faini ca pana acum! Si, cand va fi momentul, sa aiba un atelier al lui, in care oamenii sa vina si sa-si aleaga ceasca vintage pe care doresc sa o transformam, impreuna, intr-o lumanare. Va fi un atelier cu multa lumina naturala, cu ceai – baut, desigur, tot din portelanuri vintage, cu muzica ascultata de pe vinil.
Foto: Eugen Druga pentru Cup & Candle