Spuneti la [ne]revedere "arhitecturii cutiilor"

Spuneti la [ne]revedere "arhitecturii cutiilor"

Haideti ca imaginatiuni ca astea nu erau nici in The Jetsons (mie nu prea mi-a placut desenul asta, dar ma uitam oricum, erau vremurile cu Cartoon Network nedublat). Cine gandeste asa de avangardist? In forme simple, dar complexe totodata, si care fura ochiul imediat? Si lasati ganditul, dar le si face [in mare parte, singur] in studioul propriu: Simplexio.

Il cheama Madalin Gheorghe si e designer de obiect, decis de pe bancile facultatii sa se indeparteze de "arhitectura cutiilor". Pai nu? Casele ne sunt cutii, mesele ne sunt cutii, bibliotecile ne sunt cutii... Merge o gura de aer proaspat. 

Pasiunea pentru forme neregulate, dar logice, i s-a aprins la un workshop de arhitectura parametrica pe care a binevoit sa ne-o explice si noua, necunoscatorilor. E ca o reteta culinara; il las pe el sa va clarifice in randurile de mai jos.

Si gata, facem saltul catre o frumoasa ingramadire de forme contradictorii. Mai multe dovezi fotografice gasiti pe Bucharest Design CenterFacebook si Pinterest.


Madalin si Simplexio Speculo la Romanian Design Week 2014

BACKGROUND

Am ales sa fac design de produs pentru ca este unul dintre domeniile care permit o libertate foarte mare pentru experiment. In facultate am incercat permanent sa evadez din "arhitectura cutiilor" si iata ca am reusit in cele din urma.

Imi place sa experimentez si sa invat lucruri noi, iar designul de produs e probabil locul in care, mai mult decat oriunde altundeva, inovatia intalneste frumusetea si utilitatea pentru a crea un produs fizic.


Masuta de cafea Simplexio Primo, pe rosu


Oglinda Simplexio Speculo

STUDIO

Bazele Simplexio
Totul a inceput cu un workshop de arhitectura parametrica, concentrat pe design de produs, in care ne-am propus sa fabricam un pupitru pentru Facultatea de Arhitectura de Interior din cadrul "Ion Mincu".

Acesta s-a finalizat doar cu designul pupitrului pe care nu l-am realizat niciodata, pentru ca sponsorul nostru, un producator de mobila, s-a retras - proiectul era "imposibil" pentru el. Atunci am decis ca trebuie sa-mi demonstrez mie insumi ca principiul de fabricatie functiona, asa ca am inceput sa-l realizez cu forte proprii. Am ales sa realizez o masuta de cafea, din considerente economice. Odata finalizat, am primit doua cereri de cumparare si atunci mi-am propus sa infiintez Simplexio.


Biblioteca din viitor: Simplexio Libro


Simplexio Lumena

Obiectivele initiale
Simplexio e conceptul care ofera o alternativa futurista la cubismul anost al designului de mobilier contemporan. Este o poveste despre felul in care forma poate sa atinga emotiile si subconstientul oamenilor. Este un proiect nascut din pasiune. De aici rezulta toate obiectivele pentru Simplexio.


Masuta Simplexio Primo, pe verde


Sau poate va place mai mult pe galben

PROCES

Arhitectura parametrica pentru necunoscatori 
Arhitectura parametrica este asemanatoare unei retete culinare. Cateva ingrediente sunt supuse unor procese care se succed intr-o ordine bine definita. Varierea cantitatii unora dintre ingrediente sau a timpului unora dintre procese va duce la rezultate diferite.

Diferenta este ca, proiectarea fiind facuta intr-un mediu digital, ne putem intoarce oricand in timp pentru a modifica un ingredient sau un proces. Astfel, odata setata reteta, care in cazul designului e un algoritm de generare al formei, putem varia parametrii pana cand suntem multumiti de rezultat.

Inspiratie
Ma inspir din natura, din matematica sau de oriunde pot deduce pasii unui proces interesant care ma poate duce la ceva nou.


Simplexio Ascend

Implicarea clientului in proces
Sunt doua modalitati diferite: prima, in care clientul alege un obiect din colectia AsyFeria, si a doua, in care clientul vine cu o cerinta noua, neacoperita de diversitatea inca mica a proiectelor de pe site.

Prima varianta porneste de la intelegerea necesitatilor clientului, a modalitatii de utilizare si aspectul locului in care este amplasat obiectul. De multe ori, arhitectul de interior are un rol important in configurarea obiectului.

A doua varianta presupune o intalnire cu clientul in care discutam despre design si stabilim de comun acord cateva principii dupa care ne vom ghida in realizarea produsului, apoi creez una sau mai multe variante pe care le imbunatatim ulterior pana cand suntem incantati.

Proiecte dragi
Ultimul proiect este intotdeauna cel mai drag. Simplexio Mensa este printre ultimele obiecte pe care le-am realizat. Este un prototip de birou care a trecut prin multe iteratii in faza de concept, pe care l-am rafinat timp de un an si pe care l-am produs in tihna cu ajutorul unor oameni extraordinari, foarte pasionati de ceea ce fac si carora vreau sa le multumesc pentru ajutor: Catalin Ungureanu de la InoxStyle si Dragos Sabareanu de la Glassworks.


Simplexio Mensa (1)


Simplexio Mensa (2)

PROMOVARE

Mediul online e foarte eficient, pentru ca poti invata la randul tau lucruri despre oamenii care te apreciaza. Pe online, inca de la inceput am incercat sa strangem o comunitate de oameni care apreciaza genul acesta de design. Paginile de Facebook si Pinterest sunt pline de lucruri care ne plac si ne inspira, iar oamenii care urmaresc Simplexio sunt indragostiti de genul acesta de design.

DESIGN IN ROMANIA

Puncte slabe
Este inca la inceput. Avem nevoie de continuitate si cred ca lucrurile se vor aseza cu timpul. In curand vom iesi in afara tarii cu produsele noastre, pentru ca unii dintre noi fac lucruri de calitate care merita expuse unui public mai larg. Probabil ca, dupa ce vom avea success in alte tari, oamenii vor avea incredere mai mare in designul romanesc.


Masuta Simplexio Primo, pe stil industrial

Publicul romanesc, consumator de design
Imi pare rau ca aceasta generatie de designeri de produs nu a devenit cunoscuta in timpul boom-ului economic din 2004-2007. Probabil ca lucrurile ar fi stat altfel acum.

Insa chiar si asa, eu am cunoscut clienti extraordinari, oameni educati, bineinteles pretentiosi, dar care au apreciat atat obiectul, cat si efortul depus pentru a-l crea special pentru ei. Totul pleaca de la dorinta, apoi de la incredere. E important ca oamenii sa isi formeze o cultura in ceea ce priveste designul, atat estetica cat si la nivel de costuri. 

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Companii

Campanii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related