[Insider 2007-2014 | Schimbari in business-ul de PR] Eliza Rogalski: Relatia client-agentie a evoluat inspre valorizarea omului de PR ca sursa de solutii si idei

[Insider 2007-2014 | Schimbari in business-ul de PR] Eliza Rogalski: Relatia client-agentie a evoluat inspre valorizarea omului de PR ca sursa de solutii si idei

Cum s-a schimbat business-ul agentiilor in ultimii 7 ani, in contextul crizei si al consecintelor ei, al evolutiei media si al aparitiei noilor tehnologii? Discutam la INSIDER cu managerii agentiilor de creatie, branding, PR, media, BTL si productie sa aflam cum au afectat acesti factori business-ul in care activeaza si agentia lor.

Despre evolutia business-ului de PR si al agentiei Rogalski Damaschin, Eliza Rogalski ( Founder/ Head of Corporate PR).

Tendinte in business-ul de PR 
Perioada despre care vreti voi sa vorbim descrie exact istoria agentiei noastre, pentru ca ne-am lansat la inceputul lui 2008. Nu exista o piata de social media dezvoltata, clientii nu stiau ce este Facebook dar cereau "virale", aveam in medie 50 de jurnalisti la conferintele de presa, in fiecare luna mai aparea cate o revista, cate un client nou, cate un coleg nou care se numea generic "PR-ceva". Ne deschiseseram un blog de agentie pentru ca voiam sa testam noi insine cum se face blogging, lucru care treptat s-a transformat intr-o pasiune. Clientii cereau doar conferinte de presa si uneori cate un eveniment "cu concept", iar despre campanii conduse de idee nu se putea pune problema la PR.

Suntem in 2014 si, intre timp, o parte din business-ul agentiilor de PR e impartit intre agentiile de media sau creatie, o conferinta de presa aduna 10-15 jurnalisti, de aceea se numeste mai degraba o "informala", numaram revistele ramase pe degetele de la ambele maini. Nu exista strategie de PR fara Facebook. In agentie, oamenii de PR s-au specializat – unii fac strategie, altii scot idei creative, unii fac continut, altii project management. Suntem invitati la pitchuri de probleme, de idee, de strategie. A crescut ponderea serviciului cu valoare adaugata in veniturile PR-ului, dar clientii concediaza agentiile in continuare din motive simple: nu toate stiu sa scrie, nu toate danseaza cu gratie la implementare, nu toate sunt transparente, nu toate au experienta sa transforme ideea creativa in rezultat.

Imi place mai mult 2014 decat 2007, desi sunt nostalgica dupa 2007.

Evolutia relatiei client - agentie
Relatia a evoluat foarte mult inspre valorizarea omului de PR ca expert, ca sursa de solutii si idei. Cred ca anii de criza ne-au confirmat valoarea, ne-au deschis usile catre mai multi specialisti din cadrul unei organizatii care ne-au devenit clienti: HR, vanzari, comunicare interna, marketing, PR, mergand pana la CEO.

Au ramas totusi cateva lucruri neschimbate, din punctul meu de vedere: responsabilitatea privind rezultatele, calitatea livrabilului, calitatea implementarii, calitatea serviciului in ansamblu este in continuare ceea ce defineste primul nivel al relatiei agentie-client.

Au aparut insa si noi cerinte: omul de PR trebuie sa stie si Public Affairs, dar si creatie sau elemente de design. Iar noi, ca s-o facem bine, ne-am specializat expertizele cheie pe doua arii mari: corporate communications, care acopera disciplinele traditionale, dar extrem de pretuite astazi si consumer communications, care dezvolta disciplinele pe care eu le numesc "new kids on the block".

Evolutia cerintelor de servicii de PR ale clientilor
Din punctul meu de vedere, cerintele de servicii au evoluat foarte mult inspre valoare adaugata – idee, solutie, consultanta. Sunt anumite industrii care folosesc intensiv aceste competente, avand de multe ori capacitatea de a implementa inhouse – bankingul, farma, energia sunt cateva exemple. Observ mai ales in ultimii 2 ani o generatie noua de antreprenori care cer consultanta – mici afaceri de familie, startup-uri, francize – lucru care in 2007 practic nu exista.

Evolutia modelelor de plata client - agentie
Au evoluat spre plata in functie de rezultat, lucru care e profitabil, dar care te poate expune si la abuzuri uneori. Totul e sa ai un contract bun, cum mai spuneam si alta data, si sa intelegi ce fel de rezultate poti sa livrezi – masurabile, palpabile, inteligibile chiar si pentru un CFO.

Comunicarea in mediul online/social media
Avem un departament format din 3 oameni de social media, care fac exclusiv acest lucru. Insa fiecare consultant are cunostintele de baza necesare pentru a intelege fenomenele si a face recomandari clientilor. Nu vrem sa ne transformam intr-o "agentie de butoane", vrem sa ramanem o agentie care schimba in bine viata oamenilor, folosind idei, butoane, cuvinte, imagini si multa inteligenta.

Workflow-ul in agentii
Ne-am organizat foarte mult ca agentie de proiect, cu instrumente adecvate si echipa – tinem in-house competentele cheie pentru PR si externalizam competente care exista disponibile pe piata la preturi competitive – grafica, design, productie.

Evolutia business-ului Rogalski Damaschin PR
Ma uit in urma in toti acesti ani si vad o agentie constanta in cifra de afaceri si mai ales in profit. Si sunt foarte mandra, pentru ca asta ne-a adus verticalitate profesionala si respect in fata clientilor si a pietei.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Branduri

Subiecte

Sectiune



Branded


Related