Dam din casa si va povestim despre foto-videograful nostru in-house, Diana Gandila. Diana ar fi vrut la un moment dat sa studieze criminalistica - nu e mentionat in cele ce urmeaza, dar ne-a placut asta la ea, asa ca facem dezvaluiri. Diana a vrut sa fie si fotomodel, dar pana la urma s-a indragostit stand in spatele aparatului foto, manevrandu-l incolo si incoace. Pe urma, a prins drag si de videografie odata cu facultatea.
Daca va place de ea, veniti s-o cunoasteti live zilele astea la ADfel, festivalul neconventionalului din publicitate, care se intampla in Fabrica inca de ieri, 18 august, si pana pe 24. Un preview avem aici:
Diana, intre foto si video
Mi-e greu sa ma impart. Sunt self-taught pe partea de fotografie. Filmul a urmat firesc, ca o prelungire. Dar, fiindca e putin mai complex decat fotografia, am urmat si Facultatea de Teatru si Televiziune din Cluj, sectia Cinematografie, Fotografie, Media, unde am experimentat timp de 4 ani tehnici de filmare si montaj.
Prima intalnire cu foto/videografia
Ca sa o iau de la inceputul inceputului, prima data mi-am dorit sa fiu fotomodel. Nu s-au aliniat astrele in directia aia, asa ca, dupa ce terminam orele din scoala generala, pierdeam vremea prin parc, impreuna cu cea mai buna prietena de-atunci. Ne faceam poze reciproc si consumam o groaza de filme foto, spre disperarea parintilor. In liceu am primit primul meu aparat digital si am continuat sa fac fotografii cu tot ce prindeam interesant (credeam eu): de la autoportrete pana la poze cu papuci-animal in diverse ipostaze.
De camera de filmat m-am indragostit ceva mai tarziu. A fost ca in relatiile alea care incep prin realizarea faptului ca lui X ii place de tine, asa ca incepi sa te uiti si tu mai atent la respectivul. Mai exact, trebuia sa aleg o facultate si nu ma vedeam facand altceva: fotografie sau film. Fotografia fiind prima dragoste, am decis sa-mi permit libertatea de a o practica pe bani doar in proiectele care imi plac cu adevarat.
De profesie, videograf
Dupa facultate, decizia a venit de la sine. In cei 4 ani, am fost pregatiti pentru a deveni regizori, scenaristi, editori sau oameni de imagine. Cand am intrat la facultate voiam sa fiu regizor, dar acum stiu ca mi-e mult mai drag sa fac montajul si/sau sa semnez imaginea. Mai departe? Sunt deschisa la tot felul de proiecte. Cel mai mult, momentan, ma atrag clipurile muzicale.
Diana in proiecte
In ceea ce tine de film, cele mai dragi imi sunt cateva clipuri scurte, sa le zic experimentale, pe care le-am facut pe post de exercitii de imagine sau care au fost cadouri pentru prietenul meu (N.R. exemplu). In materie de fotografie, proiectul la care tin cel mai mult, si care e ongoing, e o serie despre copilaria mea, pe care mi-am petrecut-o in mare parte cu bunica. Apoi mai este si seria de portrete despre femei si pisicile lor. Am petrecut o vara cautand femei care voiau sa se lase fotografiate impreuna cu pisicile lor. A fost o experienta foarte frumoasa, chiar daca la final rezultatul a fost cu totul altul decat imi imaginam. E foarte greu sa lucrezi cu animale, mai ales cu pisici, astfel ca seria a luat o alta forma. Dar am cunoscut foarte multe femei minunate si cel putin tot atatea pisici. Deocamdata e un proiect intrerupt din lipsa de timp.
Omul de video trebuie sa fie...
Curios si perfectionist. Doar sa nu o dea in prea mult perfectionism, atunci nu mai e multumit de nimic din ce face.
Personalitate vs. tehnica
Intotdeauna am fost de parere ca tehnica si aparatura nu conteaza, sau conteaza intr-o masura foarte mica. Sigur, unele aparate iti pot asigura o calitate mult mai buna a imaginii, din punct de vedere tehnic. Dar, uitandu-ma in spate, imi sunt mai dragi multe cadre pe care le-am facut cu o "sapuniera" fata de altele mai noi pe care le-am facut cu un aparat profesional. In plus, inca imi place sa ma joc si sa improvizionez. De exemplu, nu am o lentila pentru macro, asa ca pun o lupa de 3 lei in fata obiectivului si e cam acelasi rezultat.
Recomandari pentru incepatori si amatori
Cred ca orice functioneaza pentru tine e bun. Eu m-am uitat la multe filme, pe ffffound si pinterest pentru inspiratie, vimeo pentru video. Mi-as dori sa am mai mult timp pentru browsing de inspiratie.
Recomandari de film: estetica si imagine
Mie imi place mult Wes Anderson si il admiram de dinainte sa fie atat de cool :) Pentru imagine buna mai recomand filme de Tarkovsky, Jim Jarmusch, Sergei Parajanov, Kim Ki-Duk, Ingmar Bergman, si in general multe filme dubioase europene/asiatice :)
Cum spuneam, Diana o sa fie la ADfel zilele astea, veniti sa va surprinda in poze si filmulete reusite.
ADfel este un eveniment IQads, care are loc intre 18 si 24 august, pe terasa Fabrica (Str. 11 Iunie, nr. 50, Bucuresti). Programul incepe in fiecare seara la ora 18.00, iar intrarea este libera. Pe ADfel.ro si pe IQads.ro sunt prezentate detalii despre programul fiecarei seri din cadrul evenimentului.
FIVE'S asigura regia si spectacolul la ADfel 2014. FIVE'S - Creator de Spectacol are toate ingredientele artelor spectacolului, vazute si nevazute:
Sunet, Lumini, Scenotehnica, Video, Pirotehnie, Efecte speciale, manuite de tehnicieni inimosi si isteti.
Entuziasmul participantilor va fi surprins in mod profesionist de fotografii si videografii oficiali ADfel: Miluta Flueras de la ArtKlub, Uncle Jeb Studio, XMedia Studio, 438 studio, freelancerul Dorin Moldoveanu si Diana Gandila de la IQads.
ADfel este gazduit de Fabrica si sustinut de MVcom. Partenerii media ai evenimentului sunt 220.ro, VICE, Revista de Povestiri, Revista Zeppelin, Times New Roman, Mixtopia, Realitatea.net, BestJobs si Kiss FM.
Despre ADfel
ADfel e un proiect IQads. E singurul eveniment de branded entertainment din Romania, playground al brandurilor si agentiilor creative si prilej pentru public pentru o iesire in oras cu final neasteptat. In cadrul celor opt editii ADfel de pana acum au fost implementate mai mult de 400 de idei neconventionale de la 100 de branduri si organizatii implicate.