Poate ca byron nu e numele cel mai usor de marketat si nu ajuta neaparat formatia sa se diferentieze pe Google intre miile de rezultate impartite intre producatorul de hamburgeri din Scotia (?!) si poetul romantic din Marea Britanie. Pana la urma nici nu trebuie. Ce recomanda trupa sunt piesele pe care le canta, atmosfera pe care o fac, ritmul lui Dan Georgescu la tobe, iscusinta lui Sergiu Mitrofan (6fingers) la clape, degetele lui Laszlo Demeter (Dome) pe coarde si vocea si flautul lui Dan Byron (Daniel Radu). Priceperea mea in legatura cu muzica e doar cu un pic mai multa decat cunostintele legate de fizica nucleara, dar, din locul de ascultator entuziast pierdut printre oamenii din public, se simte un pic de magie, suficient cat sa faca dintr-o iesire oarecare o seara faina.
Povestea trupei a inceput in 2006, odata cu primele piese compuse de Dan Byron pentru ceea ce trebuia sa fie un proiect solo. Melodiile s-au transformat in timp in albume (Forbidden Drama – 2007, Acoustic Drama DVD - 2008, A Kind of Alchemy – 2009, proiectul special Perfect - 2011, Live Underground in Salina Turda DVD – 2012, 30 Seconds of Fame/ 30 de secunde de faima - 2013), solo-ul s-a transformat in trupa si sound-ul byron in rock alternativ cu influente jazzy. Pe parcursul anilor trupa a urcat pe scena unor festivaluri precum Peninsula, ArtMania, Stufstock, Ursus Evolution, Bucovina Rock Castle, cel mai recent dintre ele fiind Saarang din Chennai, India. "Melancolic" este albumul proaspat lansat in 2014, si probabil il stiti de pe coloana sonora a serialului HBO "Ramai cu mine". Asta daca sunteti genul sensibil. Si daca nu, foarte bine, asta o sa va ajute sa intelegeti mai bine stilul trupei, cum isi petrec baietii timpul liber si povestile din culise, asa cum sunt spuse de Dan Byron mai jos:
Job-urile de zi ale oamenilor de la byron
In viata de zi cu zi ne ocupam cu traitul. Singurul dintre noi care are un alt job stabil e Dome (care lucreaza ca artist vizual); noi, ceilalti, mai facem cate una alta, dar nu asa de des si de serios. Pe mine, de exemplu, ma mai poti auzi cantand pe variantele dublate in romana ale unor productii Disney de mai demult.
Laszlo Demeter, Dan Byron, 6fingers, Dan Georgescu
byron in timpul liber
Q magazine, Rolling Stone magazine, allmusic.com, BBC Introducing, Later... with Jules Holland, Imi place sa LogOut cu Bogdan Serban etc.
Oamenii de pe langa scena byron
Dan Byron – voce, chitara, flaut, compozitie
6fingers – clape, chitara, voce, glockenspiel, acordeon, compozitie, grafica
Dan Georgescu – tobe, programare
Laszlo Demeter – bas, productie video
Clara Litescu – sunet live
Codrut Dumitrescu – management
Iulia Pop & Cosmin Ionescu – PR
Victor Panfilov – sunet studio si productie
De la prima idee la lansare
Am compus mai intai piese ca sa putem porni de la ceva. Gasca am adunat-o cam in paralel, primul venit dupa mine a fost Codrut, apoi fostul sunetist, iar abia dupa aia muzicienii, pe care am inceput sa-i adunam dupa ce aveam vreo jumatate de album scris. Apoi am facut repetitii la greu cateva luni pana la primul concert, pe 1 decembrie 2006 la Laptaria lui Enache.
Constructia imaginii byron
Nu intentionam sa construim o imagine anume, vrem sa fim cat mai fair. De influentat ne influenteaza tot ce auzim si nu ne ferim in niciun fel de asta. Tocmai asta am propus cand am pus bazele – sa cantam tot ce ne trece prin cap, no matter what.
Laszlo Demeter, 6fingers, Dan Byron, Dan Georgescu
Asteptarile de atunci vs. cele de acum
Cred ca suntem mai putin visatori ca la primul concert, desi avem si acum vise, unele probabil irealizabile. Pe de alta parte, probabil nu te-am fi crezut daca ne ziceai atunci ca vom ajunge sa cantam in India la un festival si uite ca s-a intamplat.
Peisajul muzical de atunci vs. cel de acum
Primul concert a fost sold out, am inceput cu dreptul. Anul urmator a fost un pic mai dificil, mare parte din public venea stiind trupele in care cantasem inainte, iar byron era un pic altceva. Asa ca am avut o perioada mai putin fericita si la un moment dat asta a afectat si componenta trupei. E greu sa te faci remarcat pe orice piata muzicala si depinde numai de tine cat rezisti. Iti trebuie si niste bafta si niste resurse, pe care ori le ai, ori ti le construiesti. Noi a trebuit sa construim de la zero intregul mecanism din jurul trupei – management, PR etc. A fost un proces indelungat de trial & error, dar acum lucrurile functioneaza mai bine ca oricand.
6fingers, Costin Oprea, Dan Byron, Dan Georgescu, Marcel Moldovan, intr-o fotografie de Dan Predescu de la concertul din Salina Turda
Promovarea trupei
Eu o sa-ti raspund ca prin muzica pe care-o facem, in rest avem echipa de management si PR care se ocupa de tot ce misca. Insa concertele in sine simt ca sunt in continuare un vehicul bun de promovare – asta insemnand acea legatura speciala care se creeaza intre artist si spectator in timpul unui live si care ii determina pe amandoi sa vrea sa repete experienta. In plus, ajuta sa ai concerte in locuri cat mai variate; avand oportunitatea de a deschide concertul Slash de anul trecut, de exemplu, am ajuns la niste oameni la care n-am fi ajuns altfel si care ne-au ramas alaturi dupa aceea.
Momente critice din istoria byron
In general cele mai importante momente au fost legate de lansarea unui material nou, fie el album sau concert filmat. Notabil e concertul Live Underground din Salina Turda, lansat si pe DVD, care a prilejuit imprietenirea cu cei de la HBO, acestia difuzandu-l in grila lor vreme de un an. Am simtit cresteri dupa fiecare lansare, in special dupa Perfect si dupa 30 Seconds of Fame (cand am facut turneul de sali de spectacole), iar acum cu noul album Melancolic (coloana sonora a serialului original HBO "Ramai cu mine") cred ca mai urmeaza una. De impotmolit cu adevarat nu am facut-o niciodata, chiar si in primul an de care vorbeam mai devreme. Au fost si momente mai grele, cum ar fi acela in care a plecat primul tobar sau mai de curand cand ne-a plecat chitaristul, dar am gasit solutii pana la urma.
6fingers, Dan Byron, Dan Georgescu, Laszlo Demeter la Saarang (India)
Cum creste byron
Cred ca cel mai mult ne-a ajutat incapatanarea. Cat despre proiecte, s-au strans cateva de-a lungul anilor si de multe ori intentia era din start de a-i ajuta pe altii. Rock Your High School este un festival pe care l-am inventat pentru a sustine trupele care sunt la inceput de drum, n-am urmarit sa castigam ceva de pe urma lui. Tot ce sper eu este ca pustii care participa sa creada in continuare in ei si sa faca muzica din ce in ce mai buna (ceea ce, cu bucurie, vad ca se intampla – editia din 2013 a fost cea mai puternica si mai omogena de pana acum din punct de vedere calitativ).
La Metropolis am fost introdusi de Nicu Alifantis, care a scris muzica pentru "Nevestele vesele din Windsor" in varianta lui Alexandru Tocilescu si si-a dorit sa colaboram pe proiect, noi urmand sa cantam live coloana sonora a spectacolului. Am lucrat enorm pentru asta, cu repetitii interminabile, cu nervi si stres (pregateam in paralel Live Underground si Perfect, iar eu compuneam deja piese pentru albumul ce urma sa devina 30 Seconds of Fame), iar in cele din urma beneficiile noastre de imagine n-au fost cine stie ce. Piesa in sine, din pacate, n-a ajuns niciodata la maturitate, cred ca ar mai fi trebuit cateva luni de pregatiri.
Cel mai recent proiect, muzica serialului "Ramai cu mine" de la HBO, aparuta pe albumul Melancolic, este probabil cel mai dificil, dar si cel mai rewarding la care am luat parte – a fost prima noastra incursiune in muzica de film si a trebuit sa invatam sa lucram intr-un cu totul alt fel decat eram obisnuiti, un lucru extraordinar. Si, dupa cum spuneam, cred ca in scurt timp se va simti un mic salt de imagine datorita lui.
Dan Georgescu, 6fingers, Dan Byron, Laszlo Demeter
Modalitatea de monetizare
In general traiesti din vanzarea biletelor la concerte si, daca esti norocos si maleabil, mai prinzi si cate o petrecere privata din cand in cand. Din vanzarea albumelor nu se mai fac de mult bani, dar ele sunt necesare pentru stabilirea unui teritoriu comun cu publicul.
byron in viitor
Acum suntem in plina perioada de promovare a albumului Melancolic, cu piesele din serialul HBO "Ramai cu mine". Pe parcursul anului vom mai inregistra un material nou si speram sa cantam un pic si pe afara.
6fingers, Costin Oprea, Dan Byron, Dan Georgescu, Marcel Moldovan, intr-o fotografie de Dan Predescu de la Salina Turda
Alte proiecte ale membrilor trupei
Dome are proiectul absurdcus, un fel de joaca/mini-proiect solo, el canta la toate instrumentele si posteaza tot felul de filmulete simpatice pe Youtube. A scos de altfel si un disc fizic cu coperta facuta manual, evident intr-o editie foarte limitata. 6fingers mai colaboreaza cu Cristi Gram in trupa tribut Dream Theater, ca sa nu uite ce sportiv de performanta e de fapt, iar Danut face productie, sunet si canta ba la bas, ba la tobe, cu diverse trupe. Eu mai cant din cand in cand cu Luiza Zan si visez sa scot un album online pe care sa-l fac acasa.