Daca mananci arta pe paine, s-ar putea sa te intereseze initiativa Art Fund, o organizatie caritabila independenta fondata in 1903 in UK. Painea nu-i obligatorie: poti sa gasesti apetisanta si o replica zaharisita a craniului realizat de Damien Hirst in 2007 sau sa-ti faca cu ochiul aluatul colorat inspirat de creatiile olandezului Piet Mondrian. Art Fund doneaza toate fondurile stranse in urma evenimentelor de caritate pentru a ajuta muzeele si galeriile din Marea Britanie sa serveasca in continuare populatia cu opere de arta.
Ultimul eveniment organizat de Art Fund, Edible Masterpieces, care va avea loc pe 9 mai 2014, incurajeaza iubitorii de arta si bucatarie sa experimenteze. Brieful e simplu: transforma opere cunoscute intr-un preparat comestibil si aratos. Ca e vorba de bandajul lui Picasso facut din Brie sau sficuirile de ciocolata inspirate de Jackson Pollock, Art Fund incurajeaza creativitatea: participantii-bucatari-strangatori de fonduri pot face licitatii cu operele lor de arta. Odata stransi banii, ei ajung inapoi la Art Fund, care ii va investi in noi achizitii pentru muzeele britanice.
Inainte de a va arata cateva exemple de preparate, trebuie sa va spun ca puteti sa va testati si voi creativitatea intr-o competitie culinara: Cupa Agentiilor la Gatit FLORIOL, aromata de Coseli, sarbatorita de Privileg Catering, savurata cu Staropramen si recomandata de Mega Image. Tot ce trebuie sa faceti e sa intrati pe site pana pe 19 martie si sa completati formularul, trimitandu-l mai apoi la adresa [email protected]. Taxa de participare este de 200 eur/echipa.
Revenim, asa cum v-am promis, la exemplele cu care Art Fund ne imbie:
Autoportretul artistei Sarah Lucas poate fi gasit la galeria Tate. Sau poate fi mancat, dupa ce ai investit intr-un pic de faina, coloranti alimentari si ghimbir, printre altele:
O farfurie de portelan creata de Wedgwood poate ajunge si la cateva sute de lire. Scapi mult mai ieftin cu o fuga la supermarket si ceva indemanare. Reteta e simpla, ai nevoia doar de ceva indemanare:
Autumn Rhythm (no. 30) a lui Jackson Pollock are nevoie doar de o baza facuta din orez pentru a prinde viata:
Picasso, bandajat cu o felie de Brie si invesmantat in salata pare tare linistit. Ai nevoie doar de paine, branzeturi si ceva imaginatie pentru un mic-dejun artistic:
Pata asta de culoare i-ar face pofta si lui Mondrian, creatorul operei care a fost folosita drept inspiratie. Problematica este risipa de materiale, dar exista si o veste buna: poti sa faci mai multe prajituri din acelasi aluat.
Am lasat la urma opera care mi se pare cea mai grea de realizat. Inspirat de For the Love of God, de Hirst, tortul asta pare cam complicat de decorat: