LABORNA nu este o galerie obisnuita, care aduna lucrari ce se inscriu intr-o anumita tema si pe care le pune pe pereti, invitand oamenii sa le admire si atat. LABORNA este un spatiu care scoate la inaintare lucrarile pe care artistii fondatori si colaboratori le realizeaza pe parcursul a patru saptamani, asa cum se gasesc ele in fiecare marti din ultima saptamana a lunii, finalizate sau nu. Ce face din LABORNA o altfel de galerie este faptul ca le permite vizitatorilor sa urmareasca demersul creativ pas cu pas, care e expus fara a fi trecut prin tot felul de filtre, cum al fi cel al unui curator sau al unui concept de expozitie – prezinta procesul creativ direct si nefiltrat. Dincolo de vernisajele lunare numite BORNE, galeria mai cuprinde inca patru spatii de arta. Despre acestea si despre ce inseamna proiectul pentru initiatorii lui povestesc chiar ei, Traian Boldea, Ciprian Paleologu, Daniel Stefanica si Ovidiu Morar, in cele ce urmeaza.
The Big Idea
Proiectul a debutat in luna aprilie 2013. Bazele sale au fost puse de artistii Traian Boldea si Ciprian Paleologu, iar ideea a aparut cumva natural, ca o dezvoltare a preocuparilor artistice invecinate lumii din atelierul fiecaruia. Ne gandeam ce mult ne-ar placea sa vedem fara intermediari (adica fara nota muzeului sau a curatorului) ce a facut un artist in creatia sa - fara nimic ascuns, fara nici cea mai mica schita lipsa. Un timelapse sub lupa, cronologic. Ce tare ar fost sa-l fi vazut asa pe Bosch, pe Caravaggio, pe Bacon, pe Paul Neagu sau pe oricare artist ce a ramas reper in arta. Si asta am incercat sa facem noi: am pus tot pe masa sa vedem ce se intampla.
Apoi urmarind aceeasi idee si vorbind despre ea cu Daniel Stefanica, ne-am dat seama ca ar fi interesant sa vezi in direct cum se construieste o colectie de arta contemporana, fara pretentii de concept, ci doaranatomic - De ce? Cand? Cum?. Asa ca am continuat.
Din lumile lui Ovidiu Morar, unul dintre fondatorii LABORNA
Cine sunt oamenii care se ascund dupa BORNE
In acest moment, Galeria LABORNA este reprezentata de Traian Boldea, Ciprian Paleologu, Daniel Stefanica si Ovidiu Morar, fiecare din cei patru ocupand cate un spatiu in galeria de pe strada Icoanei nr. 17. Responsabilitatile se impart frateste - adica un frate mai mare face in general si munca fratilor mai mici.
Cand nu ne ocupam de Galeria LABORNA (adica de creatie si de colectie in timp real), Traian Boldea este asistent la Universitatea de Arte din Bucuresti, Ciprian Paleologu este lector in cadrul aceleiasi universitati, Daniel Stefanica este avocat si conduce firma de avocatura BPV Grigorescu Stefanica, iar Ovidiu Morar detine Editura Noi Media Print si conduce Fundatia ArtPromo.
Ce isi propune LABORNA
Proiectul nostru se adreseaza tuturor celor interesati sa vada o sectiune a lumii artistice printr-o prisma cu mai mult fatete decat cea a unei galerii cu care, in general, sunt obisnuiti. Obiectivul nostru este de a pune in fata vizitatorului desfasurarea completa a procesului de creatie sau de colectionare. Fara intermediari, direct si nefiltrat.
Anatomia LABORNA
Galeria LABORNA inregistreaza desfasurarea profesionala a demersului artistic individual pe parcursul unei luni de zile. Conservam ceea ce face artistul in mod normal intr-o perioada fixa de timp - o luna - fara a avea pretentia ca acele lucrari formeaza o “expozitie”. Evenimentele de prezentare pentru public se numesc BORNE si au loc in ultima zi de marti a fiecarei luni.
Pe langa aceste BORNE, artistii Traian Boldea si Ciprian Paleologu expun fiecare intr-un spatiu individual.
Asa arata una dintre instalatiile artistului Ciprian Paleologu la BORNA 6...
Al treilea spatiu distinct al galeriei este cel al lui Daniel Stefanica, un colectionar de arta contemporana, care si-a inceput colectia in 1997 si care expune lunar ceea ce colectioneza in perioada respectiva. Printre artistii importanti din colectia sa se numara Dumitru Gorzo, Roman Tolici, Simona Vilau, Tara von Neudorf si multi altii.
Cel de-al patrulea spatiu, denumit SCARA, este destinat tinerilor artisti. Astfel, la cate doua BORNE consecutive, un artist aflat la inceputul carierei are oportunitatea, in urma unei selectii, sa participe la completarea profilului galeriei LABORNA.
In perioada aceasta, spatiul SCARA ii este dedicat Ioanei Niculescu Aron, iar una dintre lucrarile ei arata, acum 20 de ore, ca in fotografia de mai sus
Al cincilea spatiu - subSCARA / “Mapus Mundi” apartine lui Ovidiu Morar, care isi mapeaza lunar lumi alternative. Este un lucru pe care il face constant de 30 de ani, departe de ochii publicului. Curiozitatea si misterul spatiului se suprapun peste personalitatea celui ce colecteaza obiecte ciudate inainte de a le vinde, sau a le strica, sau a le pierde.
De ce e LABORNA altfel
Publicul este obisnuit cu varianta “epurata” atat a vizunii artistului, cat si a colectionarului, percepand-o printr-o serie de filtre - curator, concept expozitional, proiect studiat, reformulat si “impachetat” in forma “vizionabil-spectaculoasa”, muzeu, colectii vechi etc. Accesul in laboratorul artistului sau al colectionarului este destul rar, perspectiva completa in care se construieste viziunea sa fiind de cele mai multe ori dificil de urmarit.
Evolutia lucrarilor artistilor este prezentata in timp real si pe pagina de Facebook a galeriei; in fotografie: o lucrare a lui Adrian Dica
Provocarile din spatele fiecarei BORNE
Provocarea maxima este modul constant in care lucram, pasul expunerilor lunare. Cat despre momente critice, nu cred ca a existat vreunul. Este ca la varsta copilariei, in care nici un obstacol nu pare real, ci este perceput ca fiind o descoperire a lumii in care ne dezvoltam.
A monetiza sau nu, aceasta e intrebarea
Monetizarea presupune, ca termen, sa bati moneda. Inca nu am scos o serie aniversara LABORNA batuta in aur sau argint, dar cine stie cate se pot intampla.
Daca ne referim, prin extensie, la balanta dintre a investi in acest proiect si beneficiile pe care el le aduce, dincolo de sfera pur sufleteasca, discutia devine mai alambicata. Ne-am asumat o crestere a demersului din sursele personale pana la punctul in care el va incepe sa stea complet pe propriile picioare. Este un calcul pe care de la inceput l-am facut si in care credem.
Cum devin BORNELE cunoscute
Promovarea galeriei LABORNA are ca partener principal platforma Modernism.ro. Publicul de nisa poate descoperi oricand ce se intampla la galerie si ce asteptari sa aiba cand ne viziteaza intrand pe pagina noastra de Facebook sau direct de pe site-ul laborna.ro.
Un alt element pe care ni l-am propus de la inceput a fost ca la fiecare vernisaj lunar galeria sa produca, pentru cei care ne trec pragul si se bucura alaturi de noi, cate un obiect personalizat cu logo-ul LABORNA. Iar feedback-ul a fost pozitiv. De la creioane personalizate la rulete, mini-carnete de desen etc., imaginea galeriei se raspandeste in mod placut si functional in lume. Pas cu pas.
LABORNA, ca un copil in crestere
Dezvoltarea are la baza rabdarea si consecventa in ceea ce ne-am propus. Lumea afla, apoi cei care vin si carora le place ideea povestesc mai departe si tot asa. Galeria LABORNA, pe langa spatiul aparte in care se afla, are si o atmosfera deosebita ce se construieste tocmai prin oamenii care vin, vad si ne apreciaza, comunicand mai departe spiritul proiectului.
In alta ordine de idei, orice partener este binevenit in a se alatura platformei noastre. De exemplu, un partener special al galeriei este Crama Oprisor, care ne ajuta ca la fiecare deschidere lunara sa oferim publicului un vin din portofoliul cramei, sub private wine label-ul LABORNA.
Bornele artistice sunt complementate de cate o borna oenologica, de la Cramele Oprisor
Planuri de viitor
Ne-am propus cateva linii strategice pentru proiectul nostru. Prima este ca, dupa implinirea unui an de LABORNA, timp in care vernisajele au fost lunare, sa trecem odata cu anul doi la un alt pas, din doua in doua luni. Ne dorim ca in viitor sa incercam sa participam si la manifestari culturale in afara tarii. Un alt obiectiv definit este dezvoltarea platformei pentru tinerii artisti, dezvoltarea SCARII. In viitor vom avea si invitati speciali, dar nu vrem sa dezvaluim prea mult din surprizele pe care le-am gandit.
Proiecte inrudite
La capitolul ”alte proiecte ale echipei LABORNA”, puteti urmari desfasurarea Proiectului UMAN al lui Ciprian Paleologu, evolutia lui Danutz alias Traian Boldea, apoi aplecati-va cu atentie asupra colectiei de arta contemporana in dezvoltare continua a lui Daniel Stefanica si strecurati-va in lumea plina de ciudatenii si curiozitati a lui Ovidiu Morar. Va mai recomandam si doua site-uri: dstp.ro si ciprianpaleologu.ro.