Seria de articole [Superscriitori] ii prezinta pe autorii textelor nominalizate si castigatoare la a treia editie a Premiilor Superscrieri. Lucian Lumezeanu a fost nominalizat la categoria Opinie pentru articolul "Adevaratii regi ai tiganilor”, publicat de Ziare.com in luna august. Articolul vorbeste despre cum influenteaza preconceptiile despre rromi accesul lor la educatie si o viata mai buna, si poate fi citit integral aici.
Momentele in care simti ca munca ta conteaza cel mai mult
In momentul in care articolele mele provoaca dezbateri, schimba sau influenteaza evenimente pe scena politica sau in societate. Si, nu in ultimul rand, atunci cand oameni pe care nu-i cunosc sau, si mai bine, ii admir, ma citesc si se raporteaza la ceea ce scriu.
Subiectele care te fac sa te pui pe treaba
De cele mai multe ori, temele care ma revolta.
Cu ce gand pornesti cand pui primele randuri in word
Cum sa fac eu sa scriu cat mai clar, cat mai simplu, chestia asta?
Starile prin care treci pe masura ce scrii un articol de care sa fii multumit la sfarsit
Nerabdare, nerabdare, sete de a “prinde gustul” subiectului, dorinta de a-i face pe altii sa il prinda, nerabdare.
Cum arata o superscriere
In multe feluri, n-as vrea sa o incadrez intr-o singura categorie. De obicei, e o scriere care imi trezeste sentimente puternice, altele decat dispretul fata de ce a vrut sa scrie autorul. Un articol la care ma gandesc mult, mult timp dupa ce l-am citit.
Obiceiuri in timpul scrierii
Singura constanta e aceea ca scriu in dezordine. Chiar ma simt putin nelinistit cand totul e prea ordonat. De foarte multe ori, nu stiu de ce, scriu cu televizorul aprins, dar dat pe mut. Singura muzica pe care o ascult pe laptop atunci cand scriu e muzica pe care o gasesc cand tastez pe Google “relaxation meditation music”.
Cat de des ti se intampla sa ai indoieli pe masura ce scrii un articol si cum le depasesti
Se intampla sa am si indoieli, mai ales cand scriu un text de opinie pe un subiect care are multe fatete emotionale, multe controverse, multe lucruri neclare. Nu am un ritual de a le depasi, pur si simplu incerc sa-mi pun toate intrebarile posibile pe subiectul ala. De obicei, incerc sa ma pun eu in postura oamenilor influentati de evenimentul/persoana/fenomenul la care ma refer.
Unde se incadreaza articolele care s-ar putea numi superscrieri in presa actuala
La capitolul “exceptii”.
Ce ai invatat scriind textul premiat si o sa aplici in celelalte articole
Nimic din ce nu stiam. Iar ce stiam e ca, atunci cand scrii un text, trebuie sa spui o poveste.
Cum arata jurnalismul in care crezi
Liber de cele mai nefaste influente: politicul si mogulii. Fara astea, jurnalismul e cu adevarat frumos.