4.800 de elevi ai 52 de scoli primare din 25 de orase au fost implicati in proiectul Laboratorul Verde al Reciclarii. Proiectul, demarat de Eco-Rom Ambalaje, a avut drept obiectiv informarea si educarea populatiei cu privire la colectarea separata si reciclarea deseurilor. Laboratorul Verde al Reciclarii, care a fost construit pornind de la gamification si a exploatat competitivitatea participantilor, a fost premiat cu Golden Award in cadrul European CSR Awards.
Campanie: Laboratorul Verde al Reciclarii
Client: Eco-Rom Ambalaje
Agentie: McCann PR
Perioada campaniei: septembrie – decembrie 2012
Premii: Golden Award, categoria CompaniiMici si Mijlocii, European CSR Awards
I. CONTEXT
Pentru schimbarea comportamentului in privinta deseurilor Eco-Rom Ambalaje a analizat nevoia de informare a populatiei cu privire la beneficiile procesului de colectare separata, conturand, in acest fel, proiectul "Think Big!" Aceasta a fost deviza companiei in demersul sau de a crea un concept educativ dedicat copiilor cu privire la serviciile de reciclare.
In septembrie 2012, Eco-Rom Ambalaje a demarat proiectul educational Laboratorul Verde al Reciclarii - un proiect care raspunde obiectivelor operationale ale companiei si, totodata, un proiect care ofera informatii valoroase, care contribuie la suplinirea si diminuarea perceptiilor lacunare care exista cu privire la colectarea separata a deseurilor de ambalaje.
II. OBIECTIVE
Crearea unui comportament responsabil si corect in ceea ce priveste reciclarea deseurilor si protejarea mediului inconjurator.
Crearea unui concept educativ benefic cu privire la serviciile de colectare separata a deseurilor de ambalaje.
Educarea tinerei generatii si promovarea elevilor de clasa a III-a drept ambasadori ai colectarii separate.
III. TARGET
- - Elevii de clasa a III-a
- - Parintii
- - Profesorii
- - Autoritatile centrale si locale
IV. STRATEGIE
Majoritatea proiectelor educationale din Romania urmaresc aceeasi structura – prezentari in PowerPoint, competitii de pictura sau concursuri de idei pe tema colectarii separate etc. Prin urmare, dezvoltarea unui proiect educational inovator, la nivel national, este o adevarata provocare.
Intelegand asteptarile si nevoia elevilor de a invata in mod practic, prin experienta directa, Eco-Rom Ambalaje a identificat o oportunitate in comunicarea cu tanara generatie prin valorificarea avantajelor si facilitatilor tehnologiei digitale. Astfel, pornind de la gamification, un concept care presupune intelegerea si insusirea unui comportament prin intermediul jocului si al tehnologiei digitale, a fost creat proiectul Laboratorul Verde al Reciclarii.
Prin implicarea copiilor in activitatile din Laboratorul Verde al Reciclarii, acestia au inteles impactul reciclarii asupra mediului inconjurator si, totodata, au devenit ambasadori ai colectarii separate ducand mai departe mesajul Eco-Rom Ambalaje.
Pentru ca implementarea proiectului sa fie una de succes, iar Caravana Laboratorul Verde al Reciclarii sa ajunga la un numar cat mai mare de elevi, proiectul a fost dezvoltat in parteneriat cu Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice si cu Ministerul Educatiei Nationale.
V. CREATII
Laboratorul Verde al Recilarii a fost o competitie intre scoli care a vizat crearea unei experiente multimedia, a unui impact pozitiv si generarea de entuziasm in jurul subiectului colectarii separate si reciclarii.
Condusi de dorinta de a crea un proiect unic in Romania, Eco-Rom Ambalaje a transformat un autocar intr-un laborator de reciclare cu sala de cinema si zona de joc.
In interiorul autocarului, copiii au putut viziona o animatie pe tema colectarii separate, personajele principale fiind robotul R-ECO, hidrofobicul Pet, optimista doza de aluminiu, amuzantul borcan de sticla si binevoitoarea cutie de carton. Apoi, cei mici au putut participa la un joc de echipa pe tablete PC si la o demonstratie de colectare separata in zona numita Cubul Magic.
In cadrul jocului pe tablete, elevii care au obtinut un punctaj cat mai bun prin separarea corecta in containerele colorate a deseurilor de ambalaje au fost premiati.
VI. REZULTATE
Timp de un semestru scolar, Laboratorul Verde al Reciclarii a ajuns in 25 de orase din tara si a implicat peste 4.800 de elevi din 52 de scoli primare.
Proiectul a implicat, de asemenea, profesorii si parintii, acestia avand au un rol foarte important in educarea si responsabilizarea tinerilor. Astfel, peste 5000 de scrisori cu privire la rolul proiectului Laboratorul Verde al Reciclarii si la importanta colectarii separate au fost oferite parintilor.