Logica eurocentului sturlubatic

Am apreciat dintotdeauna companiile care au stiut sa-si faca reclama pe gratis.Toata stima pentru ei. Mai ales ca sunt destul de putini. Observ, de asemenea, ca tot mai multi au inceput sa-si deschida ochii si sa realizeze ca nu ii costa nimic sa-si deschida baierele pungii cu informatii. Ba dimpotriva. Si din nou imi ridic palaria in fata lor. In ultima vreme am cam stat insa cu palaria lipita de cap iar motivul nu este neaparat frigul. Poate pentru ca dorinta de a genera stiri s-a transformat pentru unii in imperativ sau poate din alte considerente pe care personal inca nu le-am descoperit, ma confrunt tot mai des cu situatia in care "stirea", smulsa cu brutalitate din buletinele informative este "plantata" artificial in calupurile publicitare. Ce iese? O strutocamila cu cioc de copywriter si cocoasa de editor. Ceva de genul: produsul meu este atat de deeosebit incat a devenit subiect de stire. Sau toata lumea vorbeste despre.. Nu zau!, ar comenta circotasa din mine. Daca este o bomba de stire, de ce nu o vedem fara P in ziare sau cu cinci minute mai devreme, rostita hotarit de Andreea Esca. Cit despre dramatizare, sunt de parere ca este un sistem care functioneaza, dar numai atunci cind in calcul mai sunt luate si alte elemente. Umorul spre exemplu.

Rom Stal Telecom
Luind-o pe drumul ocolit fata de alte reclame in care demonstratia unicitatii se face printr-un televizor in televizor, spotul Romtelecom transmite in final aceeasi idee. "Tarifele noastre sunt atit de mici- Prima Stire-(care este si "cea mai tare"), incit i-a transformat pe romani din devoratori de informatii in maestrii ai legaturilor interumane- A Doua Stire. Spre binele advertiserului, sau cel putin de dragul logicii, sper ca reclama a aparut inainte ca toata lumea sa fi aflat de oferta si sa-si fi schimbat telecomanda cu receptorul. Ca altfel, matematic vorbind, banii cheltuiti pe spoturile difuzate dupa 8 seara, ar fi in zadar.

Nu in ultimul rand, daca este sa o luam ad literam, sunt foarte curioasa sa aflu cum ii va face Romtelecom pe impatimitii vorbitori "care nu mai sunt atenti la ce se intimpla in jur", sa perceapa mesajul din urmatoarea campanie TV. Probabil ca vom auzi numai de bine pe la cinci dimineata.

Aceeasi marie cu alta palarie
Chiar daca numai sprite "vorbeste pe limba ta", sunt convinsa ca fiecare produs ar dori sa vorbeasca pe limba consumatorului sau. Probabil este si cazul Romtelecom care se adreseaza unui consumator eterogen. Lucru care se observa si prin varietatea de spoturi care ii "ataca" pe rind pe barbati, femei si adolescenti. Se uita insa ca barbatii sunt de pe Marte, femeile de pe Venus iar copiii cine stie de unde astfel ca spoturile in discutie sunt un fel de copy paste cu schimbare de sex. Nu stiu care a fost personajul original, dar cu exceptia spotului "Girls" unde "s-ul" final cere imperios doua personaje, variantele sunt atat de asemanatoare, ca aproape nu isi au rostul. Aceasta bineinteles, daca nu luam ca puncte de maxim amuzamet si schimbare crainicul TV care-si manifesta in mod diferit frustrarea.

Ce faceti acolo...
Eu stiu. Cititi aceste randuri. Dar ce face crainicul! Pai diverse. Dar nu atat de diferite. Faza in care omuletul bate disperat in ecran cu speranta ca va primi si el putin atentie mi-a amintit de obsedanta Andreea Raicu si ale ei chipsuri.

Eurocentul rules
Una peste alta, mesajul imi pare simplu si coerent. In definitiv, ce conteaza cum spui cand dai o asa veste buna. Altfel spus, target ochit, target lovit.

Sa auzim de bine!

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune

Dictionar



Branded


Related