Brand Film Festival (care are loc in perioada 27 - 29 septembrie) a inceput aseara, in 6 orase din tara. Eu am fost la proiectia din Bucuresti, care a fost prilej de ocheade cu subinteles intre femei si de schimburi de priviri complice intre barbati. Asta pentru ca, in fata oamenilor din public, s-au perindat pe ecrane barbati de toate tipurile: furiosi, prietenosi, curajosi, frumosi, caposi, curiosi (si ma opresc aici), culesi si adunati cu grija intr-o proiectie de spoturi romanesti si internationale. Apoi am vazut trasaturile definitorii ale barbatului, pe care le-au identificat particpantii la competitia "Bergenbier celebreaza masculinitatea la BFF” desfasurata timp de 3 luni pe platforma TheCreator by IQads, intr-un top 10 al celor mai bune lucrari.
Atmosfera BFF – instrumente de masurare
Pentru ca nu e chip sa descriu atmosfera la fel cum se simte atunci cand esti prezent, am ajuns la concluzia ca o abordare stiintifica e probabil cea mai inspirata varianta. Asadar, podeaua clubului Tralala a fost conectata la o serie de electrozi imaginari, legati la randul lor de un dispozitiv metaforic de interpretare a atmosferei. Pe o scara de la 1 la 10 urmeaza sa va prezint rezultate & alte reactii.
Tot felul de barbati la BFF
Un public hipnotizat de ecrane nu a insemnat decat ca nu eram singura care numara asemanarile si deosebirile dintre tipurile de barbati. A fost apreciat curajul barbatului din spotul "Refuz” pentru IQads, barbatul cu transpiratie prematura a fost evaluat la un 4, specimenele de origine irlandeza care poarta fuste si nu respecta regulile au starnit reactii de nivelul 5, iar barbatii care si-au smuls parul de pe piept in incercarea de a fi manly au starnit chiar simpatii la un nivel de 6 – 7, printre altele.
Specimenele inscrise de participantii la competitia BFF
Dar publicul de la festival nu a fost usor de multumit. Asa ca reactiile de la nota 8 in sus au fost starnite aproape in exclusivitate de scurtmetrajele inscrise la "Bergenbier celebreaza masculinitatea la BFF”, care au rulat in cadrul Top 10 cele mai bune lucrari.
S-au inregistrat reactii intre 8 si 10 la scurtmetrajele "Rezolvam orice problema”, "Barbatul adevarat are”, "Friends will always be there" si "Berea cu care povestesti...”. Au fost si rezultate care n-au putut fi interpretate de instrumentul de masurare pe care il instalasem. De exemplu, protagonistul scurtmetrajului "Casca” si-a facut fani seriosi in sala, care au ras, au aclamat si au suferit alaturi de el. Scurtmetrajul despre cupluri "Stalpul societatii” a avut parte de reactii amestecate: expresii serioase din partea barbatilor si figuri satisfacute din partea femeilor. Iar filmul "Didi, prietenul meu”, despre barbatul cercetas care nu-si amana pofta de bere nici atunci cand se rataceste in padure, a fost primit cu o liniste admirativa.
Trei perspective castigatoare de premii
Barbatul care refuza sa-si piarda increderea in viata chiar si-n cea mai proasta zi, protagonist al scurtmetrajului "Ii spunem optimism” (de Petre Popescu si Andrei Toader), a fost primit cu entuziasmul demn de castigatorul locului 3. "Blend” (de Claudiu Puscau si Emilian Craciun), scurtmetrajul despre barbatul hardcore cu o latura sensibila, a starnit in mod clar un "aww” interior din partea barbatilor din public, dar care au fost prea barbati ca sa recunoasca. Si publicul a aplaudat furtunos scurtmetrajul "Randuieli barbatesti” (de Corneliu Radu), castigator al locului 1, pe de o parte pentru ideea originala, iar pe de alta pentru ca la final au reusit sa-l vada in sfarsit pe protagonist zambind.
Seara s-a incheiat cu aplauze din partea publicului si cu promisiunile castigatorilor de a sarbatori cat mai bine o experienta care le-a dat idei pentru planurile de viitor ale echipelor.