Intr-un interviu acordat pentru SMARK, am incercat sa aflam de la Maciej Karwowski (Research Unit Manager - Millward Brown Poland) care sunt motivele pentru care un client ar trebui sa recurga la neuroscience, dar si care sunt asteptarile si limitarile acestei unelte.
Profesor de Psihologie si Educatie, autor si editor a 11 carti si aproape o suta de articole stiintifice publicate, Maciej Karwowski va sustine un workshop sub numele “How to get the best out of using neuroscience in research”, in cadrul evenimentului SMARK KnowHow: Marketing Research 2011, ce va avea loc pe 23 iunie, avand drept scop introducerea termenului neuroscience in vocabularul oamenilor de marketing din Romania.
Asa cum ne spune Maciej, o metodologie de tip neuroscience “reprezinta o oportunitate unica de a descoperi atitudinile reale ale consumatorilor, nu doar opiniile corecte din punct de vedere politic. In al doilea rand, neurostiinta ne ofera posibilitatea de intelege reactii care sunt mai greu de pus in cuvinte – cum ar fi miscarile oculare, reactiile creierului si asa mai departe. Observam astfel cum neurostiinta poate scoate la suprafata atitudini ascunse ale consumatorilor in raport cu brandul, dar si cu brandurile concurentei.”
In ceea ce privesc unele concluzii rezultate din experienta sa, Maciej ne-a spus ca in ciuda asteptarilor majoritatii marketerilor si a cercetatorilor ca publicitatea online sa genereze mai multa implicare, “TV-ul e perceput in continuare ca fiind cel mai important, scump si puternic mediu, cu cea mai mare capacitate de a atrage si de a concentra atentia cuiva. Noi metode mai valide de masurare a publicitatii pe TV sunt oricand binevenite, dar avem deja cel putin cateva metode foarte bine dezvoltate”. De asemenea, Maciej ne-a marturisit faptul ca masurarea efectelor panourilor outdoor este in continuare una dintre cele mai mari provocari ale companiilor de cercetare de marketing.