Avem un an greu. Abia am deschis ochii in 2009 si peste tot in presa am dat de stiri despre criza gazelor. Ceea ce ne-a reamintit ca gata, am intrat in 2009, anul fatidic al recesiunii, anul in care se va taia, in ce ordine va fi nevoie, din bugete, personal, resurse fizice. Cum se arata acest inceput de an?
Consumatorii romani se pare ca sunt intr-o stare de expectativa, inca nu simt efectele crizei economice. Pe ei ii ingrijoreaza in principal starea lor personala, mai putin situatia economica a Romaniei. Imi amintesc ca la Conferinta IAA de luna trecuta Emanuel Sanda, Managing Director, Nielsen Romania, atragea atentia ca exista diferente mari intre perceptia globala si cea a romanilor asupra situatiei economice.
Romanii nu numai ca nu simt ca lucrurile nu merg bine, ci sunt in continuare foarte optimisti si foarte loiali marcilor pe care le consuma in mod obisnuit. De Sarbatori, cel putin, romanii nu s-au lasat speriati de previziunile sumbre cu privire la perioada urmatoare si au dat navala in supermarketuri si hypermarketuri. Un studiu Unlock Research realizat pentru IQads inaintea Sarbatorilor de iarna a scos la iveala faptul ca sarbatorile de iarna raman "cea mai frumoasa si optimista perioada a anului". Chiar in conditiile unei anuntate crize financiare, romanii nu renunta la a-si acorda cateva zile de bunastare si optimism, indiferent de context.
Spre ce se orienteaza bugetul unei familii ne spune acelasi studiu: "De sarbatori oamenii par tentati sa cheltuiasca mai mult pe alimente, incaltaminte si imbracaminte, cosmetice si divertisment. Cheltuielile pentru casa sau achizitii majore de tip mobila, electrocasnice etc raman relativ constante sau chiar pot scadea".
In magazine, cozile la casa nu s-au micsorat nici macar in perioada de dupa Craciun, dimpotriva, romanii au luat-o de la capat cu cumparaturile. Si asta pentru ca ceea ce conteaza cel mai mult este sa simta bucuria de a fi impreuna cu cei dragi, de a darui si primi afectiune, de a simti ca au de toate, fara a tine prea mult cont de consecinte. Concluzia studiului Unlock a fost ca "romanii sunt dispusi sa cheltuiasca mai mult decat de obicei, chiar daca sunt constienti ca asta le-ar putea afecta bugetul in luna ce urmeaza. Chiar si asa, respondentii par optimisti in ceea ce priveste valoarea veniturilor lor in anul ce urmeaza - ei cred ca veniturile lor vor creste, in ciuda crizei financiare. Criza financiara exista si ameninta, dar nu a ajuns inca la ei".
De partea cealalta a baricadei, agentiile de publicitate au inceput sa resimta deja efectele recesiunii: se taie bugete, se organizeaza pitch-uri peste noapte, se concediaza in masa. Vor avea mai putin de lucru, insa work-ul fiecarei agentii va trebui sa se ridice la standarde din ce in ce mai inalte. Din acest punct de vedere, majoritatea publicitarilor se pun de acord ca doar cei mai buni din aceasta breasla vor rezista. Ema Prisca, Creative Director Graffiti BBDO, declara in interviul pentru IQads ca "In 2009-2010, agentiile care constientizeaza efectele crizei economice, vor trece de voie de nevoie la un regim bazat pe eficienta; eficienta atat pentru clientii lor dar si pentru ele insele. Astea inseamna luciditate in organizarea si alocarea resurselor din punct de vedere intern si platforme de comunicare care sa conduca la rezultate imediate pentru clienti. Adica mai putina dispozitie pentru strategii "sa vedem ce-o iesi" si pentru lucrari publicitare cu destinatia festival, asa cum sunt majoritatea celor premiate actualmente. Daca suntem cinstiti cu noi insine, 2009 ar trebui sa ne aduca un playlist comun la nuntile Ad'Or si EFFIE."
Bogdan Naumovici, Creative Director-ul 23 Communication Ideas, este la fel de hotarat ca efectele acestei crize asupra industriei de publicitate vor fi benefice, in sensul curatarii agentiilor de publicitari neprofesionisti. "Abia astept criza asta, sa dispara trei sferturi dintre ei", a spus Naumovici in IQadsTv-ul "Cum sa faci cariera in publicitate".
Felix Tataru a declarat acelasi lucru la Conferinta IAA: "Criza e un lucru bun, va scoate la iveala profesionistii". In ceea ce priveste salariile, acestea "vor ramane constante sau vor scadea in raport cu volumul de munca".
Referindu-se la piata de media de anul acesta, Cezar Batog, Director Optimedia, invitat in cadrul editiei cu numarul 9 a emisiunii AdCouture, nu s-a aratat foarte optimist: "Eu nu cred ca piata va creste, cred ca va scadea cam cu 35-40%. Parerea mea este ca se vor taia bugetele pentru proiectele speciale, pentru ca, inca o data, nu sunt masurabile. What gets measured, that gets done".
Pentru a incheia intr-o nota optimista, va reamintesc faptul ca de-a lungul istoriei au tot existat crize. In '29, '73, '80, '91, '97. Si iata ca, in aceste perioade de restriste, au luat nastere branduri puternice ca HP, Microsoft, FedEx, AdAge, CNN, MTV. Revin la sfaturile pe care le-am auzit la Conferinta IAA la sfarsitul anului trecut: redefiniti-va obiectivele pentru publicul tinta, redefiniti-va rolul pe care il aveti pentru acesta (fie ca sunteti agentie, fie ca sunteti client), nu taiati nejustificat bugetele (asta va face toata lumea), ci redistribuiti resursele in functie de nevoile actuale ale pietei. Si un ultim sfat: inovati. Asta va face diferenta in perioada care urmeaza.
In incheiere, il citez pe Mihai Ghyka si va fac o urare de inceput de an care poate s-a mai facut: "Sa aveti o criza placuta!"
Comentarii
Din criza din 29 lumea a iesit cu ajutorul unui razboi mondial... ala din 39-45.
In 1973 a fost strict generata si dependenta de marirea pretului la petrol de OPEC.
In 80 situatia e mai complexa dar criza nu a fost chiar asa de grava.
In 91 din cate stiu criza a fost doar in Japonia, provocata de saturarea pieti imobiliare.
In 97 a fost criza doar in tarile asiatice... inceputa in Tailanda din cauza unei politici dezastruase bugetare si a FMI-ului.
In 2008 criza e globala, cu motive complexe ca saturarea pietei, pretul petrolului (care a afectat costurile productiei in orice domeniu si a descurajat consumatorul final), sisteme ineficiente bancare, scaderea increderii consumatorului... sincer pe asta o compar cu marea criza din 29.... cand companii financiare vechi de 150 de ani dau faliment, atunci e GRAV
Apoi HP si Microsoft au legatura cu dezvoltarea sectorului IT de la sfarsitul anilor 80, nu cu vreo criza economica (sunt branduri noi in sectoare relativ noi)... MTv chiar nu are nici un fel de treaba cu vreo criza economica ci cu identificarea unui nou segment de piata (adolescentul si modul in care poti sa iei sume uriase ed bani de la casele producatoare de muzica pentru a difuza marfa lor)...
daca vrei sa vorbesti despre branduri puternice care au trecut de criza trebuie sa vorbesti despre cele din industrii chiar afectate de criza... auto, financiar bancara, imobiliara...
@ REMUS.AKE Si asta e doar inceputul.. Inca de la sfarsitul anului trecut bugetele de publicitate sunt injumatatite sau taiate de tot. Ceea ce, iti dai seama, va avea efecte nu numai asupra agentiilor (care vor fi nevoite sa concedieze in masa), ci si asupra imaginii brandurilor. E interesant de vazut ce schimbari de strategie de comunicare vor avea acestea din urma pe perioada recesiunii.