Colapsul a trei mari institutii financiare americane, in septembrie 2008, a agravat criza economica din SUA, declansata anterior de caderea pietei creditelor si a pietei imobiliare. Specialistii nu au intarziat sa aprecieze in ce masura efectele falimentului Lehman Brothers, preluarii Merrill Lynch de catre Bank of America si restructurarilor AIG (American International Group) pot fi resimtite si in industria de publicitate.
Efectele pe termen scurt ale crizei nu sunt de natura sa afecteze nivelul global al investitiilor in publicitate. Insitutiile financiare nu aloca procente mari publicitatii traditionale, directionand mai multe fonduri in sponsorizari. Donna Speciale, actionar Publicis MediaVest USA, considera ca frictiunile de pe Wall-Street pot afecta sensibil alte activitati de marketing, in special competitiile sportive si evenimentele sponsorizate. Intr-un comunicat de presa al Zenith Optimedia, previziunile pentru anii 2009 si 2010 marcheaza diminuarea bugetelor de publicitate doar in anumite zone geografice: America de Nord, Europa de Vest si Japonia, in timp ce in economiile aflate in curs de dezvoltare se inregistreaza o situatie inversa; in zona Asia-Pacific, Europa Centrala si de Est, America Latina si Orientul Mijlociu se preconizeaza o majorare a costurilor de promovare, context in care s-ar echilibra balanta si per ansamblu industria de publicitate nu ar avea foarte mult de suferit.
Analistii sunt preocupati mai mult de efectul de domino pe care criza financiara il va avea asupra consumatorilor, relateaza Advertising Age. Efectele pe termen lung sunt mai pronuntate decat urmarile pe termen scurt. Prabusirea corporatiilor nu atrage dupa sine doar reducerea portofoliilor agentiilor de publicitate ci o problema sociala mult mai grava: somajul. Zeci de mii de oameni ramasi fara locuri de munca vor fi mult mai calculati in ceea ce priveste cheltuielile personale, situatie ce se rasfrange direct asupra pietei bunurilor de larg consum. In plus, fragilitatea dovedita a economiei afecteaza increderea consumatorilor in branduri, aspect ce nu poate fi neglijat de companiile care doresc sa aiba in continuare o relatie sanatoasa cu publicurile tinta.
"Este evident ca problemele economice globale care afecteaza serviciile determina modul si mediul in care companiile aleg sa cheltuiasca bani pentru promovare", afirma Jerry Buhlman (CEO, Aegis Media), conform unui comunicat al agentiei de media si comunicare Carat. Se anticipeaza ca mediul online va cunoaste in continuare un trend ascendent, investitiile in promovarea pe Internet fiind preferate datorita costurilor reduse, flexibilitatii si avantajelor de evaluare oferite de acest canal de comunicare. In mod similar, in dreptul publicitatii outdoor se va inregistra o crestere a cotei de piata, determinata de noile tehnologii digitale interactive, care au un impact mai ridicat asupra consumatorilor decat panourile consacrate. In conditiile canalizarii eforturilor de promovare in mediul online si OOH, presa scrisa va avea cel mai mult de suferit de pe urma crizei economice. Conform Zenith Optimedia, cumpararea de spatiu publicitar pe canalele de televiziune nu va fi o prioritate in construirea vizibilitatii marcilor deoarece telespectatorii evita pauzele publicitare sau prefara sa urmareasca online filme sau programe de televiziune.
In Romania, efectele crizei economice au fost resimtite prin deprecierea monedei nationale, dar in eventualitatea prabusirii altor corporatii americane, consecintele asupra pietei romanesti vor fi indirecte, informeaza editia online Business Standard. Daca prognoza asupra industriei publicitatii din Europa Centrala si de Est se adevereste, inregistrandu-se cresteri in pietele din aceasta zona, se poate aprecia ca in Romania, bugetele alocate pentru promovare vor fi cel putin la fel de mari ca in prezent.
Criza economica de pe Wall Street a provocat indiscutabil probleme si in industria publicitatii. Institutiile financiare falimentare au fost nevoite sa isi retraga reclamele de piata si sa disponibilizeze lucratorii. Nu doar somajul ci si disconfortul si lipsa increderii consumatorilor in valoarea brandurilor determina o restructurare a bugetelor alocate pentru promovare. Desi pe termen scurt se poate vorbi de un declin al investitiilor in publicitate in pietele din America de Nord sau Europa de Vest, la nivel global industria este sustinuta si chiar impulsionata de pietele aflate in curs de dezvoltare.
Comentarii