Cadru istoric, altminteri isteric: In Romania nu mai poti nici macar sa arunci cu oua in Guvern, ca forma de protest, ca oul ar putea fi primit cu drag, drept o spaga simbolica.
Spaga e vazuta ca o buba sociala mai mare decat fumatul in tara noastra. Nu are rost sa insist. Pana si faptul ca s-a comunicat social mai mult in aceasta directie confirma acest lucru. Vreau doar sa semnalez o legatura: pentru multi, ambele vicii au inceput la fel, cu un pachet de Kent.
In ultimii 5 ani, am vazut cel putin 4 campanii care s-au luat la tranta cu spaga. Din pacate, singura care a scos capul mai abitir in media a fost cea adresata tinerilor, intitulata "Nu da spaga!", o tentativa de educare sociala a unui target bine conturat.
Toate au batut insa in aceeasi directie, sau mai bine spus, au comunicat la fel, ideea centrala fiind ca spaga nu e obligatorie. "Unii sunt prinsi. Altii stau ascunsi prin cancelarii" sau "Spaga inseamna hotie. Nu te mai lasa furat!" sunt doua din mesajele care au ramas.
Simple, curate, campaniile antispaga s-au strecurat printre caltabosi, au lovit in constiinta multora o vreme si au disparut, rapid, spre deosebire de cei care iau si dau spaga. Mita a ramas. Nu vreau sa scriu un text cu tenta sociala, ci doar sa semnalez in ce cadru a aparut ultima campanie sociala impotriva mitei, "Fara spaga", pentru ca asa o sa se vada, poate mai bine, prospetimea unei abordari (a nu se citi, musai, genialitatea unei abordari).
Mesajul, acelasi, nu da spaga, caci pana la urma asta si trebuie sa comunice, e ambalat de data aceasta mai neaos. Povestea functionarului, a consilierului de la primarie sau a functionarei speculeaza un obicei bine intiparit in personalitatea romanului: grija, pasiunea, pentru capra vecinului.
Lucrurile stau cam asa: romanul stie sa dea din coate si din punga, o lume altfel fiind o lume pe dos, stranie. A da spaga e un soi de lupta pentru supravetuire, dar in acelasi timp si un soi de intelepciune cotidiana, o esenta a conceptului "m-am descurcat". In schimb, a primi spaga e vazut ca un act de coruptie.
Campania "Fara spaga" e construita voluntar sau involuntar pe aceasta chintesenta. Practic, nu-l mai victimizeaza direct pe cel care o da, ci il demonizeaza pe cel care o primeste. Strategia e clara si mai puternica. Pozitionarea creativa ii da forta, iar noua perspectiva nu alunga dramatismul.
Iti vorbeste despre consecintele Mitei asupra celui care o primeste, despre cum si-a luat nea Costel vila cu etaj si masina straina cu gipiesi din spagi, facandu-te sa-ti bagi unghia in gat de ciuda.
Apeleaza la factorul psihologic, reusind sa te enerveze ca altii cresc pe munca ta. Nu te mai abordeaza direct, dar iti arata unde duce viciul mioritic. Nu-ti mai spune in fata ca oamenii de rand sunt propriile lor victime, dar te face sa intelegi mai clar asta.
Efectul ar trebui sa fie mult mai puternic decat abordarile de pana acum. De eficienta nu poti vorbi, insa actul de constientizare e unul benefic, mai ales intr-o tara unde se merge pe ideea ca lucrurile sanatoase se fac daca esti bolnav la cap de-a binelea.
Noua abordare are insa si un risc. Multi ar putea sa inceapa sa-si doreasca si ei o masina straina. Si au vazut la televizor ca tanti consilieru si-a luat masina si a ramas si cu bani sa-si trimita fata la studii in strainataturi. Cateva mesaje lasate pe forumul site-ului campaniei te fac sa-l iei in calcul.
Cred, totusi, ca aceasta eventuala slabiciune a spotului poate fi neglijata pan' la urma, ca altfel o sa ajungi sa crezi ca nu are rost sa mai comunci in aceasta directie si sa crezi cu tarie ca romanii ar renunta la spaga, doar daca ar primi o spaga grasa pentru asta.
Comentarii
E trist si rau dar asta este viata reala, nu cea care incearca onor conducerea tarii sa o prezinte pentru ca de la ei incepe totul (pestele de la cap se impute)
Fac legi pe care ei sunt primii care nu le respecta si vorba aia : "dreptatea nu-i pentru catei" dulaii sar peste ea dupa cum vedem ce fel de tertipuri folosesc cei cu influenta si bani sa ocoleasca legile si binemeritata pedeapsa pe cand sarmanii de pe urma carora se imbogatesc prin furt, frauda si jaf sufra si sunt pedepsiti "cu bratul aspru al legii"
RUSINE, RUSINE si iar RUSINE.