Publicitarii se vor plimba si anul acesta la fel de mult prin agentii, salariile din industrie vor fi pe masura dedicatiei, competentei si talentului, dar nu e exclus sa avem un an extrem de plictisitor daca agentiile de media se vor baga mai mult in creatie. Cel putin asa anticipeaza anul publicitar care tocmai a inceput Liviu Lambrino, Managing Director TBWAMERLIN.
Miscari masive de trupe in agentii si in 2008
Oamenii vor fi intotdeauna interesati de un salariu mai mare, de un colectiv mai haios de conturi mai zburdalnice si training-uri unde se termina harta. Iar in conditiile in care ne confruntam cu o continua crestere a business-ului si o cronicizare a lipsei de personal bine pregatit, globul de cristal imi spune ca in 2008 si mai multi oameni se vor muta de la o agentie la alta. Acesta situatie este accentuata si de problemele care apar in momentul in care incerci sa aduci oameni cu potential din alte industrii care sa inceapa aproape de la zero in publicitate pentru ca acest lucru se va reflecta si in veniturile lor in perioada de acumulare si sunt foarte putini cei care sunt dispusi sa accepte asa ceva. Cat despre proaspetii absolventi, cred ca s-a introdus in programa un curs de pretentii in anii terminali pentru ca e hilar sa auzi cat de scump vor sa vanda putinul pe care il au.
Salarii bune anul are
Ce s-a intamplat in 2007 cu salariile a fost o reactie normala a unei industrii normale (a carei principala materie prima este omul) la schimbarile post-aderare. Volumul de munca si de responsabilitate din publicitate este foarte mare iar salariul este o simpla reflectie a acestei realitati pentru ca oricat de pasionat esti de comunicare, voluntariatul da bine numai la hobbies in CV. Pe de alta parte rolul pachetului de compensare din care salariul este doar o parte este sa stopeze pe cat posibil fluctuatia de personal de care vorbeam inainte, deci cred ca agentiile vor continua si in 2008 sa rasplateasca cat de bine pot dedicatia, responsabilitatea, competenta, loialitatea si in cazurile fericite, talentul.
Agentiile mici in lupta pentru conturile mari
Orice agentie are sansa ei. Ideile bune nu sunt apanajul agentiilor mari. Cred ca agentiile mici pot duce cu succes bucati din conturile mari insa nu contul in totalitate. Cred ca niciun om de marketing de la client nu va avea curajul sa puna un cont complex 100% intr-o agentie mica si daca o va face atunci cautati alte motive care au dictat decizia.
Creatia in agentiile de media mai are de crescut
Piata agentiilor de media va continua sa se dezvolte pentru ca preturile media vor continua sa creasca determinand cresterea bugetelor de client. Vor intra si jucatori noi pe piata care vor investii masiv ca sa recupereze timpul pierdut si faptul ca pornesc de la cota de piata zero. Sa nu ne inbatam insa cu apa rece si sa credem ca de la a cumpara ieftin si a vinde mai scump si pana la a face creatie de calitate e un pas mic sau simplu. Sunt putine incercari reusite si aproape intotdeauna exista o agentie mare in spatele acestui succes care incearca sa mai gestioneze asa si cate un buget al unui client altfel conflictual. Restul se vede la televizor cand in prime-time apare cate un spot facut din fotografii.
Printul pierde in favoarea online-ului
Cred ca si piata din Romania va urma tendinta internationala unde on-line-ul castiga din ce in ce mai mult teren datorita capacitatii lui extraordinare de a adresa segmente infime de target cu mare acuratete. Marele perdant va fi print-ul si marii castigatori noi toti pentru ca astfel vom putea respira un aer mai curat.
Plictiseala vs. entertainment
Daca agentiile de media isi deschid departamente de creatie atunci nu safe ci "boring" va fi numitorul comun al anului 2008. Traiesc totusi cu speranta (ca la fiecare inceput de an) ca agentiile din Romania vor alege si alt loc in afara de Portoroz pentru a-si etala creativitatea. De asemenea sper ca oamenii de la client vor intelege procesul de decizie din capul unui consumator in alegerea unui brand fata de altul si dintr-o alta perspectiva, respectiv ca o modalitate de a multumi prin cumparare repetata brandului care a oferit cea mai mare valoare de entertainment, care l-a facut sa rada sau sa planga si mai cu seama sa gandesca.