Institutul National de Cercetare - Dezvoltare in Sanatate - INCDS continua campania de educatie "Fii dotat" lansata la finele anului trecut in parteneriat cu Ministerul Sanatatii, prin Fondul Global de Combatere a SIDA, Tuberculozei si Malariei. Obiectivul principal al acestei campanii este informarea si educarea tinerilor cu privire la sanatatea reproducerii si la consecintele practicatii sexului neprotejat.
Campania a fost demarata ca urmare a rezultatelor, ingrijoratoare evidentiate de studiul "Cunostintele, atitudinile si practicile tinerilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani legate de infectarea si transmiterea ITS/HIV/SIDA si de consecintele practicarii sexului neprotejat".
Potrivit datelor din acest studiu, realizat pe un esantion reprezentativ de 1202 tineri cu varste cuprinse intre 15 si 24 ani, mai putin de jumatate din tinerii romani au utilizat prezervativul la primul contact sexual, printre motivele invocate de ei fiind: incredere in partener(a), situatie neprevazuta, partenerul/a nu a fost de acord, jena, neglijenta sau, pur si simplu, ignoranta.
Majoritatea tinerilor romani cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani (98%) considera ca prezervativul este, cu siguranta, cea mai eficienta metoda de profilaxie a bolilor cu transmitere sexuala si de prevenire a transmiterii virusului HIV. In lume, la fiecare 5 secunde o persoana este infectata cu HIV si, de departe, cea mai raspandita metoda de transmitere este actul sexual neprotejat.
Dar de unde vine prezervativul, si care este drumul sau prin istoria omului si a umanitatii?