În ultimii ani, mai ales după momentul COVID-19, munca remote a fost considerată viitorul în HR. Avantajul major pe care l-a angajaților a fost un echilibrul mai bun între viața profesională și cea personală. Totuși, în 2025, tot mai mulți antreprenori și companii au renunțat la modelul work from home și au solicitat prezența fizică la birou.
Totuși, care sunt motivele care au dus la asemenea decizie, dar și ce impact are asupra productivității?
O schimbare majoră pe piața muncii
Potrivit unui raport Oyster HR, doar 30% dintre companii intenționează să mențină o politică de muncă predominant remote în 2025, comparativ cu 56% în 2021. Acum, modelul preferat este cel hibrid - care mixează cele două abordări. Interesant este că, business-urile mici pun mai mult accent pe flexibilitate muncii de acasă (70%) comparativ cu multinaționalele (14%).
Schimbarea se datorează în principal preocupărilor cu privire la gradul de productivitate, colaborare și coeziunea echipei.
„Vedem o tendință clară în rândul companiilor de a readuce angajații la birou. Antreprenorii își doresc echipe unite, idei inovatoare și o cultură organizațională solidă – lucruri greu de construit în mediul virtual. În mediul publicității, mai ales, sesiunile de brainstorming în echipă pot duce la rezultate impresionante și implicit la evoluția firească a companiei. Rămâne, însă, întrebarea - ce impact poate avea asupra angajaților care s-au obișnuit să lucreze din confortul propriei case? ", a declarat Bianca Rusu-Moise, HR manager și content writing specialist la RedSem Communication.
Marile companii globale stabilesc tonul pentru implementarea tranziției. Amazon și Dell sunt doar două exemple de organizații care abordează politici stricte cu privire la prezența fizică la birou. Amazon a anunțat că, din 2025, angajații vor fi nevoiți să lucreze de la birou cinci zile pe săptămână și să renunțe complet la munca remote. Dell a introdus o politică similară.
De ce antreprenorii renunță la munca remote?
Deși munca remote a oferit numeroase avantaje, există și provocări majore care i-au determinat pe angajatori să își regândească strategiile. Pe lista celor mai evidente motive se numără problemele de productivitate, dificultățile de colaborare și scăderea loialității față de companie.
Conform unui studiu realizat de Lucidpark, 44% dintre angajați au recunoscut că au fost distrași pentru cel puțin 10 minute în timpul ședințelor de brainstorming. Managerii trebuie să gestioneze, așadar, provocări în menținerea concentrării și eficienței în colaborările virtuale. De asemenea, 40% dintre angajați au afirmat că le este foarte greu să colaboreze cu ceilalți colegi.
Rezistența angajaților: între „coffee badging” și noi așteptări
Sursa: freepik.com
Deși multe companii solicită revenirea la birou, nu toți angajații sunt de acord. Doar 10% dintre cei care lucrează de acasă ar accepta să se întoarcă la birou. Multe organizații se confruntă cu fenomenul de „coffee badging”, unde angajații vin la birou doar pentru a fi văzuți, apoi își continuă ziua de lucru de acasă.
Pentru a face tranziția mai ușoară, antreprenorii trebuie să regândească experiența de lucru la birou și implicit să ofere:
- Spații de lucru mai atractive, flexibile și moderne.
- O mai mare autonomie în stabilirea programului.
- Beneficii suplimentare pentru cei care revin fizic la birou.
Viitorul muncii: adaptare sau stagnare?
Într-un peisaj profesional în continuă schimbare, companiile trebuie să găsească un echilibru între nevoile angajaților și obiectivele organizaționale. Deși revenirea la birou devine o realitate în 2025, succesul schimbării depinde de modul în care liderii de business gestionează așteptările echipelor lor.
Cu peste 5 ani experiență în domeniul publicității, RedSem este o agenție specializată atât în servicii SEO, realizare website, social media și copywriting, cât și în recrutare de personal. Îndrumată de sloganul Business people without office clothes, dar și dornică să depășească așteptările clienților, echipa asigură resursa necesară pentru o gamă variată de evenimente BTL - de la petreceri private și activări de brand până la târguri și conferințe de business. Oferta include hostesse, helperi, team leaderi, brand ambasadori, modele și consultanți farmaceutici.
Parteneriatele încheiate de-a lungul timpului au vizat atât zona corporate, cât și cea in store sau de festival. De fiecare dată reușita a avut la bază principiile cheie ale agenției RedSem - profesionalism, creativitate și deschidere. Printre clienții din sfera BTL se numără - Ivatherm, Sesderma, Promenada Mall Craiova, Iulius Mall Iași, Minus417, Armonia Dulcesol, Evapify, Flonq, Elfbar, Râmnicu Vâlcea Shopping Center, Mozzart Bet, Nuxe, Cineplexx - activare host pentru Ziua Îndrăgostiților în campania Găsește spionul Argylle, APIA și Camera de Comerț România-Elveția.