Anul începe bine când vine vorba de cultură, cu lansarea proiectului Book.art.est, o expoziție internațională și multidisciplinară dedicată cărții ca obiect de artă, cu vernisajul pe 15 ianuarie între orele 16:00 și 20:00, la Galeria Calderon Art Studio, parte a Centrului Cultural „Mihai Eminescu” din București (Str. Jean-Louis Calderon nr. 39, sector 2). Lucrările explorează multiple viziuni și tehnici prin care cartea devine mai mult decât un purtător de text, transformându-se într-un obiect sculptural, un mediu inedit pentru artiștii plastici și un punct de contact între iubitorii de literatură și pasionații de artă. Astfel, echipa condusă de artistul Daniel Loagăr de la Celula de Artă, subliniază importanța cărții ca o componentă fundamentală a culturii, și la propriu, și la figurat.
Book.art.est este însă mai mult decât o expoziție. Între 15 ianuarie și 8 februarie, spațiul va găzdui și o serie de evenimente conexe performative, colaborative și/sau informative - ateliere de creație la granița dintre poezie și artă vizuală, prezentări ale dedesubturilor industriei editoriale în relație cu artele, recitaluri de poezie, modele noi de încurajare a lecturii și multe altele. Chiar și în seara vernisajului vor avea loc câteva astfel de evenimente, inclusiv un performance intitulat „Poeme ieșite din sertar”, susținut de Daravere, cât și un performance susținut de Oana Kuzmanovski și de Andrei Stan, de la Bucharest Collage Collective.
De asemenea, Book.art.est este începutul unei inițiative de promovare a lecturii în moduri neconvenționale - Societatea de Lectură Intermitentă „Macondo” (SLIM) își începe oficial activitatea în cadrul expoziției, cu un tur literar inedit al cartierului Icoanei, o lectură publică din autori români contemporani și o prelegere despre abordări editoriale ale cărților-obiect de artă, acestea fiind primele dintr-o serie de evenimente regulate care vor avea loc pe parcursul întregului an.
Spiritul colaborativ și multidisciplinar stă la temelia inițiativei Book.art.est, care a fost construit special pentru a încuraja amestecul viziunilor și tehnicilor artistice din sfere diferite. Astfel, lucrările expuse au fost create fie individual, fie în colaborare, de poeți, sculptori, ilustratori, tipografi, pictori, editori, reuniți în urma unui apel deschis, care a luat sfârșit în decembrie 2024. Daniel Loagăr (Celula de Artă, Wood Be Nice) și artista Evghenia Gritsku (Ucraina/Polonia/România) au curatoriat suma impresionantă de propuneri artistice trimise în cadrul acestui apel deschis, încurajând totodată artiștii emergenți prin includerea unor lucrări realizate de studenți, atât din România, cât și ai Academiei de Arte din Wrocław, Polonia. Expoziția va reuni lucrări ale artiștilor Adam Matthew Smith, Aleksandra Szlek, Alex Manea, Alexandra Neacșu, Alfred Schupler, Ana Cristina Irian, Ana-Maria Panaitescu, Anastasia Ogrenich, Andreea-Eliza Petrov, Andrei Stan, Astitva Singh, Badea Ioana, Bandalac Olimpiu, Cosmin Ciobanu, Cristian Brânzescu, Cristina Barsony, Cristina Chirilă, Dămătăr Gertruda, Daniel Loagăr, Daria Olchowka, Dora Huiban, Duo Katarzyna Tyszkiewicz & dobre_pytanieee, Evghenia Gritsku, Florin Zhu, Gheorghe Marius Adrian, Grigoraș Cosmin-Alexandru, Grindei Teodora Elena / Iulius Horia Costache, Julia Duda, Juncănariu Ingrid, Katarzyna Tyszkiewicz, Kate Karaptan, Klara Tomczak, Laura Sima, Lavinia Mădălina Lucșoreanu, Leo Zarucki, Lincu Alexandra, Livia Marinescu, Louis Kareem Jamal, Mircea Bochiș, Nastase Mihaela, Natalia Jagodzinska, Nicoleta Ababei, Oana Kuzmanovski, Pierre Baston, Popescu Maria Gizella, Ruxandra Niculae, Sophie Augustyniak, Teodora Rotaru, Vigu Georgiana-Nicol, Vîlcu Ioana, Weronika Chrzastek și Zofia Podwika.
Celula de Artă, în parteneriat cu Centrul Cultural Mihai Eminescu, București, Primăria Sectorului 2, București, Academia de Artă și Design Eugeniusz Geppert din Wrocław, Polonia, Institutul Polonez din București, Bucharest Collage Collective și Daravere, propune un nou context de interacțiune cu arta contemporană, inspirat de lectură, și o perspectivă plină de curiozitate și deschidere pentru proiecte interdisciplinare.
Celula de Artă a debutat în 2017 ca un spațiu cu deschidere stradală, care și-a propus să permită lucrărilor să evadeze din spațiul clasic al galeriei, pentru a interacționa cu un public nou, care nu obișnuiește să participe la vernisaje; în acest context, nemaiexistând o barieră fizică și temporală între obiectul de artă și privitor, se creează un dialog liber, direct și nonconformist.
Galeria vine în sprijinul creației contemporane în ariile tematice ale artelor vizuale și încurajează dezvoltarea de noi forme de expresie artistică accesibilă la orice oră, în spațiul-vitrină de pe B-dul Carol nr. 53, pentru publicul stradal.
Cu o prezență de peste 6 ani pe scena artei din București, Celula de Artă a susținut peste 220 de evenimente (expoziții, performance-uri, live-uri). Începând cu anul 2022, Celula de Artă și-a extins activitatea printr-un Pop-Up Window în cadrul programului Feat. Kulterra, ce găzduiește „artă în vizită”, dar și la Galeria Verticală din incinta Random Space, la ArtSafe, singurul depozit profesional și autorizat de artă și obiecte de colecție din România și la Palatul Bragadiru, grație sprijinului oferit de Bulevart.
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio București FM, Spotmedia, IQads, Zile și Nopți, B365.ro, Happ.ro, Cărturești, Curatorial, Propagarta, Revista Golan, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, The Institute, Zeppelin, Modernism, PRwave, 4arte, Empower Artists, Munteanu, Artevezi, Să Fiți Cuminți Gallery.