[Creativitatea de zi cu zi] Corina Ozon: Nu caut surse de inspirație, ele îmi ies în cale, vin spre mine. Odată cu experiența poate pot discerne ACEA POVESTE din mulțimea de povești

[Creativitatea de zi cu zi] Corina Ozon: Nu caut surse de inspirație, ele îmi ies în cale, vin spre mine. Odată cu experiența poate pot discerne ACEA POVESTE din mulțimea de povești

Scriitoarea Corina Ozon spune că România se află în perioada preadolescenței creativității, spre deosebire de țările în care aceasta era deja un statement. Și asta din cauza traumelor din perioada comunistă în care a fi creativ era egal cu a nu munci. Însă toate acestea s-au schimbat cu dezvoltarea industriilor creative.

"Orice secvență care spune o poveste poate deveni sursă de inspirație. Și o frunză care cade de pe o ramură, sau un pasager într-un autobuz, imaginea unui crepuscul sau a mării învolburate. Și pietrele respiră pentru un scriitor", spune Corina.

Când are blocaje creative, se relaxează la filme s-au merge către cei apropiați. Folosește tool-uri tehnologice în realizarea podcastului său - Rețeaua de povești. Nu are rețete, iar cel mai greu lucru este acela de a scrie în sine, asta după ce a găsit spark-ul, ideea, de la care pleacă totul.

 

Definiția personală a creativității

Eu văd și simt creativitatea ca pe un exercițiu permanent de aplicație în cotidian, în toate formele și domeniile. Este explorarea de sine fără setări și fără temeri, efectul fiind interconectarea cu ceilalți producători. Îmi place mult ce a spus George Steiner vorbind despre „gramaticile creației”, despre acea „tresărire a universului” din momentul în care artistul este atins de aripa inspirației.

 

Cum s-a schimbat perspectiva asupra creativității 

Dacă ne referim la România, aș putea afirma că încă ne aflăm în perioada preadolescenței creativității, față de țările în care aceasta era deja un statement. Și nu pentru că nu ar fi condiții, ci pentru că educația din perioada cenzurii a lăsat traume. Iar etichetele deloc blânde puse persoanelor creative încă au lăsat urme. De exemplu, a crea era egal cu a nu munci. Odată cu dezvoltarea industriilor creative și a noilor tehnologii care solicită abilitățile creative, perspectiva s-a schimbat.

 

De ce depinde creativitatea, în ce te privește

De dispoziție și de timp.

 

Tabieturi, shortcut-uri, rețete

Nu am o rețetă nici proprie, nici universală, pentru mine este scânteia, după care urmează planul și strategia de aplicare. Însă partea cea mai grea este cea a extinderii, a acoperirii, a actului în sine de a scrie, fiind scriitoare.

Nu caut surse de inspirație, ele îmi ies în cale, vin spre mine. Odată cu experiența poate pot discerne ACEA POVESTE din mulțimea de povești.

 

Cum îți antrenezi creativitatea

Odată cu noile tehnologii pare mai simplu să te antrenezi, de exemplu, scriind pe blog, realizând podcast. Sau citind, scriind, învățând, ascultând.

 

Surse de inspirație

Orice secvență care spune o poveste poate deveni sursă de inspirație. Și o frunză care cade de pe o ramură, sau un pasager într-un autobuz, imaginea unui crepuscul sau a mării învolburate. Și pietrele respiră pentru un scriitor.

 

Cursuri, ateliere, evenimente care să te inspire

Nu am mers la cursuri, dar am vorbit și vorbesc mult cu cei care produc, le urmăresc activitatea, extrag ce mi-ar putea folosi, adaptez. Spuneam la început că efectul creativității este interconectarea. Și acest lucru este pentru mine foarte important, faptul că prin ceea ce am produs creativ m-a dus către alți oameni, la rândul lor creativi. Iar împreună am realizat proiecte comune.

De exemplu, o fată a realizat rochii care poartă numele unor personaje dintr-o carte de-ale mele, altcineva a făcut un parfum cu numele eroilor unei cărți. O carte a fost pusă în scenă de un teatru independent, dintr-o perspectivă creativă inedită. Cred că aceasta este adevărata bogăție și bucuria creativității, când oamenii creativi se întâlnesc și realizează împreună lucruri memorabile.

În online funcționează aceleași grile pentru a discerne poveștile, ca și în offline. Se schimbă doar canalul de comunicare.

 

Obstacolele creativității

Lipsa de timp.

Presiunea de orice fel, rutina zilnică care asigură funcționarea primelor nivele din piramida lui Maslow.

 

Ce se întâmplă când ai perioade de blocaj

Mă uit la filme, mă relaxez, aloc mai mult timp celor apropiați.

 

Influența AI 

Am răspuns oarecum la această întrebare, susțin că este o influență pozitivă. Sigur, la fel ca la recomandările de orice tip, este indicat să folosești etic și controlat instrumentele tehnologice.

 

Domeniile creative din ultimii ani

În general, cred că am putea vorbi de permanente update-uri care au legătură cu evoluția tehnologică și impactul acesteia în domeniile culturale și artistice. La fel este în cinematografie, publicitate, literatură, teatru, unde procesul de a mixa mai multe clișee din diverse industrii a fost influențat de convergența noilor tehnologii, și invers.

 

Ai un role model creativ?

Nu am un role model, dar urmăresc mai multe persoane, vedete, pe Instagram, de exemplu, și realizez cât de importante sunt detaliile și ce devin ele doar udându-le cu o picătură de creativitate. Cred că și despre acest lucru e vorba în creativitate, atenția la detalii.

 

Device-uri care te-au ajutat să-ți duci creativitatea la următorul nivel

Da, platforma și aplicațiile pentru realizarea podcastului meu „Rețeaua de povești”.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Branduri

Sectiune



Branded


Related