Între toate ideile pe care le are și familia sa i-a fost cel mai greu să se împartă anul acesta. A renunțat la un proiect mare pentru a fi cu copiii săi, care au încă multă nevoie de ea. Miruna Ioani, autoarea blogului Și Blondele Gândesc și creatoarea comunității Sisterhood Society, a avut un 2024 cu multe lupte, unele SF, cu victorii importante și adaptări din mers. Către final, acest an a venit pentru toți cu teamă, dezinformare și dispute, fiecare s-a adaptat cum a putut la ce trăim în România.
"S-a tras cu tunuri de minciună, asta a învrăjbit oamenii, iar eu am resimțit puternic în online. Au fost cele mai intense valuri de hate pe care le-am încasat, iar eu am totuși 17 ani de experiență, sunt un dinozaur pe net, credeam că m-am călit deja. Nu neapărat că m-a enervat, ci m-a speriat", spune Miruna.
Miruna Ioani povestește în cele ce urmează despre decizii provocatoare, despre cea mai grea zi din an, dar și despre vacanțe și speranțele pe care le are pentru 2025.
Dacă anul 2024 ar fi un film
Star Wars, pentru că anul ăsta a fost cu multe lupte, unele SF, dar și cu victorii importante, mai ales pe plan de sănătate.
Cum ai intrat în acest an
Am intrat cu optimism și curiozitate, după ce 2023 a fost un an excelent, cel în care a luat naștere clubul meu de femei, The Sisterhood Society, unde citim o carte pe lună, vedem un film, avem un invitat și întâlniri de ascultare empatică. Mi se născuse încă un copil, practic, am început 2024 foarte bine.
Greu, urât, bun și frumos
A fost grea împărțirea între toate ideile din capul meu și timpul pentru familie. A fost urât când am început un proiect și l-am oprit imediat după o lansare spectaculoasă. Dar mi-am ales copiii. Acum știu că a fost cea mai bună decizie. Ai mei sunt încă mici, au nevoie de mine și eu de ei. Însă m-a afectat, aș vrea să nu fie atât de nedreaptă viața pentru o femeie încât ea să fie nevoită să aleagă. Dar viața nu e cum vreau eu, așa că am luat o hotărâre. Deși grea atunci, acum, la final de an, connecting the dots, îmi dau seama că a fost cea mai bună. Când vine vorba de copii, nu poți greși dacă îți asculți inima.
Unde ai găsit lumina în perioade de întuneric
În copii. Deși uneori viața de mamă e copleșitoare și cearcănele-mi cresc în jurul capului, copiii mă alimentează în feluri incredibile. Fiindcă înainte de orice, misiunea mea în viață e să le fiu mamă. Știu că poate sună cheesy pe un site ca al vostru, dar asta simt, asta fac, cu asta defilez.
Ce ai câștigat, ce ai pierdut
Am pierdut bani și am câștigat bani. Dar nu am pierdut timp și am câștigat timp. Am făcut amintiri frumoase, am avut o vară plină, multe momente de care m-am bucurat înainte ca ele să devină amintiri. M-am bucurat atunci, când s-au întâmplat.
Proiecte marcante
Proiectul marcant rămâne the Sisterhood Society, un loc unde femeile nu se adună că să bârfească, ci să se cunoască și să înflorească. Am avut înscrierile deschise o singură dată, a fost anul de consolidat comunitatea. Toate cărțile citite, filmele văzute, persoanele întâlnite au contribuit. Citybreak la Amsterdam și primul nostru retreat. Petrecerea în pijamale într-un showroom de mobilă. A fost petrecerea de Crăciun din București, urmează cea din SIbiu și povestea merge mai departe.
Cea mai mare reușită
Probabil postarea care a strâns 180 mii de euro pentru o familie cunoscută în spital. Băiețelul cel mic al nostru a fost operat de apendicită, a stat o săptămână internat și acolo l-am cunoscut pe Nenicu, devenit deja celebru pe internet. Nenicu locuiește cu cei doi copii ai lui, părăsiți de mamă, într-o casă fără baie dintr-un sat din Teleorman. Voia să-și facă baie în casă la primăvară și am propus oamenilor de pe facebook și Instagram să-i ajutăm. O zi mai târziu, bam, 150mii de euro în contul lui, câteva zile mai târziu, 180mii. Felul în care lumea s-a mobilizat a fost fenomenal. Există mulți oameni buni. Am plâns de emoție și de bucurie.
Cea mai frumoasă vacanță
Viena, doar eu cu copiii. Să nu crezi că nu-mi place și cu soțul meu, dar a fost prima experiență doar noi trei, a fost și prima vacanță și ne-am conectat excelent. Pe de o parte, fiindcă nu e lucru simplu să călătorești cu doi flăcăi puși pe explorat și curioși, pe de altă parte, fiindcă eram singurul adult responsabil și nu am stat deloc cu ochii sau cu mintea-n telefon. Doar la copii. Iar răsplata a fost, poftim! Cea mai faină vacanță, am venit mai bogată de ei. Iar acum nu mă mai tem, aș pleca mâine doar eu cu ei.
Trendurile care te-au enervat cel mai mult
Faza asta cu politica. Bine, e și cea mai recentă. Dar în România s-a tras cu tunuri de minciună, asta a învrăjbit oamenii, iar eu am resimțit puternic în online. Au fost cele mai intense valuri de hate pe care le-am încasat, iar eu am totuși 17 ani de experiență, sunt un dinozaur pe net, credeam că m-am călit deja. Nu neapărat că m-a enervat, ci m-a speriat. Am repostat un clip cu reni din vacanța în Laponia, deci un clip cu reni, iar oamenii s-au inflamat și m-au luat cu politica. Absolut nimic din ce ziceai nu era bine.
Rutine noi
Nu mă mai laud cu nimic, fiindcă mă apucasem de sport la începutul anului, dar m-am lăsat între timp, deci altă întrebare :)
Cea mai grea zi
A fost o noapte. Cea cu operația băiatului meu. Nu îți imagina că urgența a venit când eu eram mâncată, spălată, cu treburile la zi. Nu, a venit să întindă și mai mult o sfoară care era deja trasă la maximum din două părți. Știi cum e aia, ai o mie de probleme, apoi ai o problemă de sănătate și, brusc, ai o singură problemă. Cam așa. I-am făcut față cu răbdare și cu recunoștință. În acel moment s-a simțit exercițiul recunoștinței de care mai demult râdeam. Nu mai râd.
Cea mai fericită perioadă
Începutul anului cred că a fost pe efervescență, planuri și căutări. Până în mai a fost o perioadă bună la căpuț. Apoi a mai fost o perioadă bună cea în care am lăsat totul și mi-am văzut de copii, deși a venit la pachet cu niște frustrări. Poate e adevărat că nu le putem avea pe toate.
Cea mai frumoasă știre
Că RMNul mamei mele e curat.
Cartea despre care s-a vorbit cel mai mult în jurul tău
În Sisterhood citim lunar câte o carte și vorbim despre ea. Mult. Imaginează-ți multe femei care se întâlnesc și vorbesc. Însă dincolo de activitatea clubului, o carte la care m-am gândit mult în perioada asta e „Acolo unde înfloresc lămâii”. Literatură, ficțiune, nu neapărat o carte pe care să o discuți pentru că te-a învățat ceva sau ți-a schimbat viața, dar o carte pe care n-ai cum să o uiți. Felul în care se prezintă războiul, fricile și iubirea e impresionant. Ai fost acolo practic și tu, ai simțit sângele altora pe mâinile tale.
Viața acum
Criza asta politică ne-a divizat ceva de speriat. NU pe noi ca familie în particular, dar pe societate. Ne-a izolat și mai tare în bule și mai mici. Dacă acum, să zicem, 10 ani, nu prea recunoștea nimeni că e manelist, acum aproape te lauzi cu așa ceva. E o ură viscerală față de tot ce înseamnă valoare, desigur, în accepțiunea mea, față de intelectuali, știință, dovezi. Cred că e mai adevărat ca niciodată sloganul „scapă cine știe”. Ceilalți nu vor mai fi prin zonă să scrie că le pare rău că ne-au dat numărul de telefon al vraciului său.
Ce te ține, dacă te ține ceva, într-o zonă cu optimism
Copiii. Știu că am mai zis, dar deși ei îți dau multe bătăi de cap, de fapt, și noi avem mare nevoie de ei. Copiii ne dau pauze. Am văzut asta clar în singura săptămână în care au fost amândoi la bunici. Nici n-am mai dormit ca lumea, nici n-am mai mâncat sănătos. Copiii ne țin cumva pe linia de plutire. Așa simt eu.
Cele mai importante lecții pe care le iei cu tine
Prețuiește momentul înainte ca el să devină amintire. Ascultă-ți intuiția, ea e înaintea minții cu un pas. Familia înainte de orice proiect profesional.
Temeri, dar și speranțe pentru 2025
O criză financiară, iar de o vreme mă tem și de o criză politică. Nu am crezut că în 2024 te mai poți teme pentru siguranța ta, dar iată.
Speranțele: să aranjez țiglele pe casă, să deschid înscrierile în Sisterhood, să mă reapuc de sport, să fac măcar o dată pe săptămână ceva și pentru mine.
Ești omul rezoluțiilor de final de an?
Nu, sunt adult, care a înțeles că dacă își face abonament la sala de sport nu înseamnă automat că se va și duce. Așa că nu îmi mai fac abonament. Pentru că marile decizii și marile schimbări, la mine cel puțin, nu au venit planificate din cap, ci au venit cerute de altundeva. Știi, în spatele fiecărei femei de succes e o poveste în care ea nu a avut de ales.
Dar și asta se poate schimba ;)