Pentru Camelia Popa, Manager de proiect Cinema Muzeul Țăranului, film & TV director, lucrul cu adolescenții și copiii este o inepuizabilă sursă de inspirație și învățare. Așa cum este și lumina dimineții, cititul sau diferite forme de artă. Nu a folosit până acum tool-uri creative, precum AI-ul, de teamă că ar putea să-i placă și încă ar vrea să-și țină creierul antrenat.
"Orice poate deveni o sursă de inspirație dacă sunt conectată la prezent, dacă chiar ascult și dacă cu adevărat văd. O sursă constantă de inspirație și motivațională este lumina dimineții, indiferent de anotimp", spune Camelia.
Printre blocajele creativității, pentru Camelia, se numără autosuficiența, oprirea din cunoaștere și lipsa flexibilității, din cauza fricilor. Printre factorii externi care pun frână inspirației - violența verbală și fizică.
Definiția personală a creativității
Este atunci când după ce scapi de judecați și prejudecăți, îți poți folosi cunoașterea și experiența pentru a putea face lucruri simple și totodată puternice.
Cum s-a schimbat perspectiva
Când eram copil, nu cunoșteam conceptul de judecată și prejudecată, iar asta mă făcea să îndrăznesc, să nu-mi fie teamă de eșec. Ulterior, în adolescență și tinerețe, după instalarea tot mai confortabilă a judecății și implicit a prejudecății a început să-mi fie din ce în ce mai teamă de eșec, diminuându-mi astfel creativitatea. Acum, în a două parte a vieții, revin ușor- ușor la curajul și îndrăzneala avute în copilărie.
De ce depinde creativitatea
Depinde de curajul și de îndrăzneala de a greși, de a învăța din greșeli și de a nu renunța.
Tabieturi, shortcut-uri, rețete
Lucrul cu copiii și adolescenții, cititul, filmele, călătoriile.
Ce a intervenit odată cu experiența
Înțelepciunea, cunoașterea de sine și acceptarea felului în care eșți și funcționezi. Nu mai vrei să dovedeșți pentru că ai aflat cine eșți și ti-e îndeajuns. Vrei doar să te bucuri și atunci îndrăznești, apare din nou curajul, iar curajul stimulează creativitatea.
E mai ușor sau mai greu să accesezi sursele de inspirație?
Mai ușor. Când reînveți să judeci din ce în ce mai puțin și vrei să te bucuri, inspirația și creativitatea, curg.
Cum îți antrenezi creativitatea
Lucrând și fiind cât mai mult timp în jurul copiilor și adolescenților. Pentru mine ei sunt o sursă inepuizabilă de inspirație, creativitate, energie și generozitate. În compania lor se activează un alt fel de proces de învățare, de înțelegere și de observație, fără a avea însă sentimentul învățării.
Surse de inspirație
Orice poate deveni o sursă de inspirație dacă sunt conectată la prezent, dacă chiar ascult și dacă cu adevărat văd. O sursă constantă de inspirație și motivațională este lumina dimineții, indiferent de anotimp.
Cursuri, ateliere, evenimente care să te inspire
Îmi plac workshop-urile, conferințele sau atelierele. Le găsesc utile și de multe ori inspiraționale, atât că metodă de expunere, ca informație, dar mai ales ca diversitate umană. Sunt o modalitate de cunoaștere, de interacțiune cu oamenii, iar cunoașterea are directă legătură cu creativitatea.
Unele au funcționat, altele nu. Dar chiar și când nu au funcționat au ajutat pentru că am putut află ceea ce nu funcționează pentru mine.
Dar în online: care sunt sursele de inspirație?
Rețelele de socializare și felul în care se transmite informația (orice fel de informație) către utilizator. Când vrei să faci filme cu oameni și despre oameni, orice poate deveni o sursă de inspirație: oamenii, lucrurile și obiectele făcute de oameni, natură, animalele, cerul, lumina, muzica, dansul, pictura, filmul, fotografia, literatura, arhitectura sau lipsa ei.
Obstacolele creativității
Autosuficiența, oprirea din cunoaștere și lipsa flexibilității - care apar că o consecință a multiplelor frici.
Factori interiori & exteriori care te influențează
Factori interiori: Încrâncenarea, dorința de a-i mulțumi pe alții. Teama de eșec. Factori exteriori: violența verbală și fizică.
Ce se întâmplă când ai momente de blocaj
Înseamnă că am pierdut conexiunea cu prezentul.
Mă opresc din tot ceea ce fac și meditez. Mă relaxez pentru a mă reconecta la prezent, iar inspirația, soluțiile, creativitatea reapar.
AI, Social Media și creativitatea
Cred că orice este folosit cu măsură e bun și ajută la creștere. Cred că orice ajutor venit la momentul potrivit te ajută să mergi mai departe. Așa cum cred că singura competiție în care trebuie să intri este cu propria-ți persoană, iar dacă dispare respectul de sine, apar minciuna și mediocritatea, iar acestea vor fi vizibile mai devreme sau mai târziu. Cred că un antrenament constant și permanent al minții, prin cunoaștere, citit și relaxare țin treze creativitatea și inspirația.
Domeniile creative din ultimii ani
Cred că expunerea la orice formă de artă influențează și inspiră toate domeniile și întregul nostru stil de viață. Arta, cultura fiind combustibilul de care avem nevoie pentru a evolua, pentru a merge mai departe. Medicina.
Ai un role model în ce privește creativitatea?
Michael Jackson, Stanley Kubrick, Madonna, Alexandru Teodorescu.
Tool-uri creative
Dacă întrebarea dorește să afle dacă am folosit AI-ul în actul creativ, atunci răspunsul este NU, nu l-am folosit. Și asta de teamă că s-ar putea să-mi placă și încă vreau să-mi dau măsura valorii și să-mi antrenez creierul.