Grig Gheorghe: Rock-ul va fi mereu muzica celor rebeli, celor care experimentează, celor care protestează, celor care își țipă sentimentele

Grig Gheorghe: Rock-ul va fi mereu muzica celor rebeli, celor care experimentează, celor care protestează, celor care își țipă sentimentele

Trupa Colonist pe Lună a lansat toamna aceasta un nou single - În spatele ochelarilor de soare -  ce va figura pe viitorul lor album de studio. Așa că l-am luat la întrebări pe liderul trupei, Grig Gheorghe, pentru a afla cum a fost primită piesa, ce urmează pe viitorul album și ce mai e prin viața trupei din Constanța.

"Dacă pe primul album versurile au fost poate "mai ciudate, mai misterioase, mai profunde" să citez "criticii", pe albumul al doilea am mers pe versuri mai directe, cu mesaj clar și simplu, dar am păstrat aceeași linie melancolică combinată cu puțină autoironie (că nu e bine să mă iau prea în serios)", spune Grig. 

Grig e de părere că rockerii vor rămâne rockeri, iar AI-ul își va vedea de ale sale. Cât despre algoritmul din Social Media, uneori îi ajută să rămână în bula sănătoasă, oricât de mult s-ar schimba regulile jocului. Cum a fost trecerea spre sintetizatoare, detalii despre clip și procesul de creație, în cele ce urmează.

 

Ce mai e nou prin trupa Colonist pe Lună

Momentan Colonist pe Lună stă pe loc că trupă, merge mai departe doar ca proiect de studio. După ce în 2022 am reușit să finalizăm albumul și acesta a apărut sub formă de CD (bun de găsit în librării și de luat acasă :)), iar doi dintre colegii mei au plecat din țară, trupa a fost pusă pe "stand-by. În 2023 am reluat împreună cu Mihai ’’Stu” Ursu înregistrările în studio. În 2024 am continuat să lucrăm în același mod.

 

Cum a fost primit albumul din 2022

Cred că a fost bine primit. Reacțiile au fost pozitive. Am avut doar o lansare într-una dintre librăriile Cărturești din Constanța, cu un mic recital acustic și cu prezentare făcută celor prezenți. Ne-ar fi plăcut să avem lansări cu concerte în cluburi, dar nu a fost să fie. Poate vom reuși cândva să facem așa "cu întârziere" o lansare adevărată. Poate, poate. "Never say never". :)

 

Single nou

"În spatele ochelarilor de soare" este un cântec vechi de pe la "începuturile trupei" rămas în sertar. L-am scos de acolo, l-am șters de praf, l-am întors pe toate părțile, l-am probat în mai multe "haine noi" instrumentale (Mihai a înregistrat toate instrumentele) și într-un final l-am scos la lumină. S-a bucurat și el (cântecul) și noi. :) E un cântec scris din perspectiva altei persoane care mă cunoaște bine, dar care încearcă și să mă înțeleagă, și să mă accepte așa cum sunt cu bune, cu rele.

Inițial nu era în plan să fie videoclip, mă gândeam doar la un artwork, pentru care însă nu aveam cine știe ce inspirație. În dormitor am un tablou cu un clown (ciudată treaba, nu-i așa? ) și într-o seară m-a privit cu un ochi plângând și unul râzând și m-a pus la treabă. Am schițat un scenariu, apoi i l-am povestit lui Mihnea Cernat (i-a plăcut), l-am cooptat pe David Dobre pentru rolul clownului (i-a plăcut și lui) am cumpătat cele necesare, într-o zi am filmat tot, apoi am montat în mai multe ședințe... și gata clipul. Am căutat cu acest clip să aducem o poveste care să completeze mesajul din versuri. Dar a reușit de fapt să pună alte întrebări, să dea răspunsuri sau să încurce și mai tare.

 

Spre electro indie pop rock

Colegii mei chitariști (Dani și Cristi) au plecat din țară și cumva am fost nevoit să regândesc piesele noi în altă direcție. Mihai are în studio câteva sintetizatoare meseriașe și am zis să le folosim mai mult la înregistrări și așa am dat-o spre zona asta. Plus că e bine să ieși din zona de confort să încerci și altceva pentru că eu cred că muzica, dacă e bine făcută și are un mesaj, poate fi prezentată în atâtea și atâtea feluri. Îmi place mult ce a ieșit până acum pe direcția asta electro indie pop rock, dar nu neg că mi-e dor și de vechiul stil și poate voi reveni la el la un moment dat.

 

Următorul album

"Uneori", "Cutii de carton', "În spatele ochelarilor de soare’' și alte câteva piese (unele sunt în lucru, altele în sertar, altele așteaptă să apară, altele nici n-au habar că vor apărea :)).

 

Producția și înregistrările 

Producția și înregistrările le facem la studioul lui Mihai (Studio 88‑Crossover Sound). Totul începe de la o schiță (chitară acustică și voce) făcută de mine pe care Mihai începe să clădească instrument cu instrument o piesă muzicală adevărată. Nu avem un plan stabilit dinainte, totul se schimbă de la o zi la alta, încercăm fel și fel de idei, uneori iese bine, alteori nu ne place. Uneori lucrăm doar noi doi, alteori mai "agățăm’' câte un muzician care apare prin studio și îl rugăm să înregistreze câte o parte instrumentală.

 

Versurile 

Dacă pe primul album versurile au fost poate "mai ciudate, mai misterioase, mai profunde" să citez "criticii", pe albumul al doilea am mers pe versuri mai directe, cu mesaj clar și simplu, dar am păstrat aceeași linie melancolică combinată cu puțină autoironie (că nu e bine să mă iau prea în serios) :).

 

Cum a schimbat Social Media peisajul muzical 

Social Media schimbă peisajul în general, întreaga lume este schimbată profund prin instrumentele astea. Dar tot în Social Media reușim să ne facem bulele noastre în care să putem respira "aer curat", citind păreri de la oameni sănătoși la cap și urmărind muzica/TV/cimena/și alte chestii care ne plac.

 

Rock-ul în epoca AI

Rock-ul va fi mereu muzica celor rebeli, celor care experimentează, celor care protestează, celor care își țipă sentimentele. AI-ul nu va înlocui acești ROCKERI.

Ce urmează? AI-ul cu AI-ul... ROCKERII cu ROCKERII.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune



Branded


Related