Începând cu anul 2015, pe teritoriul României pot opera doar cazinourile care au licență din partea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN). Această instituție aflată în subordinea Ministerului Finanțelor Publice a acordat licență pentru peste 30 de companii care pot opera jocuri de noroc, fie că ne referim la cazinouri online sau pariuri sportive (ori ambele).
30 de companii online care operează în domeniu sunt multe sau puține? Unii oameni ar crede că sunt prea multe. În schimb, apariția constantă a unor operatori noi indică faptul că respectivele companii au ajuns la concluzia, după ce au efectuat studii de piață, că există încă loc de creștere. Acesta este și motivul pentru care adesea se anunță noi lansări din partea unor cazinouri online, chiar dacă modificările legislative fac intrarea pe piața din România ceva mai dificilă.
Pentru un nume nou, este greu să pătrundă direct în topul celor mai bune cazinouri realizate de portalurile de specialitate. Aici sunt prezentate cazinouri online care platesc rapid, care oferă constant campanii promoționale și se remarcă prin calitatea serviciilor oferite. Totuși, vedem cum aproape lunar se anunță intrarea pe piață a unui nou cazinou.
Britanicii și italienii au de unde alege
România are 30 de companii licențiate, iar o modalitate de a afla dacă sunt multe sau puține este să facem o comparație cu alte țări din Europa. Un prim exemplu este Marea Britanie. Cu o populație de 68 de milioane de locuitori (mai bine de trei ori decât România), în Marea Britanie sunt peste 175 de cazinouri online licențiate. Practic, putem vedea că sunt considerabil mai multe cazinouri online per locuitor, dacă ne raportăm la o medie. Britanicii chiar au o pasiune pentru jocuri de noroc și încearcă să găsească soluții pentru a păstra distracția responsabilă.
O altă țară în care sunt numeroase cazinouri online este Italia. Mai exact, numărul acestora a trecut de 200, conform informațiilor disponibile. La o populație de 58 de milioane de locuitori, și Italia are o medie mai mare a cazinourilor online disponibile în raport cu populația.
Spania a reglementat domeniul jocurilor de noroc în 2011, iar în prezent are în jur de 70 de cazinouri online. La o populație de 48 de milioane de locuitori, putem trage concluzia că raportul este similar cu cel din România.
Există și excepții
În Franța, la acest moment nu există niciun cazinou online. Legislația din această țară interzice prezența cazinourilor online. În luna octombrie a fost introdus însă un proiect guvernamental prin care Franța își propune ca din 2025 să acorde licențe pentru cazinouri online. Francezii pot miza în cazinouri terestre, cum este și cel din Monte Carlo, iar pariurile sportive sunt și ele disponibile.
O altă țară care a fost reticentă în privința cazinourilor online a fost Germania. Domeniul a fost reglementat în 2021 și imediat 70 de companii au solicitat licență. La acest moment, sunt 12 operatori care oferă servicii legale de cazino online în Germania.
Elveția are 10 cazinouri online licențiate, dar se confruntă cu o reală problemă în privința gamblingului ilegal. În luna octombrie, autoritățile din Elveția au anunțat că au blocat aproape 2.000 de cazinouri online ilegale pe teritoriul acestei țări.
Multe dintre aceste companii operau din Malta și Gibraltar. De fapt, în toate țările în care gamblingul este limitat au existat probleme cu cazinourile ilegale, ce nu pot fi controlate. Inclusiv în România, când s-a discutat despre eliminarea reclamelor la TV și îngrădirea cazinourilor online, specialiștii au atras atenția că acest lucru poate impulsiona activitatea de pe piața neagră.