[Creativitatea de zi cu zi] Teodora Petre: Creativitatea depinde de o anumită igienă interioară, pentru mine. Cel mai mare dușman al ei este criticul interior

[Creativitatea de zi cu zi] Teodora Petre: Creativitatea depinde de o anumită igienă interioară, pentru mine. Cel mai mare dușman al ei este criticul interior

Pentru regizoarea Teodora Petre, scroll-ul pe rețelele sociale nu e cel mai bun prieten al creativității, așa cum sunt ieșirile la un spectacol de teatru sau la un film. Îi plac artiștii care reinventează simplitatea, iar în ultima perioadă a consumat mult Ai Weiwei, Ivo Van Hove și David Hockney.

"Am crezut mult timp că e ceva ce ține strict de artă și de condiția de artist. Atunci când am absolvit facultatea de teatru și am constatat că nu s-a întâmplat nicio magie peste noapte, că nu am dintr-o dată o mie de idei geniale pe minut, am fost nevoită să reconsider această idee", spune Teodora. 

O inspiră documentarea dinaintea începerii unui proiect, dar idei îi vin și din ieșitul în lume, de la o simplă plimbare în parc, până la vizionarea unei expoziții de artă. Ceva care să-i lărgească și mai mult orizontul. Terapia face și ea parte din pașii ce trebuie făcuți pentru depășirea blocajelor creative.

 

Definiția personală a creativității

Pentru mine, creativitatea este un sentiment de libertate totală, când simt că parcă pot să-mi aud în sfârșit adevăratele gânduri și dorințe, că știu exact care este următorul pas, fără să conteze dacă este cel corect sau nu, important e doar să-l fac, devine aproape o necesitate.

 

Cum s-a schimbat perspectiva asupra creativității

Am crezut mult timp că e ceva ce ține strict de artă și de condiția de artist. Atunci când am absolvit facultatea de teatru și am constatat că nu s-a întâmplat nicio magie peste noapte, că nu am dintr-o dată o mie de idei geniale pe minut, am fost nevoită să reconsider această idee. Am descoperit că ea poate exista în felul în care gătesc, gândesc, îmi organizez casa sau îngrijesc o plantă, depinde de mine cum decid să mi-o canalizez și în ce măsură.

 

Tabieturi, shortcut-uri, rețete

Creativitatea depinde de o anumită igienă interioară, pentru mine. Cel mai mare dușman al ei este criticul interior. Dacă el poate fi redus la tăcere, atunci ideile sunt libere să circule prin mintea mea. Așa că rețetele mele de a o invoca sunt sportul, somnul, oamenii buni și mâncarea sănătoasă.

 

Ce a intervenit odată cu experiența

Depinde foarte mult de proiectul la care lucrez. Am învățat să-mi dau cât mai repede seama ce proiecte mă atrag cu adevărat și care nu. Dacă fac alegerea corectă, inspirația nu va fi dificil de găsit, chiar dacă sunt nevoită să ies din zona mea de confort.

 

Cum îți antrenezi tu creativitatea

Perioada de documentare dinaintea începerii unui proiect este cea care mă inspiră cel mai mult. Cu cât mă documentez mai bine înainte de începerea repetițiilor, cu atât ,,văd” mai bine spectacolul și potențialul său de dezvoltare. Altfel, sunt sigură că ieșitul în lume e cel mai bun antrenament și aici mă refer la orice, de la o simplă plimbare în parc, până la vizionarea unei expoziții de artă. Orice are posibilitatea să ne lărgească un pic orizontul.

 

Cursuri, ateliere, evenimente care să te inspire

Au fost multe spectacole de teatru, filme sau expoziții de artă care m-au inspirat, așa că da, susțin în continuare ,,ieșitul în lume” ca stimulent pentru inspirație.

 

Dar în online: care sunt sursele de inspirație?

Pierd din când în când timp pe Pinterest, ca tot omul, și nici cu Instagram nu mi-e rușine. Nu știu dacă se pot numi surse de inspirație, cred totuși că astea sunt soluții superficiale, găsești ceva ce a făcut altcineva și copiezi întocmai, lucru care e perfect normal și chiar util în anumite situații, cu toții facem asta. Eu n-am simțit niciodată că sunt plină de inspirație după un scrollat sănătos pe Instagram, așa cum mă simt după ce văd un spectacol de teatru bun, spre exemplu.

 

Obstacolele creativității

Dacă nu am grijă de mine, dacă pierd prea mult timp pe social media sau nu reușesc să fac lucrurile care mă ajută să fiu mai bine eu cu mine în viața de zi cu zi, mi-e destul de greu să fiu cea mai creativă variantă a mea. Vocea aceea care mă ceartă, care zice ,,nu așa”, ,,nu ai voie “ sau ,,ce prostie ai făcut” devine din ce în ce mai zgomotoasă. Terapia este un alt remediu foarte bun.

 

Ce se întâmplă când ai momente de blocaj

Mă ajută foarte mult să mă ridic și să las totul baltă pentru câteva minute, o oră, o zi. Să mă duc să fac altceva sau pur și simplu să mă relaxez. De cele mai multe ori, când mă întorc, văd lucrurile mult mai clar și îmi ia foarte puțin timp să găsesc o soluție.

 

AI, Social Media și creativitatea

Am fost foarte surprinsă să văd ce poate face AI cu foarte puține informații. Ne poate oferi soluții surprinzătoare într-un timp destul de scurt. Totuși, cred că asta se cheamă că AI-ul e creativ, nu noi. Cât despre Social Media, nu știu alții cum sunt, dar eu am simțit că nu face decât să-mi uniformizeze gândurile și să-mi amorțească simțurile, lucruri care inhibă orice fărâmă de creativitate.

 

Domeniile creative din ultimii ani

Cred că majoritatea domeniilor au și au avut dintotdeauna o creștere constantă, întrebarea e care sunt cele mai vizibile, mai evidente, despre care se vorbește cel mai mult sau mai eficient, astăzi, când suntem atât de bombardați cu știri și informații noi. E o mare provocare să încerci să le filtrezi. Spre exemplu, mie mi se pare că trăim o revoluție culinară. Mi se pare că pe zi ce trece apar din ce în ce mai multe combinații de mâncare, restaurantele sunt din ce în ce mai diverse, iar calitatea a crescut și ea odată cu creativitatea. Dacă ai răbdare să cercetezi zona aceasta, fie și numai în București, vei avea multe surprize plăcute.

 

Ai un role model?

Apreciez foarte mult artiștii care parcă reinventează simplitatea. Care îmi lasă senzația că ideea respectivă e la îndemâna tuturor, dar în același timp că nimeni altcineva n-ar fi putut s-o vadă în felul acela. În ultima vreme am consumat mult Ai Weiwei, Ivo Van Hove și David Hockney.

 

Tool-uri creative

Cărțile. Orice carte, numai carte să fie. Citit mult și din abundență, oriunde și oricând. Face minuni.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Branduri

Sectiune



Branded


Related