[Creativitatea de zi cu zi] Andra Raicu: Cel mai bine îmi antrenez creativitatea prin a lucra ceva cu mâinile, fără un plan concret și stabilit dinainte

[Creativitatea de zi cu zi] Andra Raicu: Cel mai bine îmi antrenez creativitatea prin a lucra ceva cu mâinile, fără un plan concret și stabilit dinainte

Andra Raicu, arhitect de interior, își folosește talentul și expertiza pentru a crea spații care nu doar impresionează vizual, ci contribuie esențial la bunăstarea și confortul locuitorilor.

Cu o abordare minimalistă și o atenție deosebită pentru materiale naturale și design funcțional, Andra vede fiecare proiect ca pe o călătorie personală, în care locuința devine o extensie a personalității celui care o ocupă.

"Credeam că trebuie să fii un fel de geniu pentru a fi creativ și, chiar de multe ori, mă simțeam impostoare în lumea creativilor din care făceam parte. Însă, cu timpul, am realizat că, de fapt, creativitatea este ca un mușchi pe care trebuie să îl antrenezi constant. Oricine poate fi creativ dacă își dă voie să exploreze și să greșească", spune Andra.

Convinsă că creativitatea este o energie autentică ce poate fi cultivată, Andra îmbină inspirația din natură, interacțiunile umane și experiențele de zi cu zi pentru a-și îmbunătăți continuu procesul creativ și profesional. Când are blocaje creative se folosește de sport sau de schimbarea mediului în care lucrează.

 

Definiția personală a creativității

Din punctul meu de vedere, creativitatea este, de fapt, acea energie interioară și autentică. Prin creativitate ne exprimăm curajul de a fi autentici.

 

Cum s-a schimbat perspectiva asupra creativității 

Credeam că trebuie să fii un fel de geniu pentru a fi creativ și, chiar de multe ori, mă simțeam impostoare în lumea creativilor din care făceam parte. Însă, cu timpul, am realizat că, de fapt, creativitatea este ca un mușchi pe care trebuie să îl antrenezi constant. Oricine poate fi creativ dacă își dă voie să exploreze și să greșească. Într-un fel, cred că am câștigat încredere că nu trebuie să fii „geniu” pentru a fi creativ, ci trebuie doar să te conectezi cu ideile și inspirația din jurul tău.

 

Tabieturi, shortcut-uri, rețete

Mă ajută foarte mult să am ordine în jurul meu. Un birou cât mai gol și ordonat, un spațiu luminos și simplu amenajat sunt câteva lucruri esențiale pentru a putea fi creativă.

 

Ce a intervenit odată cu experiența

Odată ce realizezi că inspirația stă în cele mai simple și la îndemână lucruri, aceasta devine tot mai ușor de accesat. Cel puțin așa s-a întâmplat în cazul meu în ultimii doi ani.

 

Cum îți antrenezi creativitatea

Cel mai bine îmi antrenez creativitatea prin a lucra ceva cu mâinile, fără un plan concret și stabilit dinainte. Ideea de a desena, modela în lut sau de a lucra manual la diferite obiecte mă hrănește enorm. Iar atunci când inspirația se lasă așteptată, încerc să mă detașez cât de mult pot prin sport și stat în natură. Cred că, pentru a fi creativ, trebuie să fii detașat de ideile tale.

 

Cursuri, ateliere, evenimente

Obișnuiesc să merg la cursuri sau ateliere pentru a învăța noi skilluri. Simt că, prin provocarea de a învăța ceva nou, îmi antrenez și mușchiul creativității. Iar în online, obișnuiesc să ascult podcasturi inspiraționale sau să mă uit peste imagini cât mai vizuale pe diverse platforme, precum Pinterest.

 

Obstacolele creativității

Pe plan exterior, spațiile zgomotoase și aglomerate sunt cel mai frecvent întâlnite obstacole. Însă și presiunile de timp – când trebuie să fiu creativă pe loc – pot să-mi paralizeze procesul creativ, simțindu-mă forțată să vin cu idei în loc să las inspirația să vină natural.

Pe plan interior, auto-critica și lipsa de răbdare sunt cei mai mari inamici. Atunci când sunt prea concentrată pe perfecțiune, îmi blochez curajul de a experimenta și de a accepta că ideile pot începe imperfect. De multe ori simt un blocaj atunci când realizez că trebuie să am răbdare cu procesul de trial and error dintr-un proces creativ.

 

Ce se întâmplă când ai momente de blocaj

În perioadele de blocaj, încerc să mă deconectez cât de mult pot. Fac un pas în spate pentru a vedea imaginea de ansamblu, iar aici sportul este cel mai mare aliat al meu. Mă mai ajută și reconfigurarea spațiului de lucru sau să lucrez din altă parte. De cele mai multe ori, schimbarea mediului contribuie la deblocarea creativității.

 

AI, social media și creativitatea

Consider că AI și social media vin atât cu oportunități, cât și cu provocări. Pe de o parte, facilitează accesul la anumite informații și ne ajută să ne extindem vizibilitatea. Însă mi se pare important să știm să păstrăm un echilibru, căci folosirea excesivă a AI și social media poate duce la conformism. Putem deveni foarte ușor tentați să urmăm formule de succes, în loc să ne păstrăm autenticitatea și valorile noastre.

 

Domeniile creative din ultimii ani

Aș zice că tehnologia și designul UX au devenit neașteptat de creative în ultimii ani, odată cu explozia aplicațiilor mobile și a platformelor online. Însă și content marketingul nu se lasă mai prejos, platformele de social media și creșterea conținutului vizual și video au stimulat publicitatea să devină mai creativă și interactivă.

 

Ai un role model în ce privește creativitatea?

Îi am ca role models pe Olafur Eliasson, Neri Oxman și Sabine Marcelis. Îi admir pentru creativitatea de care dau dovadă prin proiectele inovative pe care le realizează.

 

Tool-uri creative

Pe lângă programele de specialitate din suita Adobe, am început în ultima perioadă să testez MidJourney.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Sectiune



Branded


Related