Ali Abbasi, regizorul „The Apprentice” – filmul controversat în care Sebastian Stan îl interpretează pe Donald Trump – vine în România la Les Films de Cannes à Bucarest

Ali Abbasi, regizorul „The Apprentice” – filmul controversat în care Sebastian Stan îl interpretează pe Donald Trump – vine în România la Les Films de Cannes à Bucarest

Regizorul Ali Abbasi va fi prezent la București între 1 și 3 noiembrie, ca invitat special la ediția a XV-a a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest. Cineastul va lua parte la proiecția specială a filmului său, „The Apprentice”, pe data de 2 noiembrie la Cinema Muzeul Țăranului, unde va participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri alături de publicul prezent în sală.

„The Apprentice” a atras atenția internațională prin portretizarea îndrăzneață a unui tânăr Donald Trump, într-o poveste provocatoare despre ambiție, putere și decizii morale. Sebastian Stan, actorul de origine română, oferă o interpretare complexă și captivantă în rolul lui Trump, contribuind la dezbaterile intense pe care filmul le-a generat de la premiera mondială din cadrul Competiției Oficiale la Cannes. După încheierea proiecției de la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, „The Apprentice” a fost aplaudat timp de 8 minute în sală.

Este timpul să facem filmele relevante. Este timpul să facem filmele politice din nou”, declara Ali Abbasi imediat dupa momentul de la Cannes.

Credit foto: John Nacion, Getty Images

Cu un scenariu semnat de jurnalistul Gabriel Sherman, “The Apprentice” prezintă ascensiunea fostului președinte american Donald Trump (Sebastian Stan) la putere printr-un „pact faustic” cu influentul avocat de dreapta Roy Cohn (Jeremy Strong). Lungmetrajul a stârnit atât laude cât și controverse pentru temele sale și pentru abordarea unică a biografiei unui personaj politic de impact global.

Sebastian Stan face o treabă excelentă în a surprinde cadența verbală și ticurile lui Trump, gesturile mâinilor și zâmbetul său, care păreau mult mai puțin evidente în anii '70 și '80 decât sunt acum.”, notează Toronto Star despre „The Apprentice”, în timp ce The Wrap îl numește „(…) o poveste de groază reală, iar Abbasi o abordează ca pe o poveste cu Frankenstein, în care doctorul nebun creează un monstru și apoi pierde controlul asupra acestuia.”

Născut în 1981 la Teheran și stabilit ulterior în Danemarca pentru studii, regizorul Ali Abbasi este recunoscut pentru abordările sale inovatoare și stilul distinct, care îmbină elemente de realism social cu povești fantastice. A studiat arhitectura la Teheran înainte de a se muta în Europa, iar când  s-a stabilit în Danemarca și-a început cariera în cinematografie. A absolvit Academia Națională de Film din Danemarca, iar lucrările sale de debut au atras rapid atenția criticilor.

Primul său lungmetraj, “Shelley” (2016), un thriller psihologic cu accente horror, a atras atenția internațională și prin modul în care explorează fricile legate de maternitate și identitate. “Gräns” (Border), lansat în 2018 și bazat pe o povestire a lui John Ajvide Lindqvist, a obținut Premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes și a fost apreciat pentru originalitatea și profunzimea sa tematică, fiind și nominalizat la Premiile Oscar pentru cel mai bun machiaj și coafură. „Holy Spider”, următorul său film, care i-a adus actriței Zar Amir Ebrahimi premiul pentru interpretare la Cannes 2022, aduce în prim-plan teme puternice și perspective inedite asupra relațiilor interumane.

Proiecția filmului „The Apprentice”, în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, va avea loc sâmbătă, 2 noiembrie, la Cinema Muzeul Țăranului și va fi urmată de o sesiune Q&A în prezența regizorului Ali Abbasi. Evenimentul reprezintă o ocazie rară de a dialoga cu unul dintre cei mai interesanți regizori ai momentului și de a descoperi poveștile din culisele unui film care a stârnit reacții la nivel global.

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest este un eveniment fondat în 2010 de către Cristian Mungiu și este organizat de către Asociația Cinemascop, Voodoo Films și Vent D’Est.
Festivalul este realizat în parteneriat cu UniCredit Bank și cu sprijinul Adrem, Catena, Groupama, Lidl, Alesto, Apanova, Pepsi, McDonald’s, Auchan Titan, Freshful.
Proiect cultural finanțat de către Ministerul Culturii,  Centrul Național al Cinematografiei, Ambasada Franței și Institutul Francez din România, SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques, La Copie Privée, Dacin Sara, Institutul Italian de Cultură, Ambasada Spaniei în România, Goethe-Institut, Ambasada Portugaliei în România.
Parteneri: Jidvei, Mercure Hotel, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, Avanpost, Abator, Eventbook, Europa Cinemas, mk2, Cărturești, Ototo, Unika.
Partener cultural: Radio RFI România.
Parteneri media: Pro TV, Radio Guerilla, Agerpres, Scena9, Libertatea, Elle România, Biz, Haute Culture Magazine, Cultura la Dubă, LiterNet, Films in Frame, Revista FILM, Igloo, Cinefilia, Zile și Nopți, Creatif.
Partener de monitorizare: MediaTrust.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related