Artistul NIDAL este în plin turneu de lansare a albumului „Legendar”, un material ce are ca idee centrală corectitudinea, indiferent de context. LP-ul are la bază mituri și concepte din Grecia Antică, inspirate din poveștile citite de mama lui în copilărie, înainte de culcare. Dacă ar fi să se identifice cu un erou, acela ar fi Orfeu, aceasta fiind și cea mai ascultată piesă de pe album, spune Nidal.
"Poveștile fiind arhetipale le-am aplicat pe întâmplări din viața mea sau în cadrul unor căutări lăuntrice profunde. Nu am o schemă centrală sau un stil după care am construit albumul. Fiecare piesă și-a cerut jertfa specifică", spune NIDAL.
Albumul este înregistrat în studioul Vița de Vie, avându-l pe Adi Despot ca producător, o colaborare de care Nidal vorbește pe larg în materialul de mai jos. După el, unitatea albumului este dată de ideea centrală a lui și de faptul că este tras one-take cu aceleași instrumente. Momentan, Nidal se pregătește de concertul de pe 6 noiembrie din Expirat, dar va continua cu Bacău, Cluj sau Timișoara.
Cine este NIDAL
NIDAL înseamnă „luptă pentru o cauză dreaptă” în arabă iar până acum în viața mea simt că se manifestă destul de puternic acest spirit justițiar. Muzica mea în mare parte este încercarea personală de a mă raporta cât mai adevărat și temperat față de lucrurile care mă petrec sau pe care le observ în exteriorul meu.
Muzica și interpretarea au fost mereu prezente în viața mea. Maică-mea punea tot timpul muzică clasică prin casă. Un fapt puțin cunoscut este că atunci când eram mic stătea cu mine și scotea versurile din filmele Disney ca să le pot cânta. Taică-meu de pe partea cealaltă avea CD-uri cu Michael Jackson, Bob Marley, Vangelis, Genesis ș.a.m.d. iar printre pasagerii nelipsiți când mergeam oriunde cu mașina au fost Tudor Gheorge, Pasărea Colibri și Phoenix.
În liceu scriam poezie, cântam la chitară și am fost într-o trupă de teatru independent. Nu s-au schimbat foarte multe de atunci. Poezia acum este înțesată printre corzile chitării și în continuare fac muzică și sound design pentru spectacole de teatru, dans și instalații de artă.
Povestea albumului Legendar
„Legendar” are ca idee centrală faptul că e important să faci ce consideri că este corect indiferent de context. Grafica albumului, concepută de către Victor Diaconu, are în centru ansamblul de statui „Laocoon și fiii” creat din liniile cuvintelor din versurile melodiilor.
Albumul are la bază mituri și concepte din Grecia Antică. Sunt două motive principale pentru care am ales să fac asta. Primul motiv este că mama îmi citea mitologie înainte de-a merge la culcare când eram mic și mă hrănea cu aceste povești arhetipale care mi-au fost de folos pe tot parcursul vieții, iar al doilea că sunt autentic fascinat de rodul și impactul cultural al civilizației antice grecești. În viața mea muzica a fost un ghid important și-mi doresc ca-n aceste vremuri tulburi să pot oferi și eu prin muzica mea putere, liniște și claritate.
Procesul de creație și producție în studioul Vița de Vie
În primul rând materialul nu ar fi existat în această formă foarte bună dacă nu ar fi fost Adrian. Bunăvoința de care-a dat dovadă de la începuturile noastre m-a pus în gardă inițial. Îmi spuneam că nu se mai poate ca astăzi cineva să poată manifesta bunăvoință dezinteresată, dar iată că după câteva întâlniri scurte ne-am dat seama amândoi de dragostea nemărginită pe care o avem pentru muzică.
În studio totul a mers ca uns și nu întâmplător. Vali „Tineretze” a fost tehnic, Dan Georgescu ne-a înregistrat și am dispus de toate jucăriile adunate în timp de către cei de la Vița de Vie. În prima zi au fost instalate microfoanele și calibrat echipamentul, în a doua zi am tras 90% din album iar în a treia am terminat și am lucrat la detalii. Ulterior cei din trupă au plecat și am mai rămas cu Adrian să înregistrăm backing vocals, iar printre picături mai vorbeam una sau alta despre cine suntem.
Tematică, versuri
Poveștile fiind arhetipale le-am aplicat pe întâmplări din viața mea sau în cadrul unor căutări lăuntrice profunde. Nu am o schemă centrală sau un stil după care am construit albumul. Fiecare piesă și-a cerut jertfa specifică. După mine unitatea albumului este dată de ideea centrală a lui și de faptul că este tras one-take cu aceleași instrumente în mare. Eu am cântat la chitară și voce, Cristian Munteanu a fost la saxofon și sintetizator bas, Lucian Conțiu la world percussion și în premieră Dan Georgescu la contrabas pe un album. Mie-mi place „soundul” inedit al albumului. Cu Dan Georgescu la înregistrări, Adrian Despot producător, Sorin „Pupe” Tănase la mix iar Cristian Vargas la master nu avea cum să nu sune bine produsul final.
Mitul antic preferat
Ce-mi place în mitologia antică greacă este că până și zeii sunt imperfecți, iar tocmai aceste nuanțe mi se par atractive. Nu l-aș numi erou dar având în vedere că este cea mai ascultată melodie de pe album, aparent cu Orfeu m-am identificat cel mai mult.
Industria de la noi, social media și AI-ul
Încă nu mă bucur de platforme pe cât de mult și în felul în care mi-aș dori de ele. Toate sunt unelte și uneltele pot fi măsurate doar după cel ce le folosește. Sunt de găsit pe toate platformele dar îmi doresc să am resurse din ce în ce mai multe să pot produce content din ce în ce mai de calitate. Mă lupt să aduc arta înapoi în inima culturii și deși trebuie să mă gândesc la ceea ce fac și ca la un produs, nu vreau ca asta să-i afecteze calitățile fertile și hrănitoare. Mi se pare că putem da un aer proaspăt mediului pe care cel puțin eu îl simt stătut și repetitiv din cauză că mult din conținut este ancorat în mare parte în diverse lipsuri pe care le avem și nu în ce-i bun și folositor.
De exemplu, am făcut o provocare „legendară” împreună cu bunul meu prieten Ciprian Căvăjdan care este kinetoterapeut, antrenor personal și dansator. Timp de 30 de zile am făcut 12 minute de mișcare, am băut câte un pahar de apă cu sare celtică și lămâie și un duș rece de dimineață împreună cu 5 (nu mulți dar buni) înscriși. Mi-a plăcut odată rezultatul pe care l-a avut în viața mea dar și mărturiile celor implicați. Mici obiceiuri care pot face o diferență mare în viața noastră de zi cu zi.
Sau, prietenii de la Design Neaoș (Smaranda Isar, Victor Costache și Daniel Roșca) vor face niște cercei și pandantive din ceramică care au ca simbol central Nazarul, ochiul acela albastru care este peste tot la greci, care pot fi achiziționate împreună cu albumul. Produse hand-made care sunt sustenabile de la început până la final.
Experiența concertelor
Eu mă simt în largul meu în spații intime. Este mult și în natura muzicii mele să fie mai ușor primită în genul acesta de spații. Totul poate fi îmbunătățit mereu din punct de vedere tehnic dar vreau să am grijă să nu pierd esența. Plăcerea de a mă autodepăși în dorința de-a mă exprima pe cât de autentic și complet posibil.
Lansarea din Expirat
Este primul concert pe care l-am gândit 360 și aduc toată experiența pe care am acumulat-o în mediile artistice din care am făcut parte și împreună cu oamenii pe care i-am adunat de-a lungul timpului voi crea o experiență cât mai completă și neobișnuită. Lucrez împreună cu o echipă destul de mare și bine pregătită acum, iar fiecare element este gândit și integrat cu sens în cadrul concertului. Nu aș da prea mult din ce se va întâmpla dar pot afirma cu certitudine că vor fi multe experiențe pe care publicul nu le-a mai avut până acum.
Cum a evoluat stilul tău de la primul album
Este și folk pe acolo pentru că este destul de central cuvântul în creația mea. În rest indie pentru că îmi place independența și blues că mi-a fost confortabilă melancolia până acum. Sunt pregătit să mă deschid unor noi genuri muzicale atâta timp cât nu pierd esența.
Am fost foarte orgolios și încăpățânat de mic și nu mi-a plăcut să învâț cântecele altora la chitară, ci tot timpul voiam să creez ceva al meu. Tot ceea ce am făcut a fost să consum o cantitate foarte mare de muzică de toate felurile și să trăiesc cât mai sincer și complet să pot să las să iasă prin mine tot ce am trăit și am înteles din viața mea. Am câteva influențe destul de mari în cântatul vocal, cum ar fi: Jeff Buckley, Kurt Cobain și Maynard James Keenan. În rest totul este inspirație și consum, viața cu poftă și curiozitate.
Kingish a pornit din dorința mea de a mă exprima cât mai nealterat. Am vrut să fac un album anti-pop, am vrut să-mi imaginez cum ar arăta muzica în viitor dacă aș fi avut la dispoziție doar vocea și chitara. Conceptul pentru backing vocals este că sunt vocile din mintea mea, de la început ele sunt răsfirate, iar până la final ele cântă în armonie într-un cor. Fiecare melodie are și o ilustrație simbol personală care-i esențializează conținutul, iar fiecare simbol se transformă în următorul până la final. Albumul este realizat împreună cu Victor Panfilov iar ca și „Legendar” este înregistrat one-take. Ce mai recomand apropo de album este KINGISH Threefold (aLIVE act). Un triptic realizat one-take live cu 3 melodii centrale ale albumului, iar fiecare melodie are un performance în centru pornind de la animație de papuși realizată de Ilinca cu Pogany, pantomimă realizată de Alexandru Pribeagu și un dans modern realizat de Denis Bolborea și Alexandra Bălășoiu. Îmi place foarte mult să surprind momentul viu pentru că mai ales atunci vezi cu adevărat măsura ta reală.
Pe unde te putem vedea live în următoarea perioadă
Păi în Turneul de lansare „Legendar” bine-nțeles. Pe 6 noiembrie suntem la București în Expirat, pe 22 noiembrie la Bacău în Fiald, 28 noiembrie la Sântana de Mureș la Republic Hub, pe 29 noiembrie la Cluj-Napoca în Flying Circus, iar pe 30 noiembrie încheiem glorios la Timișoara la Pixel.
„Legendar” este doar începutul bine-nțeles. Dau din casă dar mă interesează să așez fundația unor experiențe de neuitat cu acest turneu. Mă interesează ca oamenii să plece schimbați și cât mai bogați după un concert de-al nostru. Acum și pentru totdeauna. Amin.