Asociația Culturală ISVOR prezintă „Bodystorming” - o instalație multimedia care explorează emoțiile, între 1 - 7 noiembrie, la București

Asociația Culturală ISVOR prezintă „Bodystorming” - o instalație multimedia care explorează emoțiile, între 1 - 7 noiembrie, la București

Educația emoțională este o necesitate crucială în dezvoltarea tinerilor, fără însă a figura ca o prioritate în programele școlare și în cadrul instituțional mai larg din România. Prin proiectul „Bodystorming”, Asociația Culturală ISVOR abordează această problemă într-o manieră interdisciplinară, combinând creația artistică, științele sociale, new-media și etica aplicată într-o serie de evenimente adresate în principal liceenilor și menite să ofere un instrumentar de auto-cunoaștere și înțelegere care să le permită tinerilor să navigheze mai bine o lume marcată de fenomenele bullying-ului și shaming-ului online. Instalația va fi expusă în spațiul Reflector Studio, Str. Logofătul Tăutu nr. 68A, București, între 1 și 7 noiembrie.

Printr-o metodologie interdisciplinară, colaborativă și participativă, „Bodystorming” propune cercetarea și explorarea creativă a emoțiilor primare: surpriza, bucuria, frica, furia, tristețea, disprețul și dezgustul. Reunind specialiști din multiple domenii artistice (coregrafia, muzica, scenografia și video-art), echipa de proiect a realizat nu doar o instalație video imersivă care oglindește reacțiile fizice spontane la aceste emoții primare, ci și o serie de conferințe, dezbateri și ateliere creative cu mișcare și video-art, toate dedicate liceenilor.

Oglindind procesele interioare, emoțiile oscilează între vizibil și ascuns în cadrul instalației, alunecă între control și vulnerabilitate, provocând privitorul să le descopere, într-un joc subtil al formelor și senzațiilor. Mișcarea fluidă sau tensionată se îmbină cu sunetul care amplifică trăirile interioare, în timp ce obiectele, învelite în hârtie și sfoară, aduc o textură tactilă ce invită la reflecție. Proiecțiile video și tehnologia adaugă o dimensiune cinematică, multiplicând gesturile și oferind perspective neașteptate, pentru a reflecta dinamica emoțiilor.

Echipa artistică este alcătuită din: Oana Ivașcu (concept), Denis Bolborea, Smaranda Găbudeanu (coregrafie și dans), Cristian Stănoiu (scenografie), Florin Ghenade, Irinel Cîrlănaru (video), Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu (compoziție muzicală, instrumente electronice), Oana Ivașcu (oboi), Daniel Ivașcu (percuție), Andrei Barbu (sound design).

Instalația imersivă „Bodystorming” va avea vernisajul vineri, 1 noiembrie, la ora 18:00, într-un eveniment cu intrarea liberă. Apoi, între 2 și 7 noiembrie, ea va putea fi vizitată între orele 10:00 și 18:00 în baza programărilor în prealabil pe WhatsApp la numărul 0721268701, sau prin e-mail, la [email protected].

În intervalul 21 octombrie – 7 noiembrie, Asociația Culturală ISVOR propune un atelier de expresie corporală și vizuală coordonat de Denis Bolborea și Smaranda Găbudeanu, performeri cu experiență în coregrafie, dans și arta actorului, și Cristian Stănoiu, artist video și scenograf. Folosind tehnici de conștientizare și de mișcare proprii acestor arte, atelierul își propune să evidențieze relația dintre emoții și postura fizică, echilibrarea musculară, echilibrul static și dinamic, oferind participanților capacitatea de a înțelege mai bine expresia stărilor interioare în propriul corp și, în consecință, de a folosi corpul pentru a controla mai bine reacțiile emoționale. În acest sens, atelierul combină dansul cu principii care țin de arta cinematografică, îndemnând la schimburi de perspective asemenea celor folosite de camerele de filmat: schimbarea focusului, reglarea clarității, travelling, panoramare, alegerea unor unghiuri diferite ale privirii, toate pentru a sublinia modul în care conștientizarea și schimbarea percepției asupra mișcării proprii, a celorlalți și a spațiului în general se leagă de spațiul emoțional interior.

Asociația Culturală ISVOR s-a parteneriat în cadrul acestui proiect cu cinci licee din capitală pentru a organiza conferința/dezbatere „Social media și minunata lume nouă a bullying-ului”, cu Emilian Mihailov, conferențiar universitar la Facultatea de Filosofie din cadrul Universității București și director al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată. Pornind de la perspectiva etică asupra hărțuirii cibernetice, susținută de cercetări, studii și informații statistice, discuția se va deschide apoi înspre experiențele tinerilor participanți, oferindu-le sprijin în procesul de conștientizare și de gestionare a situațiilor cu care se confruntă.

Proiectul „Bodystorming” va cuprinde și podcastul realizat de Mihai Ivașcu, poet și jurnalist cultural. Podcastul chestionează măsura în care suntem capabili să jonglăm între corpul dat și corpurile fabricate (corpul măștii sociale, al celei digitale, corpul creatorului etc.), cât ne afectează switch-ul dintre ele, cât reprezintă ele extensii „firești” umanistului și cât provocări de gestionat sau imposibilități de asumat ca atare. În nota unor discuții lejere, fără verdicte absolute, conversațiile completează puzzle-ul multidisciplinar/multimedial în centrul cărora așezăm chestiunea cyber în lumea tinerilor.

Rezultatele vor fi diseminate pe paginile social media ale asociației și pe site-ul web dedicat, o platformă online de expunere și promovare a produselor culturale ale proiectului – de la etapa de cercetare la podcasting și feedback. În contextul proliferării fenomenelor de bullying în mediul online, exacerbate de o cultură care îndeamnă mereu la comparație cu modele imposibil de atins, inițiativa „Bodystorming” este cu atât mai binevenită.

„Bodystorming” este un proiect cultural organizat de Asociația Culturală ISVOR, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Parteneri: Reflector Studio, Centrul de Cercetare în Etică Aplicată – Facultatea de Filosofie a Universității din București, Universitatea Națională de Muzică București, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Octav Onicescu”, Liceul CRONOS, Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”, Liceul Pedagogic „Anastasia Popescu”.
Parteneri media: Bookhub, Cărturești, ConnectArts, Curatorial, Happ.ro, IQads, Iscoada, LIFE.ro, Mindcraft Stories, Observator Cultural, Palindrom, Radio București FM, Radio România Cultural, Radio România Muzical, România Pozitivă, Spotmedia, The Institute, Zeppelin, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.          

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune



Branded


Related