Corporate blogging: moft sau PR standard?

O masa rotunda despre corporate blogging a avut loc astazi in cadrul conferintei cu participare internationala "Fundamentele Comunicarii Organizationale : Tendinte Actuale", organizata de departamentul de Comunicare si Relatii Publice al Facultatii de Litere, in colaborare cu Centrul de Studii Media si Noi Tehnologii de Comunicare, din cadrul Facultatii de Sociologie. Conferinta a cuprins patru sesiuni paralele, in care s-a discutat despre cultura si comunicare organizationala, comunicare interna, cultura organizatiilor media, reputatie corporativa, responsabilitate sociala. Pentru a completa dezbaterile si pentru a apropia dimensiunea stiintfica de latura practica a comunicarii organizationale, conferinta a cuprins si o discutie despre blogul corporativ.

Frank Martin Hein, consultant in comunicare din Elvetia, a moderat discutia impreuna cu Radu Iliescu, Web&E-Services Manager, British Council. Invitat special prin videoconferinta a fost Ron Edwards, (ambientperformance.com/connection), Managing Partner la Ambient Performance, Londra.

"Ceea ce a fost un jurnal intim a devenit platforma importanta de comunicare corporativa si este un instrument care poate fi folosit in diferite moduri" a deschis Hein. "Daca la inceput, blogurile erau o moda, acum au devenit normalitate" a continuat el, propunand o abordare sistematica pentru blogurile de corporatie: interne/externe, oficiale/neoficiale, scrise de CEO sau de angajati in mod oficial sau neoficial. Cele scrise fara aprobarea conducerii sunt o adevarata provocare pentru companii.

Pentru a restrange discutia, Vladimir Oane(vladimiroane.com), CEO Metromind, a afirmat ca in Romania nu exista corporate blogging, ci CEO blogging. A continuat ca blogurile de corporatie sunt putine, rar updatate, plictisitoare si contin de fapt comunicate de presa. Radu Iliescu a subliniat ca tonul adoptat pe bloguri este informal, conturand astfel mai bine conceptul de blog corporativ.

Bobby Voicu (blogdeafaceri.ro), blogger profesionist, considera ca un blog corporativ poate fi scris de CEO, de un ghostwriter, de un evanghelist, dar nu de oamenii de PR. In opinia lui, PR-istii elaboreaza fraze complexe pentru a transmite informatii care pot fi cuprinse in cateva cuvinte, iar exprimarea pe blog trebuie sa fie clara si concisa.

Sorana Savu, Premium PR(premiumpr.ro/blog) a sustinut ca PR-istii nu sunt dusmanii blogurilor si ca ei trebuie sa-si redescopere meseria, sa se adapteze noilor media si sa-si invete clientii cum sa le foloseasca in propriul avantaj.

Pentru Bogdan Gavrila(core-target.ro), jurnalist si manager Core Target, blogul este mai curand un intrument de socializare decat unul de comunicare. Alina Stefan, Bursa Romana de Marfuri, a vorbit despre blogul organizatiei, marfuriladisponibil.ro.

Vladimir Oane considera ca un blog este interesant doar daca si compania este interesanta. Managerii romani nu inteleg comunicarea decat ca bugete alocate agentiilor de publicite. Trebuie sa treaca prin mai multe stadii pana ajung sa constientizeze importanta corporate blogging-ului. Mirona Iliescu (gorgeoux.com), Artemis Catching Stories l-a contrazis insa, punctand ca sunt suficiente companii dornice sa aiba bloguri si pe care ea le apreciaza pentru ca inainte de a incepe sa scrie un blog, asculta conversatia online si se familiarizeaza cu particularitatile ei.

Ionut Oprea(clickio.ro), MediaPro Interactiv, a avut o pozitie concilianta intre bloggeri si practicienii de PR. Blogurile corporative nu trebuie sa fie interesante pentru toata lumea, ci doar pentru stakeholderii companiei respective.

Concluzia doamnei profesor Adela Rogojinaru, sefa de catedra a departamentului de Comunicare si Relatii Publice, a fost ca dezvoltarea noilor media nu aduce doar noi instrumente de comunicare, ci creeaza noi valori, noi culturi organizationale, dezvolta noi modele in care se construieste climatul organizational si comunicational. Desi tehnologii spun ca mediile conversationale nu pot fi controlate, PR-istii trebuie sa gaseasca o solutie, pentru ca este vorba de managementul comunicarii, chiar daca aceasta forma de comunicare se desfasoara online.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Frank Group

Frank Group este un grup de agentii independente, care ofera servicii integrate si complete de comunicare. Din Grupul Frank fac parte companiile Frank (ATL, BTL, digital), Oxygen (PR), MSPS Marketing and... vezi detalii »

Sectiune


Comentarii

Mirona Iliescu
acum 17 ani
Urma sa fac si o prezentare, alaturi de Ionut, insa am preferat cu totii sa ne axam pe dezbatere, fiind un panel atat de generos. Totusi, am publicat prezentarea mea despre corporate blogging si va invit sa o frunzariti: http://www.catchingstories.com/TheCorporateBlog02jun07.pdf.


Branded


Related