Anastasia Nicolae: Pentru mine, frumusețea este în formă, structură, texturi. Se întâmplă să mă întâlnesc cu ea în contexte foarte neobișnuite

Anastasia Nicolae: Pentru mine, frumusețea este în formă, structură, texturi. Se întâmplă să mă întâlnesc cu ea în contexte foarte neobișnuite

Creator de artă la început de drum, Anastasia Nicolae se află într-o continuă căutare, experimentând cu diverse mijloace de expresie. Limbajul ei preferat de creație este desenul. Își dorește să fie recunoscută după temele vegetale, în special personificarea Regnului Fungi, și îi place că în artă privitorul este liber să interpreteze ceea ce vede.

"Suntem diferiți și avem diferite perspective asupra vieții, iar cum „beauty is in the eye of the beholder” consider că așa este și când vine vorba despre „ce a vrut să spună autorul”. De multe ori autorul poate nici nu a vrut sa spună ceva anume, dar privitorul a receptat un mesaj care era ascuns în adâncul sinelui său", spune Anastasia.

Anastasia Nicolae este o artistă multidisciplinară, care se exprimă prin diverse mijloacele artistice (sticlă, modelaj, grafică, arta digitală). Este preocupată de relația dintre forma vegetală și forma umană, de cum se îmbină cele două și care sunt semnificațiile acestei simbioze.

Anastasia Nicolae a participat anul acesta la DIPLOMA Show cu lucrarea “FLORA FANTASTICA”, care vorbește despre speranță, prin procesul de reciclare pe care realizarea acesteia l-a presupus.

 

Din biografie

Sunt Anastasia Nicolae, artist vizual multi-disciplinar, aboslventă a Liceului de Arta Plastice N. Tonitza (secția Arte Textile) și Unarte (Facultatea de Arte Decorative, secția Ceramică-sticlă-metal).

Cele mai importante capitole din viața mea de până acum au fost anii de studiu.

În timpul lor mi-am definit personalitatea creativă și am format conexiuni, care sper că vor fi durabile și care ne vor alimenta reciproc pe mine și pe colegii mei de generație.

 

Primele întâlniri cu arta

Relația mea cu arta a început încă de la o vârstă fragedă deoarece, provin dintr-o familie de artiști și am fost de mică încurajată să îmi dezvolt latura creativă.

Desenatul a devenit mai serios atunci când am hotărât că vreau să urmez cursurile Liceului de Arte N. Tonitza. Am simțit că acolo mi-ar fi mai ușor să mă integrez, găsind multe firi cu afinitate pentru artă cu care să împart această experiență.

Am continuat să merg pe drumul artei și acum aceasta începe să devină un mod de viață.

 

Perspectiva ta asupra artei & asupra rolului artistului

Perspectiva mea asupra artei este în curs de definire. Pentru mine arta este o expresie exterioară a unui univers interior, iar artistul este interpretul care pune totul în scena, prin diverse modalități.

 

Cum te definești ca artist

Ca artist sunt într-o continuă căutare și experimentare. E normal, fiind la început de drum, dar mi-aș dori să rămân mereu așa.

Limbajul preferat de expresie va fi mereu desenul, care poate trăi în toate mediile vizuale. Amprenta mea este combinarea tehnicilor și tranziția de la un mediu la altul, de la grafică la modelaj si sticlă. Îmi doresc să fiu recunoscută după temele vegetale, în special personificarea Regnului Fungi, ciupercile și vegetația fiind o temă constant dezvoltată în lucrările mele.

Pe partea de digital art am un întreg alt univers față de cel din zona de grafică, modelaj și sticlă. Un univers cyberpunk cu roboți, cyborgs și mașinarii fantastice. Mă identific cu amândouă aceste zone de expresie.

 

Important pentru un creator la început de drum

Consider că foarte important pentru un creator la început de drum este să creeze liber, fără să se simtă constrâns de diverse opinii sau norme impuse (mai ales acum că am absolvit și putem face fix ce simțim!)

 

Inspirația

Pentru mine inspirația vine o dată cu lăsarea serii, pe la apus. Simt că dacă desenez în alt moment al zilei nu am inspirație. În timpul zilei procrastinez, iar când orașul  doarme și se lasă liniștea, simt că am o viziune mai clară a lucrurilor pe care vreau să le desenez.

 

Etapele de creație prin care treci de la idee la lucrări finale

De-a lungul anilor procesul meu de creație s-a schimbat, în funcție de provocările programului. Când a trebuit să ma trezesc devreme, nu am mai reușit să desenez în fiecare seară până târziu, cum îmi place mie. Trezitul devreme e my arch enemy.

Ce mă lupt să păstrez ca disciplină este desenatul zilnic minim o oră. Consider că asta m-a ajutat să fac salturi în manualitate și sa îmi găsesc un stil propriu și recognoscibil.

 

Blocajele

Am avut multe perioade de blocaj aflate în strânsă legatură cu stresul unor evenimente majore. În timpul bacului am intrat într-un artblock din care am ieșit de-abia când am văzut că am fost admisă la facultate. Atunci am putut să mă relaxez și să mă întorc la preocupările mele artistice zilnice. Cred că mă regăsesc pierdută în procrastinare mai mult decât aș vrea, dar încerc să ies din cercul astă vicios.

De multe ori păstrez toate schițele pe care le fac când imi vin idei rapide și în momentele de blocaj revin la ele și le termin.

 

Te gândești la felul în care privitorii îți interpretează creațiile?

Îmi place mult că în artă există o interpretare liberă a creației.  Suntem diferiți și avem diferite filozofii și perspective asupra vieții, iar cum beauty is in the eye of the beholder consider că așa este și când vine vorba despre “ce a vrut să spună autorul”. De multe ori Autorul poate nici nu a vrut sa spună ceva anume prin creația sa, dar privitorul a receptat un mesaj care era ascuns de fapt, în adâncul sinelui său și acesta a dat o nouă valoare personificată operei de arta.

 

Flora Fantastica”. Procesul de creație

Mereu am fost fascinată de formele organice din natură. Este ceva foarte satisfăcător în fiecare nervură, țesut, arcuire și corp vegetal. Natura este un mecanism perfect, până și în imperfecțiuni fiecare corp organic are o alură aparte.

Majoritatea formelor vegetale m-au fascinat însa, Regnul Fungi a fost cel pe care l-am abordat cel mai des în lucrări, fiind extrem de complex la nivel de forme și posibilitățile de reprezentare.

În urma unui proiect de colaborare cu facultatea de Arte din Irlanda, MTU- Crawford, unde tema a fost abordarea unei lucrări făcute din materiale sustenabile, în cazul meu sticle de bere, am gândit o serie de ciuperci verzi vibrante. Aceste lucrări au fost concepute pe baza pozelor/materialului primit de la studentul partener. Există un dublu sens în faptul că aceste ciuperci au fost făcute din materiale care de obicei se găsesc poluând mediul, precum sticlele de bere și de suc.

Procedând astfel am pornit prin a recicla materiale. Și am continuat prin dezvoltarea unei lucrări cu un concept care combină ideea condiției naturale de creștere a ciupercii (într-un mediu nefavorabil, zonă insalubră) cu ideea de gunoi care poluează mediul. Aceste două elemente ajung la completarea reciprocă.

 

Participarea la DIPLOMA Show

La Diploma am știut că vreau să perticip încă de când am intrat la facultate și am urmărit expozițile din anii precedenți. E un eveniment care ia pulsul întregii generații de absolvenți din țară. Trebuie să mai decantez experiența acestei participări o vreme pentru a putea să ajung la revelațiile evenimentului asupra mea.

În clipa asta pot spune ca mi-au plăcut mai multe lucrări și am cunoscut oameni interesanți.

 

Ce este frumusețea pentru tine

Consider că sunt în căutarea expresivității, nu neapărat a frumuseții. Pentru mine, frumusețea este în formă, structură, texturi. Se întâmplă să mă întâlnesc cu ea în contexte foarte neobișnuite: mă opresc uneori pe stradă si ma uit minute bune la o încâlcitură de cabluri de pe un stâlp sau la niște structuri vegetale complexe crescute pe un zid.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Sectiune

Dictionar



Branded


Related