Un creator la început de drum are nevoie de un mentor în viața sa, pentru că acesta joacă un rol important în descoperirea și șlefuirea stilului de creație. Așa crede Corina Dănilă, absolventă a Facultății de Urbanism și participantă la DIPLOMA Show cu lucrarea de licență – „Complex agroturistic Domeniile Saivan”.
Prin acest proiect, ea a vrut să suprindă experiența tradițională într-un mod actual, prin integrarea unei stâne turistice în cadrul unui complex cu activități diverse. Acest proiect încurajează turiști să parcurgă diferite experiențe în zonele propuse, prin care își pot stimula cele cinci simțuri. Corina crede că oamenii caută acum spații publice în care să se relaxeze, să se dezvolte personal, să socializeze și să învețe prin explorare.
"Materialele naturale, energia regenerabilă și practicile de construcție ecologice vor fi prioritare în proiectarea spațiilor publice. De asemenea, se va pune accent pe gestionarea eficientă a deșeurilor și pe reducerea impactului asupra mediului", spune Corina
Corina Dănilă este pasionată de urbanism și își tratează proiectele prin îmbinarea tehnologiei cu arta. Participă la DIPLOMA Show, care continuă până pe 13 octombrie în clădirea fostului restaurant Cina.
Din biografie
Sunt Dănilă Corina-Nicoleta, am 22 ani, m-am născut și am crescut în București. Am absolvit Facultatea de Urbanism, pe specializarea Amenajarea și Planificarea Peisajului.
De-a lungul timpului am trecut prin experiențe neplăcute, care mi-au testat limitele și m-au format pe plan emoțional, prin faptul ca le-am privit ca pe o oportunitate de învățare, făcând din mine o persoană mai ambițioasă în atingerea obiectivelor mele și care a învățat să aprecieze mai mult momentele frumoase pe care viața urma să mi le pregătească.
Experiența mea de creare artistică a început încă din copilărie, când aveam obiceiul să desenez de fiecare dată câte ceva în colțul unei foi sau oriunde apucam. Odată cu trecerea timpului am început să explorez diferite tehnici de desenare sau lucru manual, pe care le descopeream la o emisiune creativă, ce se difuza în acea perioadă la televizor și anume, Art Attack. După aceea, odată cu aparația tehnologiei, căutam poze pe internet și încercam să le reproduc pe cele care îmi plăceau.
În ultimii doi ani ai liceului, am decis că drumul meu s-ar orienta pe această parte artistică, și am început pregătirea specializată în acest sens pentru admiterea la facultate. În cadrul acestor cursuri, am avut un mentor care m-a introdus în lumea artistică prin prezentarea marilor personalități și a istoriei, a diferitelor tehnici de desen și a unor probleme de geometrie, care îmi plăceau deoarece îmi puneau la încercare gândirea matematică, profil pe care l-am studiat și în cadrul liceului. Timp de doi ani, am dobândit informații de bază solide, mi-am dezvoltat latura artistică din punct tehnic și creativ care m-au ajutat semnificativ în următorul capitol definitoriu pentru mine, și anume facultatea.
Când am ajuns la facultate, dorința mea era să ajung pe specializarea de arhitectură, însă am fost repartizată la urbanism, moment în care am crezut că am eșuat, însă ceva frumos a început să se dezvolte în mine după această experientă. Ajunsesem într-un domeniu cu care nu eram prea familiarizată, dar care într-un timp foarte scurt m-a facut să realizez că mă va ajuta să-mi realizez visul de a schimba ceva și a lăsa ceva semnificativ în urma mea prin schimbarea lucrurilor la o scară mai largă, în loc să mă rezum doar la o construcție. Componenta interdisciplinară a urbanismului m-a făcut să-mi răspund la diferite curiozități pe care le aveam încă din copilărie, referitor la cum funcționează spațiul și societatea în care trăim, sporind dorința interioară de a reuși, pentru a schimba sau îmbunătăți unele lucruri înspre bine.
Important pentru un creator de spații interioare și exterioare
Pentru un creator la început de drum, un mentor joacă un rol important în descoperirea stilului, iar mai apoi în șlefuirea acestuia, prin sfaturile date în realizarea primelor proiecte. Totuși, cea mai importantă calitate a creatorului este creativitatea, la care se adaugă pasiunea și perseverența. Un creator de spații interioare, cât și exterioare trebuie să înțeleagă principiile de bază ale designului pentru crearea acestora, cunoașterea evoluției în timp, cu exemple de la mari creatori și propria imaginație, pentru a-și putea descoperi propriul stil de creație. Aceste domeniu, al creației, este în continuă schimbare, iar un bun creator trebuie să fie flexibil și să se adapteze noilor tendințe și tehnologii, iar exercițiul constant conduce la perfecționarea și specializarea stilului.
Rutina ta de lucru
În realizarea proiectelor îmi place să fiu cât mai eficientă, astfel că încerc să-mi organizez munca încă de la început și gestionez cât mai bine orele de lucru, pentru a evita un volum mare de lucru o dată.
Unul dintre tabieturile mele in procesul de creație ar fi curățarea întregii camere și aprinderea unei lumânări parfumate, lucru ce mă calmează fizic și mă stimulează psihic pentru a căuta informații, imagini, care mă ajută să-mi formez o idee pe care o adaptez și o dezvolt în stilul propriu prin intermediul creativității.
Schimbarea procesului de creatie de-a lungul timpului
De-a lungul timpului am realizat proiecte și designuri pe care nici nu aș fi crezut că sunt capabilă să le gândesc sau să le realizez când am început această facultate, dar prin cursurile abordate în cadrul facultății, sfaturile mentorilor, accesul la informații, mi-am antrenat mintea să gândesc un proiect din mai multe perspective pentru a găsi o soluție cât mai fezabilă pentru tema abordată. Prin participarea în diferite proiecte, am realizat diferențele între proiectarea pe foaie și materializarea acestora, iar acest lucru m-a ajutat enorm în identificarea greșelilor pe care le făceam, corectarea acestora, iar mai apoi îmbunătățirea metodei pe care o abordam în noile teme și proiecte. Mă bucur că în tot acest proces am reușit să-mi păstrez creativitatea, pe care am încercat constant să o adaptez cât mai corect pentru a putea să o transpun și în realitate așa cum o gândeam eu, și să o fac cât mai clară și înteleasă pentru orice privitor.
Îmbinarea tehnologiei și artei în munca ta
În prezent, în viața mea de student, cât și în cea profesională, tehnologia joacă un rol important, deoarece majoritatea proiectelor le realizez utilizeazând diferite programe de proiectare, design sau randare pe calculator sau tabletă. Multe dintre ideile proiectelor iau naștere pe hârtie, iar cu ajutorul tehnolgiei și al cunoștințelor mele, sunt transpuse digital pentru o ilustrare cât mai realistă a propunerilor și eficientizarea metodei de lucru prin diferitele beneficii oferite de programele de proiectare.
Relația oamenilor cu spațiul
Consider că în urma pandemiei, oamenii au început să aprecieze mai mult spațiul în care trăiesc, dezvoltând diferite proiecte și noi spații care sporesc interacțiunea socială și dezvoltarea personală. Din păcate, la nivel global, relația oamenilor cu planeta (spațiul în care trăiesc) nu este cea mai bună. Observăm că de la an la an, starea planetei este una din ce în ce mai degradată, ceea ce pe termen lung va conduce ca spațiul în care trăim, să fie afectat semnificativ de relația nocivă pe oamenii îl au cu acesta în prezent, dacă nu se iau măsuri în acest sens.
Ce caută oamenii acum în spațiile publice
În prezent oamenii caută spații în care își pot folosi timpul liber potrivit dorințelor și înclinațiilor personale. Oamenii au o nevoie înnăscută de interacțiune socială, iar spațiile publice oferă un loc unde se pot întâlni, conversa, colabora și crea comunități. În funcție de categoria de vârstă, oamenii caută un mediu în care se pot relaxa, explora sau învăța, prin stimularea simțurilor, fie prin natură, artă, sau design, pentru a crea experiențe plăcute și memorabile.
Spațiile publice ale viitorului
În opinia mea, spațiile publice vor fi proiectate astfel încât să poată fi ușor adaptate la diferite activități și nevoi ale comunității. Spațiile multifuncționale, care pot fi folosite atât pentru evenimente publice, cât și pentru activități recreative sau de lucru, vor fi din ce în ce mai comune.
Din punct de vedere al mediului, spațiile verzi, grădinile verticale și elementele naturale vor deveni și mai prezente în peisajul urban, oferind oamenilor un refugiu de le agitația orașului și contribuind la îmbunătățirea calității aerului. Materialele naturale, energia regenerabilă și practicile de construcție ecologice vor fi prioritare în proiectarea spațiilor publice. De asemenea, se va pune accent pe gestionarea eficientă a deșeurilor și pe reducerea impactului asupra mediului.
Tehnologic, spațiile publice vor fi din ce în ce mai inteligente, cu senzori, aplicații mobile și alte tehnologii care vor optimiza utilizarea spațiului, vor facilita interacțiunea socială și vor oferi informații personalizate.
„Complex agroturistic Domeniile Saivan”. Etape de creație
Totul a pornit de la o știre de la emisiunea “România, te iubesc!”, auzită fragmentat în timp ce lucram la faza Planului de Amenajare Teritoriala Zonală a zonei studiate, unde era prezentată o zonă cu stâne clasice, greu accesibilă, unde oamenii ofereau tururi turiștilor străini pentru o experiență la stână. Pentru elaborarea licenței, ne-a fost alocat orașul Slănic, care întâmplător avea în vechiul Plan Urbanistic General un corp de intravilan denumit “stână dezafectată” și am asociat știrea auzită cu posibilitatea integrării acestei idei de stână turistică în această zonă.
Prin acest proiect am vrut să surprind această experiență tradițională într-un mod unic și actual, și am pornit căutarea unor modele de stâne turistice și am ajuns la concluzia ca acestea sunt în număr foarte mic în toată lumea, găsind puține proiecte de referință, dar care mi-au fost de ajuns pentru o documentare pe care am adaptat-o la ideea mea. Am analizat zona în care am vrut să implementez idea din punct de vedere al accesibilității, al elementelor de cadru natural, al terenului, elementele de potențiat, cât și disfuncțiile.
După aceste analize am început creionarea conceptului, începând cu amplasarea stânei pe cea mai înaltă curbă de nivel prezentă în zonă, iar apoi am început să mă gândesc la diferite activități care s-ar potrivi pentru a completa experiența de la stână. Astfel că, am încercat să creez un spațiu pentru toate categoriile de vârstă și am integrat diferite activități care încurajează turiștii să parcurgă diferite experiențe și să se dezvolte într-un mediu natural prin stimularea celor cinci simțuri: vizual (turnuri de observare), tactil (centru spa), gustativ (evenimente culinare), olfactiv (vegetație), auditiv (cinema în aer liber). De asemenea, am gândit și o zonă cu unități de cazare, un teren de golf și locuri de joacă pentru copii.
Ca ambient pentru zona de stână turistică am propus un lac cu o zonă de promenadă, traversat de un pod și o zonă de loisir amenajată peisagistic. Obiectul arhitectural propune zone pentru: interacțiunea cu animalele, observarea proceselor desfășurate la stână (atât fizic, prin intermediul unei pardoseli din sticlă cu vedere în zona unde oile sunt mulse și tunse, cât și digital prin panouri digitale ce surprind procedeele și informații referitoare la prelucrarea brânzei) și terasă exterioară cu o zonă dedicată degustărilor de brânzeturi. Inovator pentru stână a fost acoperișul realizat în două ape, pe unul fiind dispuse panouri fotovoltaice, care vor întreține energetic stâna, iar cealaltă parte reprezentată de un acoperiș verde ce completează amenajarea peisagistică a zonei de loisir.
Provocarea în realizarea spațiului stânei a fost separarea circulațiilor și ierarhizarea acestora, astfel încât totul să funcționeze ca un circuit organizat, din punct de vedere al deșeurilor, întreținerii stânei și traseul animalelor aflate acolo (definind zonele de pășunat și zonele dedicate echitației).
Finalizarea proiectului
În urma finalizării acestui proiect, am simțit un sentiment de împlinire, că am reușit să duc la bun sfârșit acest proiect și că a ieșit cum îmi doream, eram mulțumită de ceea ce am creat, desigur și cu lucruri care puteau fi îmbunătățite spre perfecționizarea acestuia. La începutul acestui proiect nu aș fi crezut că pot să ajung să creez așa ceva, a fost un proces lung, în care am învățat ce este răbdarea și perseverența atunci când îți dorești să atingi ceea ce îți propui.
Îmi place cum a evoluat o simplă idee și că am reușit prin creativitatea mea să o aduc în zona în care mi-am dorit, iar acest lucru a fost posibil și datorită mentorilor mei, pe care i-am avut la ateliere, care mi-au oferit sfaturi și m-au îndrumat către diferite documentații care m-au ajutat în dezvoltarea ideii.
Am realizat că având oamenii potriviti în jurul tău, pasiune, curiozitate, prin muncă și dedicare, poți realiza lucruri frumoase și speciale. Acest lucru m-a motivat și ambiționat să îmi continui studiile pentru a aprofunda cunoțințele dobândite și a crea în continuare lucruri deosebite alături de oameni de calitate, de la care încă mai am multe de învățat.
Participarea la Diploma Show 2024
Am ajuns să particip la Diploma Show 2024 la îndemnul profesorilor care ne-au îndrumat spre încrierea la acest proiect.
Ce spun lucrările de la Diploma Show despre noile generații de creatori
Văzând lucrările de la Diploma Show am observat ca urmează o generație creativă, pregătită să vină cu lucruri noi în acest domeniu al creației, pe partea de scenografie, design vestimentar, urbanism și arte plastice. M-a bucurat să văd multitudinea și diversitatea proiectelor prezente la fața locului, ceea ce dezvăluie tipurile de creație prezente în diferitele domenii artistice, unite toate prin artă și creativitate.
Comunitatea creatorilor din România
Comunitatea creatorilor din Romania este un spațiu creativ și divers, în continuă evoluție. Ceea ce ne unește este dorința de a face o schimbare în societate, dorința de a crea și dragostea pentru artă și cultura.
Frumusețea pentru tine
Frumusețea este ca o oglindă care reflectă sufletul fiecăruia dintre noi. Pentru mine, frumusețea nu se limitează la aspectul fizic, ci se întinde într-un spectru mult mai larg. Frumusețea se regăsește în natură, de la un simplu răsărit până la complexitatea unui ecosistem; în oameni, prin zâmbetul unui copil, compasiunea unui străin, iubirea dintre doi oameni sau determinarea cu care cineva își urmărește visurile; în micile momente, lucuri simple ce ne bucură sufletul; imperfecțiuni, pentru că ele ne amintesc de unicitatea fiecărei ființe și a fiecărui lucru.
Frumusețea este o călătorie personală, iar fiecare dintre noi o percepe și o experimentează în mod diferit. Important este să fim deschiși să o descoperim în toate formele ei și să ne bucurăm de ea.