Platforma dedicată explorării scenei underground cu sensibilități futuriste din România revine pe 12 octombrie în decorul unic al galeriei Bastion 1 din Cetatea Timișoarei.
În seara de sâmbătă, 12 octombrie 2024, Centrul HEI - House of European Institutes din Timișoara găzduiește o selecție fascinantă de artiști live și DJ din scena independentă românească, în continuarea parteneriatului cu platforma MELODIY.
Evenimentul va începe la ora 20.00, în spațiul Bastion 1 din cetatea Timișoarei, și va include două concerte - deathbycoconut (krautrock) și IIOANA (care își autodescrie stilul ca Post 90s & Pițipunk) - și două DJ set-uri - Admina și Shameless Promoter. Cei din urmă vor participa, în deschiderea serii, la o discuție cu publicul despre spații alternative, scena de club românească și anvergura sa queer și progresistă în planul orașului de pe Bega, alături de Vlad Cadar, fondatorul spațiului alternativ TamTam.
Platforma MELODIY face cu această ocazie o nouă escală în Timișoara la Centrul HEI, după ce a organizat acolo pe 23 august 2024 prima seară de evenimente dintr-un maraton care a adus aproape 30 de performeri și DJ cu practici și sensibilități neconvenționale în fața publicului din Brașov, București, orașul german Hamburg și, weekendul trecut, Iași, și va ajunge și la Cluj, la Atelier Cafe, pe 6 noiembrie 2024.
Cine sunt organizatorii?
MELODIY e un proiect cultural care își propune amplificarea scenei independente din România prin concerte, ateliere și evenimente conexe ce au în centru practici inovatoare și nișe artistice subreprezentate în oferta locală.
Orientată către metode noi de compoziție și interpretare, MELODIY propune un teren de explorare pentru potențialuri sonore extravagante. Deși traversează o multitudine de stiluri muzicale, artiștii care vor performa pe 12 octombrie la Bastion 1 au în comun intuiția pentru sonorități care îmbie corpul la dans, coagulate în jurul spiritului experimental și DIY (abreviere a sintagmei do it yourself, adică fă-o tu însuți).
Partener al MELODIY în Timișoara este HEI – House of European Institutes, un centru multicultural al EUNIC România – Rețeaua Institutelor Culturale Naționale din Uniunea Europeană, situat în Bastionul Maria Theresia. Misiunea centrului este de a sprijini moștenirea „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023” printr-un program curatorial de artă implicată social ce reflectă teme precum egalitatea de șanse, diversitatea și ecologia.
Din iunie până în decembrie 2024, temele propuse de HEI sunt reprezentate în activități ce acoperă domenii diverse. Ele sunt însoțite de expoziții de artă și cultură contemporană din spațiul european și de evenimente care au obiectivul de a activa și implica comunitățile locale.
Cine sunt artiștii invitați?
deathbycoconut e o trupă formată din cinci muzicieni din București, activi atât solo, cât și în alte proiecte de grup: Suce Fraga (voce, bas, clape), Nitchji Oh (voce, chitară, clape), Domnul Valentin (tobe), Horațiu Șerbănescu/ Plevna (clape, chitară, bas) și Alex Bălă (clape). Aceștia combină krautrock, electronica, post punk și o paletă de influențe non-occidentale într-un univers sonor imposibil de încadrat.
IIOANA a crescut în Italia și are o bază în arte vizuale, studiind pictura. Când a început să cânte și să producă, nu și-a găsit un loc în scena locală, așa că și-a inventat propriul stil, Pițipunk, care încorporează elemente de kitsch, meta, punk etc. Epitetul „unic” a fost folosit de-a lungul timpului despre multe lucruri, dar ceea ce IIOANA propune atât vizual, poetic și sonor e ceva complet diferit.
Admina este DJ, producător muzical, artist vizual și membru fondator al Corp., o platformă pentru artiști și DJ-i din scena muzicii electronice care reprezintă persoanele de pe spectrul feminin și non-binar. De asemenea, este implicat în Arp148, un show online distinct care descoperă, explorează și reprezintă muzicienii queer. În cadrul acestui show, misiunea este de a amplifica vocile DJ-ilor și muzicienilor care se identifică ca femei, trans sau non-binar în scena muzicii electronice din România. Admina găzduiește, de asemenea, un alt podcast numit “Corpcast”, care se concentrează pe discuții legate de scena de club queer și crearea de spații mai sigure în aria muzicală. Proiectele sale personale mai includ și poezii feministe, experimente audio și video, precum și spectacole de dans și teatru.
Shameless Promoter este unul dintre multele aliasuri artistice ale lui Andrei Crăciun, activ ca DJ, promoter, organizator de evenimente, manager cultural și curator, și o figură centrală în scena de muzică electronică și independentă din București, fondând spații precum clubul Krănuț. În set-urile sale, el creează experiențe viscerale care transcend definițiile generale despre muzica de club.
Vlad Cadar este membru în grupul Biserika și a fost timp de trei ani nucleul activităților din TamTam, care se afla într-un spațiu industrial din fosta fabrică de pantofi Guban. Artiștii au ocupat și transformat spațiul, care a devenit gazdă pentru ateliere, vizionări de filme, expoziții de artă, întâlniri și petreceri. TamTam-ul a fost amenajat cu zonă de bibliotecă, scară, balcon și acces pe terasă și a fost pictat în repetate rânduri.
Parteneri: Centrul HEI - House of European Institutes
Parteneri media: IQads, Black Rhino Radio, The Attic Mag
Proiect cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național AFCN. Proiectul nu reprezintă neapărat poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă pentru conținutul proiectului sau pentru modul în care rezultatele proiectului pot fi utilizate. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.