CLARA, filmul despre realitatea copiilor lăsați în urmă de părinții plecați în străinătate, intră în cinematografele din România pe 11 octombrie

CLARA, filmul despre realitatea copiilor lăsați în urmă de părinții plecați în străinătate, intră în cinematografele din România pe 11 octombrie

Un nou film românesc de impact, despre un subiect major și necesar, se lansează în cinematografele din țară pe 11 octombrie. „Clara”, lungmetrajul românesc regizat de Sabin Dorohoi, spune povestea milioanelor de români care sunt nevoiți să plece în străinătate pentru a asigura familiilor lor un trai mai bun.

Filmul marchează o premieră în cinematografia românească pentru că e primul lungmetraj care abordează subiectul migrației din perspectiva problematicii sociale a copiilor lăsați în urmă în România la bunici sau alte rude. O realitate dură care nu a mai fost atinsă până acum în producțiile cinematografice autohtone.

Filmul spune povestea Clarei, o profesoară care îngrijește casa și fetița unei familii din Germania, asemenea milioanelor de românce care îi întrețin pe ai lor muncind în străinătate. Când fiul ei, lăsat în grija bunicului, dispare de acasă într-o încercare copilărească de a ajunge la ea, Clara se întoarce în satul natal din România, unde trebuie să se confrunte cu eșecul ei ca mamă și să încerce să recâștige încrederea fiului ei.

Despre tema centrală a filmului, Sabin Dorohoi declară faptul că: „Filmul e despre dor. În fata dorului suntem slabi, pierduți si profunzi. Dorul este mai mult decât o stare, decât un sentiment. E o condiție umana. Este o partea firească din noi precum somnul. Uneori, granițele dintre dor, identitate etnică și patriotism se estompează, mai ales atunci când ești la mii de kilometri distanță de țară și te bucuri când auzi românește pe stradă.”

Începând cu data de 11 octombrie, „Clara” se va putea vedea în cinematografe din peste 15 orașe din România. După lansarea de gală din București, de vineri, 11 octombrie, de la Movieplex Plaza România, echipa filmului va porni într-o caravană națională care va include 16 proiecții speciale unde realizatorii și actorii filmului vor sta de vorbă cu spectatorii în sesiuni Q&A. La unele proiecții vor participa și experți în domeniul pedagogiei și psihologiei, printr-un parteneriat important între echipa filmului și Salvați Copiii, care susține dezbaterea socială pe care „Clara” își propune să o pornească cu prilejul lansării în cinematografe.

Clara” a avut premiera mondială la Cottbus International Film Festival, în 2023, unde a și câștigat premiul publicului. A urmat un întreg maraton de premii, nominalizări, critici pozitive din partea publicului de specialitate și ovații de la mii de spectatori la festivaluri internaționale precum Kolkata International Film Festival India, South East European Film Festival Los Angeles, Internationales Donaufest Ulm/Neu-Ulm, Germania, Ceau Cinema din Timișoara, Serile Filmului Romanesc, Iasi și BIFF (Bucharest International Film Festival).

În urma premiului obținut în Germania, televiziunea RBB spunea despre film: „Clara ne arată prețul greu pe care oamenii din estul Europei trebuie să îl plătească ca să muncească pentru noi în vest” iar Sudwest Presse din Germania spunea: „E o temă socială sensibilă într-un film cu o imagine poetică, adresat publicului larg”.

 

Clara e printre puținele filme care vorbesc despre realitatea celor 5 milioane de români plecați la muncă în străinătate și a celor peste 300.000 de copii lăsați în urmă în țară

În ultimii 15 ani, peste 5 milioane de români au părăsit ţara şi au abandonat peste 300.000 de copii care sunt crescuţi de bunicii lor. Migrația forței de muncă și copiii care sunt lăsați în urmă reprezintă o problemă reală în multe țări: Ucraina, Mexic, Spania, Portugalia, Polonia și chiar Rusia. Publicația Financial Times consideră că migrația românească este a treia ca mărime din lume, după refugiații de război din Ucraina și Siria. Așadar subiectul filmului este unul global iar relevanța internațională a temei migrației este confirmată de premiile și nominalizările pe care le-a luat „Clara” la festivaluri de film de pe patru continente.  

Despre ce l-a determinat și inspirat să creeze acest film, regizorul Sabin Dorohoi mărturisește că a simțit nevoia să portretizeze realitatea prea puțin spusă a oamenilor care sunt nevoiți să își părăsească casele și familiile pentru a-și câștiga banii de trai și care se confruntă cu discriminări atât în locurile în care ajung, cât și din partea românilor care îi marginalizează pe cei din diaspora.

Migrația este o suferință și o durere a unei țări întregi. Nimic nu uneste mai mult oamenii decât o suferința de grup. Românii din diaspora au fost numiți „căpșunari”, „trădători”, „sclavi” sau „leproși”, au fost ridiculizați pentru casele pe care le-au construit și care acum sunt goale, au fost învinuiți că și-au lăsat copiii singuri acasă. Li s-a spus că n-ar trebui să aibă drept de vot și că n-ar trebui să vină acasă în pandemie ca să nu ne îmbolnăvească, deși mulți au rămas fără joburi și locuințe. Loviți din toate părțile, emigranții români sunt afectați de anxietate și depresie. Un studiu medical ne-a confirmat că majoritatea vin la farmacii cu rețete de antidepresive și psihotrope. Suferă de dor de casă!”, Sabin Dorohoi, regizorul filmului „Clara”.

În rolurile principale joacă Olga Török (Clara), Ovidiu Crișan (Nicolae), Luca Puia (Ionuț) și Elina Leitl (Johanna). În film mai apar, în alte roluri, și actorii Mădălina Ghițescu-Petre, Ida Jarcsek-Gaza, David Rott, Dan Mirea, Paula Maria Frunzetti, Codrea Ioan, Camelia Ghinea, Tokai Andrea, Török Silvia, Claudia Ieremia, Ana Maria Cojocaru, Attila Kiss sau Ileana Carmen Caprariu-Nemecsek.

Scenariul e scris de Ruxandra Ghițescu, producătorii sunt Daniel Burlac, Daniel Ehrenberg, Sabin Dorohoi, co-producător e Viorel Chesaru, directorul de imagine e Lulu de Hillerin, scenorgrafia Anca Miron și Sonia Constantinescu, montajul Mircea Lăcătuș, muzica Eduard Dabrowski, costumele Lumi Mihai și Sybille Gänßlen-Zeit, coafurile Marius Schiel și machiajul Elena-Diana Zăstran.

Pelicula a fost filmată în orașul Ulm din Germania, la Reșița, Bocșa în Județul Caraș-Severin și pe malurile Dunării la Dubova și Cazanele Dunării în Mehedinți.

 

O parte din rădăcinile filmului „Clara” se regăsesc în videoclipul Voltaj pentru Eurovision 2015

„Clara” are la bază un scurtmetraj care a fost și el foarte popular în urmă cu 10 ani. Acesta s-a numit „Calea Dunării” și a intrat în cursa pentru Short List la Oscar în 2014 prin câștigarea marelui premiu la Festivalul de Film din Chicago, SUA. Scene din film au fost incluse în videoclipul „Voltaj – De la capăt” și astfel a devenit primul și singurul film românesc din istorie ale cărui secvențe au fost proiectate la concursul de muzică Eurovision Viena 2015, unde a avut un public de peste 180 de milioane de oameni din toată lumea, conform statisticilor Eurovision. A câștigat premiul de imagine la Capalbio în Italia, premiul publicului la Montpelier în Franța, a fost nominalizat la peste 20 de festivaluri din toată lumea și a fost difuzat la 10 televiziuni în România.

Programul detaliat al proiecțiilor „Clara”:

București – Movieplex – începând de vineri 11 octombrie, PREMIERĂ DE GALĂ 
Bucuresti - Cinema Europa – începând de vineri 11 octombrie
Sibiu - Cine Gold - începând de vineri 11 octombrie
București - Cinema Union – sâmbătă 12 octombrie, 18:00 (în prezența echipei)
Reșița - Cinema Dacia - marti 15 octombrie, 19:00 (în prezența echipei) - biletele se pot lua deja de la casieria cinematografului Dacia, in orele de program.
Lugoj - Cinema Bela Lugosi - miercuri 16 octombrie, 19:00 (în prezența echipei)
Piatra Neamț – Cinema Mon Amour - în 16 și 17 octombrie
Timisoara - Cinema Timis - Joi 17 Octombrie, 19:00 (în prezența echipei).
Oradea - Cinema Palace - in saptamana 11-17 ctombrie
București - Cinema Eforie - Joi 24 octombrie, 19:00 (în prezența echipei)
Cluj - Cinema Arta – Duminică 13 octombrie, 13:00 (fără prezența echipei) și sâmbătă 26 octombrie (în prezența echipei)
Satu Mare - Cinema One - marti 29 octombrie (în prezența echipei)
Bistrița - Cinema Dacia - miercuri 30 octombrie (în prezența echipei)
Botoșani - Cinema Unirea - joi 31 octombrie, 19:00 (în prezența echipei).
Iași - Cinema Ateneu - vineri 1 noiembrie, 18:00 (în prezența echipei). 
Brașov - Cinema One - sâmbătă 2 noiembrie (în prezența echipei)
Sibiu – În cadrul “ESTE Filmul de Miercuri” - miercuri 6 noiembrie, 20:00 (în prezența echipei)
Constanța - Cinema Jean Constantin - Joi 7 noiembrie, 19:30 (în prezența echipei)
Pitești - Cinema Trivale - vineri 8 noiembrie, 19:00 (în prezența echipei)
București - Cinema Muzeul Țăranului - Joi 28 noiembrie (în prezența echipei)

De asemenea, filmul va mai rula la Sinaia - Cinema Carpați, Târgu Jiu – Cinema Sergiu Nicolaescu, Cluj – Cinema Florin Piersic și Sibiu – Cinema Arta.

„Clara” este o producție Western Transylvania Studios, Eyrie Entertainment și Chainsaw Europe Studio, în co-producție cu ZDF / Das Kleine Fernsehspiel, în colaborare cu ARTE.
Filmul e realizat cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, fiind o producţie realizată în colaborare cu Televiziunea Română.

Sponsori: Fan Courier, Ideal Casa Property, Br Assets Development, Borsec - Romaqua Group, Infra Plan, Kärcher Romania, Mindshare Media, Wavemaker, Mediacom.
Partener special de organizare: Universitatea Babeș-Bolyai
Parteneri: Salvati Copiii, Primăria Reșița, Primăria Bocșa, Spitalul Judetean de Urgență Resita, Puterea Gândului, Gradimex, Reschitza Pub, Coda Vinci, Ansamblul Folcloric Bârzava, Poliția Locală Reșița, Lauer, Teatrul DA, Refill Reșița, Hotel Intim, Școala Generala nr 12 Timisoara, Casa Corpului Didactic Caraș-Severin, Dacin Sara.
Parteneri media: Radio România Cultural, IQads, Spotmedia, Happ.ro, Life.ro, Zile si Nopti, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Liternet, Revista Golan, Cinefan, MovieNews, Filme-cărți.ro, Garbo, Kudika, , Știri Pentru Copii, Repatriot

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Mindshare

Mindshare are a global, multi-award winning, media agency network of 9300 people across 86 countries united by the desire to create new media experiences. What we do Modern marketing requires more than just media... vezi detalii »

Wavemaker Romania

Exceptional growth requires uncomfortable change.We do our best work for brands who relish being provoked to go further and faster, together.   That’s why we’ve built Provocative Planning, a... vezi detalii »

Subiecte

Sectiune



Branded


Related