Dincolo de limitele convenționale ale muzicii, într-un cadru remodelat vizual, recitalul Multicello :: J O Y al violoncelistei austriece Ana Topalovic este o fuziune dintre cele mai originale între armoniile clasice și cele contemporane. Evenimentul se va desfășura pe data de 5 octombrie 2024, ora 20.00, (acces de la 19:30) la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași (Str. Păcurari nr. 4). Biletele sunt disponibile online.
Acest eveniment marca Classix este organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry, în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac.
Cu violoncelul său electric cu 5 corzi, acordurile electronice live și loop-urile pe care le generează, Ana Topalovic creează un sunet cu adevărat orchestral, cu mai multe straturi - Multicello. Programul include opusuri clasice cu un aer foarte modern, inclusiv aranjamente proprii ale unor lucrări de Bach și Vivaldi, dar și creații contemporane inovatoare. O atenție specială este dedicată capodoperelor mai multor compozitoare, redescoperite și readuse în atenția publicului de către interpretă, special pentru acest eveniment.
J O Y celebrează puterea înălțătoare a muzicii de a uni oamenii, invitând publicul să experimenteze limbajul universal al bucuriei. Ana Topalovic parcurge fără efort secole și genuri muzicale diferite cu al său Multicello, oferind abordări muzicale menite să depășească orice prejudecăți.
De la prima sa apariție publică la vârsta de zece ani, Ana Topalovic cântă în mod regulat în festivaluri și în săli de concerte renumite din douăzeci și nouă de țări de pe patru continente. Repertoriul ei este foarte divers, de la piese solo și muzică de cameră, la proiecte interdisciplinare și creații contemporane originale care alătură violoncelul clasic sau electric cu sunete sintetice. Colaborează cu diverse compozitoare și promovează contribuția femeilor în muzica clasică, un repertoriu important dar adesea prea puțin cunoscut. Ana Topalovic s-a născut la Belgrad (Serbia), de unde s-a mutat la Viena la vârsta de 17 ani. A studiat la cele mai bune școli de muzică din capitala Austriei dar și de la Köln (Germania). Până în prezent, discografia sa include 10 albume de muzică pentru violoncel solo, cu peste 30 de înregistrări în premieră absolută, precum și compoziții proprii. Este membră a programului „Calliope. Join the Dots”, de promovare a femeilor în arte, cultură și știință al Ministerului austriac al Afacerilor Europene și Internaționale.
În completarea acestor concerte, Ana Topalovic va susține și două seminarii/discuții dedicate, în primul rând, studenților și muzicienilor profesioniști pe tema „Breaking the Silence - women composers in classical music” (Spărgând tăcerea – compozitoare în domeniul muzicii clasice). Întâlnirile vor avea loc pe 2 octombrie, ora 11.00, la Universitatea Națională de Muzică din București (în cooperare cu Centrul de Informare Muzicală – CIMRO) și, respectiv pe 4 octombrie, ora 17.00, la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași. Evenimentele se vor desfășura în limba engleză, fără traducere.
Recitalul de la Iași susținut de Ana Topalovic este precedat de un concert imersiv susținut la București, la MINA - Museum of Immersive New Art în data de 3 octombrie, orele 20:00.
Biletele la concerte sunt disponibile spre achiziție online, iar elevii și studenții beneficiază de o reducere de 50% din prețul acestora.
Organizatori: Asociația Industrii Creative, Showberry
Parteneri: Forumul Cultural Austriac
Parteneri instituționali: MINA Museum București, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Universitatea Națională de Muzică din București, Centrul de Informare Muzicală
Parteneri media: Bookhub, Cărturești, Fashion Premium Magazine, Happ.ro, Iqads, Life.ro, Nest TV Suceava, Observator Cultural, Radio France International, Radio Iași, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Revista Golan, Speranța TV, Spotmedia, Viva FM, Ziarul de Iași, Ziarul Metropolis.
Cu debutul în 2020, Classix a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale independente din România, ce a adunat în 5 ediții peste 20.000 spectatori în săli și 250.000 în mediul online, 250 de artiști internaționali din 20 țări, 25 de parteneri culturali și diplomatici, în 37 de concerte, 17 panel-uri, 3 prelegeri, 3 vernisaje, 5 expoziții, o lansare de carte, 9 proiecții de film, 149 masterclass-uri și 15 burse pentru artiști în valoare de 15.000 euro.
Asociația Industrii Creative este organizator al Rocanotherworld Festival și Classix Festival din Iași, având drept scop revitalizarea culturală a orașului, angrenarea comunităților creative și implicarea în viața civilă a societății prin acțiuni care promovează spiritul proactiv, contributiv și participativ.