Ben Okri: Poezia are nevoie de strategia unui războinic. Pentru că poezia este război. Este războiul frumuseții și al adevărului

Ben Okri: Poezia are nevoie de strategia unui războinic. Pentru că poezia este război. Este războiul frumuseții și al adevărului

Trăim în epoca furiei, a întunericului și a luminii intermitente. Și trebuie să găsim o nouă cale către viitor sau vom dispărea, spune Ben Okri, poet, romancier, eseist și activist cultural născut în Nigeria. Ben s-a mutat în Anglia în copilărie, s-a întors în Nigeria înainte de războiul civil, ceea ce l-a afectat profund, și a revenit la Londra în 1978, unde a studiat literatura comparată la Universitatea Essex. Primul său roman, "Flowers and Shadows" a fost publicat în 1980. Au urmat "The Landscapes Within" și "The Famished Road", câștigător al premiului Booker, care au contribuit la popularitatea lui internațională. 

"Cu fiecare carte sunt diferit și totuși sunt din ce în ce mai mult eu. Încerc să rafinez și să surprind realitatea, să creez un nou mod de a spune povești, pentru a face viață din mit și mit din viață", spune Ben Okri. 

Ben Okri este invitat la Unfinished, care începe azi, la București, și durează până pe 29 septembrie. Tema festivalului de anul acesta este Praxis: conectarea teoriei cu practica. Singura modalitate de a participa la festival este prin completarea unei aplicații și a unui proces de selecție efectuat de organizatori.

În rândurile următoare, vorbim cu Ben Okri despre puterea cuvintelor, adevăruri alternative și responsabilitatea creatorilor în 2024. 

 

Cel mai important lucru de știut despre tine

Că sunt mai mult decât ceea ce par. 

 

Dacă viața ta ar avea titlu de carte

Vremurile magiei și ale adevărului. 

 

Momentul declanșator 

Am început să scriu despre condițiile precare din ghetourile din Lagos. Apoi, am transformat ceea ce vedeam în povești. Una din aceste povești a crescut și s-a transformat în primul meu roman, Flowers and Shadows. Înainte de asta, am scris poezii. Eu sunt, de fapt, poet. 

 

Cum s-a schimbat relația ta cu cuvintele

În mod radical și aproape deloc. Cu fiecare carte sunt diferit și totuși sunt din ce în ce mai mult eu. Încerc să rafinez și să surprind realitatea, să creez un nou mod de a spune povești, pentru a face viață din mit și mit din viață. Pentru a cuprinde adevărul imprevizibil al lumii.  

 

Ce înseamnă scrisul pentru tine

Scrisul este la fel de vital ca respiratul. Nevoia de a trăi mă obligă să scriu. Existența, visul și scrisul sunt unul și același lucru. Criza ecologică este un alt lucru care mă determină să scriu. Trebuie să găsim o nouă cale spre viitor sau vom dispărea. 

 

Procesul de scriere

Trăiesc cu o idee și când simt că sunt plin, scriu. 

 

Teme care te obsedează

Puterea, realitatea, schimbarea climatică, spiritualitatea, jocul, Africa, transcendența, imaginația, dreptatea...

 

Unfinished. Gânduri & așteptări

Conversația. Schimbul de idei. Ascultarea. 

 

#Praxis

Viața este viziune, teorie, praxis. Avem nevoie de toate trei. Praxisul are măsura viziunii. Trebuie să fie ghidat de simțurile noastre pentru cel mai bun viitor posibil, pentru toți. 

 

Ce putere au cuvintele în 2024?

Sunt mai puternice ca oricând. Adevărul se estompează, iar cuvintele devin ineficiente printre miciuni, relativism și adevăruri alternative. Avem nevoie de precizie și claritate, de cuvinte ascuțite, care să restabilească puterea adevărului împotriva născocirilor fără limite. 

 

Cum începe ghidul de supraviețuire al unui poet

Ca să fii un poet bun, trebuie să fii un om bun. Trăiește. Găsește un mod de a-ți câștiga existența. A fi poet este o ecuație financiară și artistică. E mai bine dacă un poet nu își câștigă existența din poezie. Nu trebuie să pui niciodată presiunea financiară pe poezie. Trebuie să îți câștigi libertatea pentru poezie. În acest sens, poezia are nevoie de strategia unui războinic. Pentru că poezia este război. Este războiul frumuseții și al adevărului. 

 

Responsabilitatea unui scriitor în aceste vremuri

Să scrie bine. Să scrie condus de adevăr. Să exprime adevărul ascuns al timpului său. Să vadă limpede. Să ajungă în locul în care să poată vorbi cu putere, atunci când e nevoie. 

 

Un nume pentru prezent

Epoca furiei, a întunericului și a luminii intermitente.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Branduri

Oameni

Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related