"Inconștiența umană". Acesta ar putea fi un titlu pentru vremurile prezente, crede Marko Brajovic. Marko este arhitect, director creativ și cercetător, absolvent al Instituto Universitario di Architettura di Venezia, cu o diplomă de master în arhitectură genetică la UIC și DigitalArts UPF, Barcelona. Inspirat de natură și cunoașterea ancestrală, el este fondator și director de creație la Atelier Marko Brajovic, un studio multidisciplinar de arhitectură și design din São Paulo. Marko este, de asemenea, profesor la Universitatea din Monterrey, co-director Architectural Visiting School Amazon și fondator al platformei Design by Nature.
Marko vine anul acesta la Unfinished, care are loc la București, în perioada 27-29 septembrie. Tema festivalului de anul acesta este Praxis: conectarea teoriei cu practica. Singura modalitate de a participa la festival este prin completarea unei aplicații și a unui proces de selecție efectuat de organizatori.
În întâmpinarea festivalului, vorbim cu Marko despre arhitectură, natură și cum a evoluat relația oamenilor cu spațiul în care trăiesc.
Momente declanșatoare în devenirea ta
Eu cred în proces. De la căsuțele din copac din copilărie la formarea mea academică, întâlnirea cu artele digitale, călătoriile spirituale, experiențele cu culturile indigene, toate întâmplările vieții mi-au articulat creșterea și dezvoltarea, perspectiva asupra lumii și expresia creativă. Încă învăț din fiecare zi.
Dacă viața ta ar fi împărțită în capitole
Desculț în Marea Adriatică, Labirinturile din Veneția, Bambus, învățătorul meu, Templul din Amazon.
Cum s-a schimbat perspectiva asupra rolului tău
La început credeam că am o profesie, dar acum înțeleg că am o misiune.
Cum s-a schimbat relația oamenilor cu spațiul în care trăiesc
De la analog la digital, de la digital la eco-spiritual.
Nevoile oamenilor în 2024
Viziuni ale unor viitoruri posibile.
Spațiile publice în viitor
Trebuie să includem și non-oamenii în spațiile noastre publice. Spații publice nu doar pentru oameni. Trebuie să ne lărgim perspectiva și solidaritatea, să creăm spații și pentru alte specii. Parteneriate cu copaci, mamifere, miceliu, albine. Doar așa putem crea spații publice adevărate.
Participarea la Unfinished
Vin în România ascultându-mi instinctul, cu inima deschisă să împărtășească și să învețe. Am simțit că îmi e destinat să particip la acest festival.
#Praxis
Pentru mine, Praxis este un îndemn de a acționa. Îmi place Unfinished pentru că inspiră un proces orientat spre creativitate.
Cum îți antrenezi optimismul
Experimentând scenarii pentru viitoruri posibile.
Un nume pentru prezent
Inconștiența umană.