Gala de Premiere Buzău International Arts Festival

Gala de Premiere Buzău International Arts Festival

Pe 19 septembrie 2024, ora 19:00, la Teatrul George Ciprian, Buzău, ediția a patra a Buzău International Arts Festival (BIAF) s-a încheiat cu o gală de premiere, unde au fost anunțați câștigătorii competițiilor BUZZ International Film Festival (BUZZ IFF) și Festivalului Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B.

 

Premiile BUZZ IFF

În perioada 1-7 septembrie 2024, Buzău a fost gazda celei de-a noua ediții a competiției Festivalului Internațional de Film BUZZ IFF, un eveniment de prestigiu ce este parte a Buzău International Arts Festival. Cu un portofoliu de 50 de filme din 22 de țări, dintre care 48 au fost incluse în competițiile oficiale, festivalul a sărbătorit cinematografia europeană și a oferit o platformă importantă pentru regizori, scenariști și producători din Europa.

Juriul BUZZ IFF a fost compus din personalități remarcabile din domeniul cinematografiei:

Lungmetraj și Documentar: Olimpia Melinte, Bogdan Farcaș, Mișu Ionescu

  • Olimpia Melinte: absolventă cu distincție a Universității de Arte George Enescu, a excelat în formarea ei teatrală. Dedicarea și perseverența i-au fost recunoscute și încurajate, fiind baza carierei sale în industria cinematografică. Pasiunea pentru teatru și film a adus-o pe Olimpia către Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) din București, unde își continuă studiile în cadrul programului de doctorat. Cu talentul și efortul ei remarcabil, Olimpia Melinte a obținut recunoaștere internațională, fiind premiată de Uniunea Actorilor din Spania. De asemenea, performanțele ei artistice au fost recunoscute prin nominalizări la consacratele premii Goya și la varianta lor autohtonă, Gopo, reflectând excelența sa în lumea cinematografică.
  • Bogdan Farcaș este cunoscut pentru rolurile sale puternice atât în film, cât și în televiziune. A devenit recunoscut la nivel național după ce a câștigat Premiul Gopo pentru Cel mai Bun Actor în 2022, pentru rolul său în filmul Neidentificat (2020), unde a interpretat un polițist obsedat de rezolvarea unui caz. De asemenea, a jucat unul dintre rolurile de mare impact în serialul de mare succes Clanul, difuzat de Pro TV, consolidându-și poziția în industria de televiziune din România. Farcaș a jucat și în filme precum Imaculat (2021) și Miracol (2021), ambele primind aprecierile criticilor și este un preferat al regizorilor români și străini, regăsindu-se adesea în distribuții ale unor filme europene.
  • Mișu Ionescu este absolvent al Universității Naționale I.L. Caragiale, licențiat și absolvent al masterului în imagine de film și TV. A semnat imaginea pentru numeroase scurtmetraje de ficțiune, precum Oase pentru Otto (Regia Matei Lucaci-Grunberg), Trecut de ora 8 (regia Alex Pințică), Pieptiș (regia Patrick Brăila), The Good Flirt (regia Lari Gligor și Iulian Stanciu), precum și pentru lungmetrajele Copacul dorințelor: Amintiri din copilărie, Teambuilding și Romina VTM. A fost nominalizat ca Tânără speranță la Premiile Gopo 2023,  pentru imaginea filmului Copacul Dorințelor.

Scurtmetraj și Film Studențesc: Haris Germanidis, Mihnea Mihăilescu, Matei Truță

  • Haris Germanidis este regizor și producător grec, cunoscut pentru activitatea sa în cinematografie, în special în zona documentarelor și filmelor independente. A colaborat cu numeroase companii de producție internaționale, la proiecte de film și reclame. Printre realizările sale se numără contribuții importante în producția de filme artistice și comerciale. De asemenea, Germanidis explorează dimensiuni artistice și vizuale prin fotografie și expoziții care abordează teme legate de transcendență și transformare.
  • Mihnea Mihăilescu este artist scenograf și arhitect, cu o experiență semnificativă în industria cinematografică și de televiziune. A colaborat la o multitudine de filme românești și internaționale, printre care Filantropica, de Nae Caranfil și Orient Express, de Sergiu Nicolaescu. Pe lângă activitatea sa în scenografie, Mihăilescu este Profesor Universitar Doctor al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu" din București.
  • Matei Truță lucrează în domeniul cinematografiei de aproape 10 ani și este unul dintre producătorii documentarului România Sălbatică. A lucrat ca director la Transilvania Film, precum și pentru Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF). Recent a co-fondat August Film, o casă de distribuție de filme de artă care și-a propus să lanseze doar filme care au potențialul de a face lumea un loc mai bun.

Premiile acordate în cadrul BUZZ IFF au fost următoarele:

  • Premiul pentru cel mai bun film la secțiunea Lungmetraj

Dolls of Dresden / Papușile din Dresden
Alexis Tsafas, Grecia, 2023

După o grea deliberare, juriul a decis că acest lungmetraj merită premiul pentru faptul că este cel mai închegat dintre filmele de ficțiune din competiție, spune o poveste curată, fără ca autorii să iasă în față. ”Este un film corect din punct de vedere vizual, atent lucrat pe scenografie, eficient din punct de vedere economic și producție (număr de locații puține, fără să plictisească, actori puțini, dar care devin personaje cu “trecut”, nu “cartoane”). Un alt mare merit este tipul de intimitate pe care îl creează, atmosfere potrivite și coerente dramaturgic.”

Anna este o tânără jurnalistă nonconformistă care trăiește în Salonic. Lophilia, originară din Dresda, este o pictoriță al cărei stil de viață și artă eretice impresionează și provoacă. Întâlnirea întâmplătoare dintre cele două femei se va transforma curând într-o profundă poveste de dragoste, cu perspectiva de a începe o familie.  Apropierea dintre cele două femei va fi întreruptă de moartea subită a lui Lophilia. Anna, copleșită de pierderea prietenei sale și știind cât de important era pentru Lophilia ca trupul ei să fie incinerat, va căuta să-l contacteze pe tatăl ei din Dresda pentru a obține consimțământul necesar. Experiența șocantă a cunoașterii sale efemere cu Lophilia va determina viața ulterioară a Annei. 

  • Premiul pentru cel mai bun Documentar

Harraga - those who burn their lives / Harraga - cei ce-și ard viața Benjamin Rost, Germania, 2023

Juriul a consimțit că este un documentar ce depășește zona investigațională și se folosește de mijloacele filmice pentru a spune povești emoționante ale imigranților marocani. Perioada petrecută alături de ei reprezintă un efort enorm, în același timp păstrându-se neintruziv în povești, regizorul (care este și operatorul) reușește să redea intimitatea grupului, lucru ce evidențiază încrederea oamenilor în regizor. Se folosește de prim-planuri, fără ca ele să devină talking heads, apelează la elipse, muzică, montaj pentru a crea o atmosferă care trece dincolo de ecran.

Imad, Nourdine, Walid și Hamza trăiesc într-o peșteră de piatră sub un far în Melilla. În fiecare noapte, adolescenții marocani pătrund ilegal în portul din apropiere. Acolo, încearcă să se strecoare neobservați pe navele care se îndreaptă spre continentul spaniol. Ei și alți zeci de copii au format o comunitate proprie sub protecția stâncilor. Regizorul Benjamin Rost documentează viețile impresionante ale tinerilor pe parcursul a cinci ani. Titlul filmului descrie practica răspândită a imigranților africani de nord care își ard actele de identitate atunci când sunt prinși de poliție. Un documentar emoționant care oferă o privire într-o lume necunoscută. 

  • Premiul pentru cel mai bun Film Studențesc

Nøkkelbarn, Sindre Mangen Haram, Norvegia, 2023

Când Erik, un băiat de doisprezece ani, este obligat să aleagă la care dintre părinți trebuie să se mute în urma unui divorț urât, se luptă cu consecințele deciziei sale, care îi afectează relațiile nu doar cu părinții, ci și cu cei doi frați mai mici.

  • Premiul pentru cel mai bun film la secțiunea Scurtmetraj

Sushi, Iván Morales, Spania, 2023

Sushi este povestea lui Betu și Jaume, doi bărbați din generații diferite, care încă nu au înțeles ce înseamnă paternitatea pentru ei.

  • Premiul pentru cel mai bun Film pentru Copii

Castelul Crăiței, Liviu Mărghidan, România, 2023

Doi frați care locuiesc în țări diferite după divorțul părinților se reunesc cu ocazia excursiei anuale la munte. Vacanța şi planurile tuturor se modifică radical în momentul în care copiii dispar într-o expediție clandestină către un refugiu montan, provocând panică… 

  • Premiul special al juriului pentru interpretarea artistică de excepție

Carina Lăpușneanu, pentru rolul Leni din Unde Merg Elefanții

Regia: Gabi Virginia Șarga / Cătălin Rotaru, România, 2024

Mesajul juriului pentru Carina Lăpușneanu: ”Să aduci la viață un personaj atât de complex, o fetiță care se luptă cu o boală grea, nu este deloc ușor, tu ai reușit să transmiți prin ochii și emoțiile tale o poveste care a atins inimile tuturor. Cu o maturitate artistică rar întâlnită la o vârstă atât de fragedă, ai reușit să portretizezi fragilitatea, dar și puterea, curajul unui copil care se confruntă atât cu durerea cât și cu neputința. Dedicarea și implicarea ta ne-au făcut să ne pierdem în poveste, uitând că în fața noastră se derulează un film. Cu siguranță, munca și pasiunea ta vor continua să ne surprindă în proiecte și apariții noi. Îți dorim ca acest rol să fie doar începutul unei cariere minunate și să continui să îți urmezi visurile cu aceeași pasiune și determinare. Ai lăsat o amprentă profundă în sufletele celor care au avut privilegiul să te urmărească. Felicitări, Carina Lăpușneanu!”

Un film în care nu apare vreun elefant. Este o poveste de iubire și prietenie între trei personaje aflate într-un moment greu al existenței lor. A lui Leni, o fetiță bolnavă, dar în același timp plină de viață. A lui Marcel, un tânăr cu tendințe sinucigașe fără niciun motiv sau cu toate motivele din lume. Și a Magdei, o mamă care încearcă să uite că viața este îngrozitoare. “Unde merg elefanții” este o pseudo-melodramă, un film puzzle pe care spectatorii sunt invitați să îl descifreze. Și este o comedie. Sau aproape o comedie.

 

Festivalul Internațional de Teatru Independent COMIC 7 B

Tot parte a BIAF, Festivalul Internațional deTeatru Independent COMIC 7 B a ajuns, de asemenea, la a noua ediție. În perioada 8-13 septembrie 2024, la Teatrul George Ciprian și în parcul Centrului Muzeal IC Brătianu, publicul a avut ocazia de a viziona, în cadrul competiției, șase spectacole de teatru selectate din peste 110 înscrieri din România, Marea Britanie, Grecia, Italia, Franța și Israel.

Juriul festivalului COMIC 7 B a fost format din Adriana Drăguț-Jighirgiu, Eduard Jighirgiu, Vlad Vîlciu și Pavel Bârsan.

  • Adriana Drăguț-Jighirgiu este actriță și profesoară, pasionată de teatru muzical. În 2015, a co-fondat Acting Dream Academy, prima școală de teatru muzical pentru copii și adolescenți din România. Este și regizor asistent, lucrând la producții precum Cartea Junglei și Away from Home, contribuind la dezvoltarea tinerelor talente;
  • Eduard Jighirgiu este regizor, compozitor, producător de teatru, actor și profesor. De peste un deceniu, creează spectacole pentru copii și adolescenți, compunând muzica pentru producții precum musicalurile The Heart Beat, Albă ca Zăpada, Cartea Junglei sau Cinderella;
  • Vlad Vîlciu este un tânăr actor cu o activitate remarcabilă televiziune și în teatru. Este cunoscut pentru rolurile sale din seriale celebre de televiziune, precum și pentru școala de actorie unde pregătește anual zeci de copii și adolescenți. Joacă în spectacole ale celor mai importante teatre din Capitală, în roluri apreciate de critici și public. În plus, Vlad Vîlciu este implicat și în dezvoltarea și promovarea teatrului independent în România, contribuind la diversificarea ofertei culturale din țară;
  • Pavel Bârsan este actor și regizor, cunoscut în special pentru activitatea sa în teatru și televiziune. Joacă sau a jucat în seriale precum Atletico Textila și Mangalița, și în filme precum Copacul dorințelor: Amintiri din copilărie și Cealaltă Irina. Pe lângă actorie, este implicat în proiecte de improvizație și a făcut parte din echipa Improvisneyland. Pavel a studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București și a câștigat Premiul pentru cel mai bun actor la Gala Tânărului Actor „HOP” în 2008.

Membrii juriilor de teatru și film contribuie constant la dezvoltarea culturii teatrale și cinematografice, iar producțiile independente și destinate tinerilor sunt o parte semnificativă a activității lor.

Premiile ce au fost acordate în cadrul COMIC 7 B sunt următoarele:

Cel mai bun actor - Răzvan Clopoțel – care activează preponderent la Galați, un actor cunoscut pentru versatilitatea sa. Cu o carieră în expansiune, el a fost implicat în numeroase producții de teatru și a colaborat cu teatre importante din România. Este apreciat pentru interpretările sale profunde și autenticitatea cu care își aduce personajele la viață.

Premiul special al juriului - Vlad Udrescu - un actor cu o prezență remarcabilă în teatrală și film, cu roluri de anvergură și cu o prezență puternică pe numeroase scene. Cunoscut pentru interpretările sale energice și emoționale, Udrescu a participat la mai multe producții de succes, fiind adesea lăudat pentru abilitatea sa de a capta esența personajelor complexe.

Cea mai bună actriță - ex aequo - Isabela Oancea și Emilia Bebu

  • Isabela Oancea este o actriță care își derulează activitatea mai ales la Galați, în cadrul teatrului independent ale cărui baze le-a pus, Teatrul din Buzunar. Cu un stil interpretativ distinct, ea aduce un aer proaspăt și inovator în fiecare rol pe care îl asumă. Este apreciată atât pentru talentul său de a transmite emoții profunde, cât și pentru versatilitatea sa artistică.
  • Emilia Bebu s-a făcut remarcată prin interpretările sale puternice și pline de expresivitate. Cu o carieră în plin avânt, Bebu a demonstrat un talent deosebit în diverse roluri, de anvergură și paletă interpretativă uriasă, recunoscută pentru adaptabilitatea și versatilitatea interpretărilor. 

Cea mai bună regie - Alexandru Mazgareanu – pentru spectacolul E-adevărat, e-adevărat, e-adevărat, de Breach Theatre
Distribuția: Mihaela Teleoacă, Florentina Țilea, Emilia Bebu
Producător: Teatrul ACT

Piesa, la prima montare în România, reia procesul din 1612 al lui Agostino Tassi, pentru violul pictoriței baroce Artemisia Gentileschi. Această dramatizare captivantă împletește transcrieri judecătorești uluitoare, cu istorie, mituri, perspective contemporane, pentru a arăta cât de puțin s-a schimbat societatea în ultimele patru secole. Povestea care străbate veacuri, pune în lumină o femeie remarcabilă care s-a răzbunat prin intermediul artei sale pentru a deveni una dintre cele mai de succes pictorițe.

”Artemisia ne vorbește despre abuz, nedreptate, artă și, nu în ultimul rând, despre puterea eliberatoare a adevărului. Spectacolul ne provoacă spre reflecție și ne pune în situația de a ne întreba: oare cât de mult s-a schimbat percepția asupra femeii în 400 de ani?”, Alexandru Mâzgăreanu, regizor.

Cel mai bun spectacol  - Natură moartă cu nepot obez, de Ion Sapdaru
Distribuția: Isabela Oancea, Carmen Albu, Răzvan Clopoțel, Cristina Gheorghe, Elena Ariadna Șeulean
Regia: Ion Sapdaru
Producător: Teatrul din Buzunar, Galați

Pompiliu este un tânăr singuratic, rămas orfan de mic, dar iubit până la refuz de către cele trei mătuși ale lui, în al căror apartament locuiește. Din prea multă dragoste, cele trei mătuși întrec măsura – din  nou! – și, hotărâte să-i alunge singurătatea lui „Pompi”, au încercat să-i cumpere... iubire. Singurătatea lui Pompi este tulburată de Lili, o fată cel puțin interesantă, dar deloc inocentă și cu o profesie… veche! Brusc, nimic din planurile mătușilor nu mai seamănă cu ce se întâmplă. Spectacolul este o călătorie tragi-comică, presărată cu mult umor, prin viața acestei familii atipice.

Premiul special – Novecento, de Alessandro Baricco
Distribuția: Vlad Udrescu, Ștefan Stoianovici (pian live), Sergiu Bivol (trompetă live)
Regia: Daniel Simion
Muzica originală: Ștefan Stoianovici
Producție și promovare: Costinela Caraene și Teatrul Apropo

"Era cu adevărat cel mai mare. Noi cântam muzică, la el era altceva. Ultima dată când l-am văzut era aşezat pe o bombă. O poveste lungă…" Danny Boodmann T.D. Lemon Novecento. Pianistul de geniu care nu coboară niciodată de pe vasul unde s-a născut și care, dincolo de bordul vasului Virginian, nu există. Muzica lui nu există nici ea înainte de a începe să o cânte el și încetează să mai existe după ce termină. Dar, când o cântă, povestește acolo despre toate frumusețile unor lumi pe care nu le-a văzut cu ochii lui, ci doar citind oamenii și tot ce poartă în ei: locuri, zgomote, mirosuri, țara lor, povestea lor.

 

Parteneri și Susținători

BIAF 2024 este organizat de Asociația CulturAll și Asociația Bulevardul Culturii, în parteneriat cu Primăria Municipiului Buzău și Centrul Cultural și Educațional Alexandru Marghiloman.
BIAF este un proiect co-finanțat de Ministerul Culturii.
BIAF are sprijinul sponsorilor: Carrefour, TBI Bank, Best Seller Auto, Winmarkt, Centrul Medical Ovidius, Eximprod Grup, Camera Notarilor Publici Ploiești, Birou Notarial Vasile Victor și Asociații, Razedent, Lucsor, LeBig Supermarket.
Parteneri: Consiliul Județean Buzău, Teatrul George Ciprian Buzău, Muzeul Județean Buzău, ElcarGid, Hotel Pietroasa, Shopping City Buzău, ADI Buzău, RER SUD, RetuRO, Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău și MediaTrust.
Partenerii media: TVR, Agerpres, Ziarul Metropolis, Happ, IQads, Filmecarti, CineFan, GenStiri, ZilesiNopti, Cinemap, daily culture, PRwave, Cinefilia, UZPR, Buzau.net, Opinia, Campus TV, Campus Radio, TV BUZAU, Reporterbuzoian, Buzaumedia

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Pozitii

Subiecte

Sectiune



Branded


Related