[Design & Strălucire] Novomyr Logvin: Îmi vin idei uitându-mă la lucruri interesante și visând apoi cum le pot transforma în bijuterii

[Design & Strălucire] Novomyr Logvin: Îmi vin idei uitându-mă la lucruri interesante și visând apoi cum le pot transforma în bijuterii

La 5 ani a făcut prima sa bijuterie, o broșă în formă de arici, pe care a decupat-o dintr-o foaie de alamă. Acum are 11 ani și îi vin tot felul de idei interesante, pe care le transformă în bijuterii. Novomyr Logvin este din Ucraina, iar de 2 ani, de când în țara lui este război, stă în România. Creează alături de tatăl său și își vinde bijuteriile la târguri, unde îi place să le povestească oamenilor cum a realizat fiecare piesă.

„Îmi place magia care se întâmplă după lustruire. Să văd strălucirea finală este cel mai frumos lucru. Și întotdeauna sunt surprins și încântat când îmi văd piesele expuse sau în fotografii profesionale cu modele. Este ca și cum aș vedea că ideile mele prind viață într-un mod cu totul nou”, spune Novomyr.

Novomyr Logvin participă la cea de-a cincea ediție a Romanian Jewelry Week, care se desfășoară în perioada 2-6 octombrie la Biblioteca Națională a României. Vorbim cu el în cele ce urmează despre ce îl inspiră în creația de bijuterie și aflăm cum își cultivă creativitatea.

 

Despre tine

Salut, sunt Novomyr și am 11 ani. Sunt originar din Kiev, Ucraina. Din cauza războiului din țara mea, acum 2 ani familia mea și cu mine ne-am mutat în România. Văzându-l pe tatăl meu creând bijuterii am înțeles că orice visezi poate deveni real dacă doar muncești pentru asta! 

 

Momentul în care ai simțit că te atrage crearea bijuteriilor

Chiar din prima zi. M-a interesat imediat. M-am simțit ca un adult pentru că nu era ca și cum m-aș fi jucat cu jucării pentru copii. Mi-a plăcut să pun ochelarii și să fac dezordine pe masă. M-a făcut să simt că fac o muncă reală și importantă, la fel ca tata.

 

Prima ta piesă, creată la 5 ani

Îmi amintesc foarte bine acea broșă. Era un arici pe care l-am decupat dintr-o foaie de alamă și apoi l-am bătut cu un ciocan. Consider că aceea a fost prima mea piesă adevărată, pentru că a fost prima care s-a vândut! Mi-a plăcut foarte mult să folosesc fierăstrăul și am petrecut mult timp creând forme diferite precum flori, fluturi, litere și chiar cuvinte. Oamenii le-au plăcut mult și s-au vândut rapid la târguri. A fost atât de distractiv să văd cum oamenii cumpără ceea ce am făcut eu!

 

Instruirea din ultimii 6 ani

A fost totul foarte natural pentru mine. Doar îl ajutam pe tata în atelier în weekenduri sau după școală, încercând să repet ce făcea el. În acea perioadă am descoperit și un documentar în care fierari și meșteșugari recreau arme faimoase, cum ar fi katanas și săbii. A fost uimitor să văd cum lucrau cu metalul și m-a făcut să mă gândesc cum aș putea încerca lucruri similare. Văzându-i cum fac piese atât de detaliate și puternice, m-a inspirat să continui să explorez noi tehnici și idei.

 

La Școala Assamblage

Ne-am conectat cu Assamblage chiar când am ajuns în România, iar sprijinul lor a fost un motiv important pentru care am rămas aici. Tata și-a continuat munca acolo și chiar a predat câteva cursuri despre tehnici de aurire antică, așa că a fost firesc pentru mine să-mi încep și eu formarea la Assamblage. Am finalizat două etape de lucru cu ceară, care a fost un material nou pentru mine – mai moale și mai ușor de modelat decât metalul. Profesorii mei, David și Andrea, mi-au arătat multe moduri neașteptate de a lucra cu ceară. M-au ajutat să mă îmbunătățesc mult, și acum am atât de multe idei noi pe care vreau să le creez! 

 

Procesul tău creativ

Îmi vin idei uitându-mă la lucruri interesante și visând apoi cum le pot transforma în bijuterii. Cea mai grea parte este să încerc să realizez tot ce mi-am imaginat – nu întotdeauna iese exact cum am visat. Îmi place magia care se întâmplă după lustruire. Să văd strălucirea finală este cel mai bun lucru. Și întotdeauna sunt surprins și încântat când îmi văd piesele expuse sau în fotografii profesionale cu modele. Este ca și cum aș vedea ideile mele prind viață într-un mod cu totul nou.

 

Ce te inspiră

De fapt, nimic special – doar intru în atelier și instrumentele parcă mă cheamă! Crearea reprezintă doar 10% din întregul process, restul este muncă de rutină pe care poate nu întotdeauna o apreciezi sau lucruri cu care trebuie să te lupți și pe care trebuie să le refaci de câteva ori. Așa că inspirația este importantă, dar pentru mine, este vorba mai ales despre a fi într-o stare bună de spirit. Ascultarea muzicii mele preferate în căști mă ajută foarte mult – mă menține motivat chiar și atunci când munca devine dificilă.

 

Oamenii care îți cumpără creațiile

Îmi plac oamenii care îmi cumpără bijuteriile – sunt foarte artistici, curajoși și creativi. Ei aleg ceva unic în loc de lucruri doar strălucitoare sau diamante. Îmi place foarte mult să vorbesc cu clienții la târguri; a fost partea mea preferată încă de la primul târg. Îmi place să povestesc întregul proces de cum a fost realizată fiecare piesă, să împărtășesc povestea din spatele ei și să văd cât de mult o apreciază. Face ca întreaga experiență să fie și mai special.

 

Prezența ta la Romanian Jewelry Week 2024

Este o oportunitate incredibilă să fac parte dintr-o comunitate creativă din toată lumea. Sunt foarte încântat să întâlnesc și să vorbesc cu vizitatorii. Să fiu în preajma atâtor oameni talentați și să văd toate stilurile și ideile diferite este extrem de inspirator. Abia aștept să-mi împărtășesc lucrările și să învăț de la alții – va fi uimitor.

 

Colecția de la RJW – „Brave Idea”

Colecția „Brave Idea” este despre călătoria unei idei care încearcă să devină realitate. Fiecare piesă arată un gând la începutul său și apoi cum crește în direcții diferite. Este ca și cum ai surprinde acel prim moment când îți imaginezi ceva și există atât de multe căi în care poate evolua. Colecția este despre curajul de a explora acele posibilități, chiar dacă nu ești sigur unde vor ajunge. 

 

Visul tău când vei fi mare

Cred că voi continua să creez bijuterii, dar vreau să o fac într-un mod care nu doar să aducă frumusețe și inspirație, ci și beneficii pentru societate și să nu dăuneze naturii.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Companii

Sectiune



Branded


Related