Bruno da Rocha: Povestea mea de dragoste cu bijuteriile nu s-a schimbat de-a lungul deceniilor și mă simt norocos că încă am inspirația de a crea bijuterii

Bruno da Rocha: Povestea mea de dragoste cu bijuteriile nu s-a schimbat de-a lungul deceniilor și mă simt norocos că încă am inspirația de a crea bijuterii

În anii ’80, designerul portughez Bruno da Rocha își începea călătoria în creația de bijuterie, odată cu studiile la Școala de Arte din Porto. Mai departe, a ales să nu meargă la facultate, a rămas în zona muncii manuale și, pentru că se lăsase sedus de bijuterie, i-a rămas fidel. Nici cu deceniile de experiență în creația de bijuterie nu s-a schimbat povestea.

Astăzi, este recunoscut ca unul dintre marile nume ale designului de bijuterii portughez. Fiecare dintre piesele sale are o identitate unică situată la întâlnirea artelor. De-a lungul mai multor decenii, Bruno da Rocha și-a creat propria marcă, propriul stil, iar creațiile sale sunt apreciate în lumea întreagă.

"O expoziție pentru mine reprezintă finalul unui proces, este momentul în care spun: „aceasta este munca mea, aceasta este pasiunea mea”, expusă așa cum îmi place și comunicată așa cum îmi doresc, înconjurat de alți artiști. Sunt flatat că ROJW mi-a acceptat aplicația", spune Bruno.

Bruno da Rocha participă pentru prima dată la Romanian Jewelry Week, care se desfășoară în perioada 2-6 octombrie la Biblioteca Națională a României. Povestim cu el despre procesul lui creativ, inspirație și cum s-a schimbat relația femeilor cu bijuteriile. 

 

Relația ta cu bijuteriile

Relația mea cu bijuteriile a început după ce am mers la Școala de Arte din Porto pentru a studia bijuterii. Când am terminat studiile obligatorii, am decis să nu merg la Universitate; voiam ceva care să fie orientat spre munca manuală. Putea fi sculptură, pictură, ceramică, dar am găsit în bijuterii dimensiunea perfectă și o artă care poate fi purtată. M-a sedus complet.

 

Unde ai studiat

Am urmat o Școală de Arte în Porto și, pentru a dobândi mai multe cunoștințe în bijuteriile clasice, am participat timp de 3 ani la un proces intens de învățare la o Școală Profesională.

 

Prima piesă creată

Prima mea piesă a fost o libelulă mare inspirată de mișcarea Art Nouveau.

 

Cum erai tu, în anii '80, când ai început

Eram un visător, cu posibilități infinite în fața mea. Am început să-mi centrez pasiunea pentru desen asupra designului de bijuterii.

 

Relația femeilor din țara ta cu bijuteriile

Femeile din Portugalia au o relație puternică cu bijuteriile; le folosesc pentru a-și exprima individualitatea și statutul. Pe măsură ce femeile au devenit mai independente de-a lungul deceniilor, au început să se exprime mai liber folosind bijuteriile.

 

Cum a evoluat povestea ta de dragoste cu bijuteriile de-a lungul deceniilor de creație

Relația mea cu bijuteriile nu s-a schimbat de-a lungul deceniilor și mă simt norocos că încă am inspirația de a crea bijuterii. De-a lungul anilor, am început să mă simt mai încrezător în creațiile mele și am început să experimentez forme și materiale mai elaborate.

 

Ce te inspiră acum

Deși mă inspir atât din forme arhitecturale, cât și naturale, acum mă concentrez mai mult pe forme organice.

 

Amprenta personală în creația de bijuterii

Amprenta personală sunt probabil bijuteriile inspirate de insecte. Creez broșe, cercei, inele, coliere și acum bijuterii pentru casă. Lucrez cu argint și aur, perle, chihlimbar, porțelan, pietre prețioase.

 

Procesul de creație

Încep cu inspirația, o formă, apoi desenez diferite versiuni și creez „familii” (inele, cercei etc.). Cea mai grea parte este găsirea inspirației și organizarea business-ului. Cea mai frumoasă parte a procesului creativ este când termin toată colecția și văd cum o idee simplă devine o bijuterie.

 

Rutina de lucru

Îmi place să lucrez în atelierul meu, ascultând muzică, înconjurat de materialele, cărțile și uneltele mele. Ziua mea începe devreme cu organizarea contabilității, apoi împărțirea sarcinilor în echipa mea. Mă așez la bancul meu și lucrez la piesele mele.

 

Super puterea bijuteriilor tale

Munca mea este o călătorie între două atmosfere, clasică și contemporană, căutarea procesului perfect de finisare pentru fiecare piesă este fundamentală. Nu cred că bijuteriile mele au o „super putere”, dar au amprenta mea unică. Am găsit modul meu de a lucra argintul modelat cu alte materiale.

 

Prezența ta la Romanian Jewelry Week

Este prima mea participare și sunt impresionat de efortul pe care ROJW îl depune pentru a găzdui acest eveniment internațional. Am fost foarte flatat că comisia ROJW mi-a acceptat aplicația. O expoziție pentru mine este finalul unui proces, este momentul în care spun: „Aceasta este munca mea, aceasta este pasiunea mea”, expusă așa cum îmi place și comunicată așa cum îmi doresc, înconjurat de alți artiști.

 

Colecția pe care o vei prezenta în România

O natură reinventată și luxuriantă care, combinată cu măiestrie, a rezultat în reprezentări artistice emergente, forme arhitecturale și geometrice, insecte, plante, flori și multe alte elemente organice transportate într-un mediu urban.

 

Câteva sfaturi pentru creatorii de bijuterie la început de drum

Fiți fideli viziunii voastre, credeți în munca voastră, acest lucru este foarte important. Și dacă plănuiți să începeți propria afacere, învățați cum să o gestionați.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Subiecte

Sectiune

Dictionar



Branded


Related