[Design & Strălucire] Octavia Chiru: Provocarea cea mai mare ar fi sa nu te lasi ghidat de trenduri. Este dificil sa promovezi unicitatea intr-o lume in care se produce in serie si in masa

[Design & Strălucire] Octavia Chiru: Provocarea cea mai mare ar fi sa nu te lasi ghidat de trenduri. Este dificil sa promovezi unicitatea intr-o lume in care se produce in serie si in masa

Designerul Octavia Chiru nu purta bijuterii pana sa ajunga sa le creeze. Acum nu se mai desparte de ele. Relatia sa cu bijuteria a inceput in pandemie, cand lucra la colectia vestimentara pentru diplona de Master prin care aducea un omagiu naturii. Si pentru a se apropia mai mult de ea, a folosit ca element natural ceramica pentru a fabrica nasturii, a continuat cu genti si, in final bijuterii.

Odata cu prezentarea colectiei „Organic Chapter: 002 - Cer si Pamant" a decis sa continue sa creeze si bijuterie. Octavia va fi prezenta anul acesta la Romanian Jewelry Week cu colectia de bijuterie „OrGAniC my VIEW”.

"Fiecare noua colecție este o ocazie de a explora concepte noi, de a aduce materiale neconventionale in prim-plan si de a provoca limitele creativitatii mele. Ceea ce imi doresc este ca fiecare pas in acest proces sa reflecte o dezvoltare continua", spune Octavia.

Cel mai mare eveniment international dedicat bijuteriilor contemporane organizat in Romania are loc in perioada 2-6 octombrie la Biblioteca Nationala a Romaniei. A cincea editie a Romanian Jewelry Week va aduce publicului pasionat de bijuterie contemporana creatii din toata lumea.

Povestim in continuare cu designerul Octavia Chiru despre inceputurile sale in creatia de bijuterie si despre ce o inspira.

 

Etape în formarea ta

Povestea incepe prin curiozitatea de cunoastere a unui copil, pe atunci, aflat la varsta de 3 ani. In perioada aceea, am inceput sa discern momentele in amintiri si sa creez conexiuni ce se transformau mai apoi in idei. Astfel, am putut cladi usor, usor un univers al meu, in care posibilul nu are limite.

Am inceput prin curiozitati ca orice alt copil, despre tot ce ne inconjoara, dar o atractie fascinanta am indreptat-o catre piese vestimentare, accesorii, bijuterii si cosmetice.

Cea mai importanta influenta a fost chiar mama mea. Ea mi-a oferit acces la acest taram ce s-a dorit explorat cu atat de multa ardoare. Fiecare sticluta de parfum imi inducea o anumita stare de visare, de la miros, la aspectul sticlei. Unghiile mi le pictam mereu cu rosu, iar pantofii cu toc erau cheia catre podium, pe atunci dressingul sau covorul din sufragerie.

Ce a pornit ca un simplu joc s-a transformat apoi, in pasiune si dorinta de a impartasi unui public larg trairile unice ce mi-au fost oferite de arta portului.

 

Cum a inceput relatia ta cu bijuteriile

Nu am purtat bijuterii pana in momentul in care am inceput sa le creez. Acum, port bijuterii 24/7 si sunt mai fericita ca niciodata, ma simt completa!

Totul a inceput, in pandemie, pe cand lucram la colectia vestimentara de diploma, la Master. Tema aleasa, "Organic Chapter: 002 - Cer si Pamant", a fost un omagiu adus naturii, a ceea ce inseamna ea pentru om si de asemenea, reprezentarea naturii umane alaturi de fragilitatea ei. Astfel, pentru a ma apropia mai mult de natura si "a da viata" din elemente naturale am folosit ceramica (o iubire uitata, prima interactiune fiind la orele de ateliere creative de la gradinita) pentru a exprima aceasta delicatete si fragilitate. Am inceput cu nasturii pieselor vestimentare, care au continuat in genti ceramice si bineinteles, in bijuterii de ceramica.

Prezentarea colectiei publicului larg a contribuit la decizia de a continua realizarea de bijuterie. Cererile si rugamintea publicului de a continua m-au ajutat sa explorez un nou taram artistic si mi-au oferit ocazia de a evolua in arta mea.

 

Primele tale creatii

Prima bijuterie a fost realizata cu mult timp in urma, sculptata din lut polimeric. Am fost la un atelier creativ pe cand aveam 12 ani (pe atunci imbinam scoala cu hobby-urile artistice). Ni s-a oferit libertatea de a crea orice obiect, iar eu am ales sa imi realizez un tablou pictat stil portret ca suport pentru coliere. Mi-am dorit sa am piesa de bijuterie asezata de cinste, la vedere, ca o opera de arta, asa cum sunt de fapt bijuteriile. Nu sa fie asezata intr-un sertar, in intuneric. Am vrut sa ma bucur vizual de ea si sa o pot purta.

Inspiratia a fost in stil baroc din ce imi amintesc, imbinat cu un strop de umor. Colierul a fost sculptat si vopsit, apoi asezat pe tablou.

 

Cum te-ai format in designul de bijuterie

Prima a fost curiozitatea, apoi dorinta si pasiunea au jucat un rol decisiv, ca mai apoi sa apara ambitia de perfectionare, iar la toate acestea se adauga iubirea de creatie neobosita.

 

Ce te inspira acum

Muza imi va fi mereu natura! Ea este punctul de intoarcere in care ma simt acasa cand vine vorba de inspiratie. Acum, fortele creatoare ma poarta catre trairi reale si in tot ceea ce ma face sa simt.

 

De ce crezi ca iti aleg clientele tale bijuteriile

In creatii imi astern toate sentimentele atunci cand le realizez, fie ele de bucurie, apreciere, entuziasm, tristete etc.

Consider ca este vorba despre ce stare transmit piesele si povestea pe care o nareaza privitorului.

De asemenea, aleg sa creez fara a urma un trend, materializez strict ce ma inspira pe moment. Astfel, piesele sunt atemporale si unice, iar cei ce aleg sa le poarte se cunosc foarte bine si de aceea isi doresc o piesa care sa ii reprezinte.

 

Valorile brandului tau

Brandul, dupa cum am mentionat, a aparut din dorinta de a impartasi sentimente unice cu un public larg. In special trairi reale de bine si frumos.

Valorile la care tin cel mai mult sunt de a crea constient-sustenabil pentru mediul inconjurator, ca arta mea sa aduca un plus, nu sa dauneze si bineinteles, de a oferi o escapada din cotidian, pe culmile creativitatii, printr-un amalgam de emotii transmise intr-o maniera cu o nuanta de umor, alaturi de unicitate.

 

Procesul creativ. De la idee la bijuterie

Ideea in sine este momentul declansarii tuturor starilor. Incepe printr-un entuziasm de nestapanit in care apar infinite posibilitati. Apoi, se instaureaza starea logica pentru a gasi modalitati de a materializa ideea, intram in faza practica in care ne lovim de multe obstacole de confectionare (este foarte posibil ca ce ai vizualizat in forma de idee sa nu functioneze real vorbind). Si in final, materializarea ideii.

Tot procesul de creatie este magic, dar daca ar fi sa aleg cel mai frumos moment ar fi cel in care ideea se transpune in element palpabil, totul s-a materializat si a fost dus la capat. Aici se intampla ca ideea de pornire sa nu fi intampinat multe schimbari, ori sunt cazuri in care produsul este total diferit de ideea de la care a pornit, fiind doar un impuls declanator a ceea ce urma a fi obiect artistic.

Pe de alta parte, cea mai grea este continuarea unei idei, multe dintre ele nu ajung la ultimul pas, raman plutind intr-un neant creativ sau doar in varianta de schita.

 

Provocarile in creatia de bijuterie

Provocarea cea mai mare ar fi sa nu te lasi ghidat de trenduri. Este dificil sa promovezi unicitatea intr-o lume in care se produce in serie si in masa. De la aceasta, apar celelalte, lupta cu marii competitori din industrie, unde vorbim despre resurse si unul dintre cei mai mari perturbatori, ar fi timpul. Totul se intampla pe repede inainte in vremurile noastre, iar magia de moment, cu arta ta, necesita timp si rabdare. De aici, provocarile de a avea o traiectorie sigura.

Limitele tin de fiecare dintre noi, cred ca acestea duc catre excelenta prin munca continua, referire facand la consecventa si multa pasiune.

 

Relatia romancelor cu bijuteria contemporana

Romanii, in general, din tot ce am observat de-a lungul anilor, sunt persoane deschise la nou si se adapteaza foarte bine cu mersul a ceea ce este de interes cotidian in toata lumea.

Relația clientelei din Romania cu bijuteriile este una strânsă și evoluează constant, reflectând dorința acestora de a se exprima și de a ieși în evidență. În comunitatea din jurul brandului meu și între cunoscuții mei, observ o apreciere crescândă pentru bijuteriile care transmit unicitate și personalitate. Romancele sunt foarte deschise la nou si cauta sa se diferențieze prin accesoriile pe care le poarta, fie ca e vorba de stiluri inovative sau de piese cu semnificatie personala. Bijuteria, pentru ele, nu este doar un element de estetica, ci si un mod de a-si exprima identitatea, de a-si afirma individualitatea si de a adauga o nota personala tinutelor de zi cu zi.

 

Romanian Jewelry Week 2024

Participarea la Romanian Jewelry Week 2024 reprezinta pentru mine o mare onoare și o confirmare importanta a muncii mele. Faptul ca am fost selectata de un juriu format din profesionisti renumiti în arta bijuteriei imi ofera validare si dorinta de a continua.

De asemenea, RJW imi aduce oportunitatea de a expune alaturi de mari artisti bijutieri din întreaga lume, fiind  o platforma deosebit de importanta pentru a promova arta contemporana a bijuteriei și pentru a aduce laolaltă talente și idei inovative, contribuind la dezvoltarea comunitatii de artisti și recunoasterea acestui domeniu la nivel international.

 

Colectia cu care participi, „OrGAniC my VIEW”

 „OrGAniC my VIEW" este o colectie atemporala de bijuterie contemporana realizata manual din ceramica. Conceptul porneste de la artistul suprem, acela fiind insasi natura si continua prin dorinta de a o aduce cat mai aproape de om, acesta purtand elemente create de natura precum, lutul - pamant, apa; textile - bumbac, in, lana, alaturi de formele organice si nuantele vii. Acestea iau forma de bijuterii unice, de la inele, la coliere, cercei si bratari "rupte" din colturi fantastice ale naturii.

Aceasta colectie, prezinta o colaboarere intre arta si natura, o aventura de observare si experimentare, in care cele doua se contopesc, invitand purtatorul sa fie unul cu natura prin acceptarea individulitatii unice si conexiunea armonioasa cu mediul inconjurator.

 

Pe Instagram

Comunitatea de pe pagina de Instagram @octaviachiru, este compusa din oameni din toate colturile lumii. Am crescut organic acest portofoliu online, asa cum imi place mie sa il numesc, si cred ca oamenii intra pe feed-ul brandului pentru a se delecta de ce tine de cotidian, si a patrunde intr-un univers fun, colorat care te binedispune si iti ofera o alta perspectiva despre viata.

Ma urmaresc atat oameni influenti din toate domeniile artistice, cum ar fi muzicieni renumiti, artisti plastici, stilisti, creatori de content, designeri din diferite domenii etc cat si cei care nu activeaza in arta, dar sunt consumatori de ea si isi doresc sa o aiba in viata lor in orice fel.

 

Ce capitole noi urmeaza sa „scrii” pentru brandul tau de bijuterie

Ma bucura tare cum ai formulat intrebarea!

De fiecare data, colectiile, le prezint ca pe o insiruire de capitole ale volumului meu creativ. Ador povestile si imi place sa cred ca pot da viata unor "personaje" prin creatii, care sa joace un rol important in capitole.

Astfel, magia consta în faptul că le ofer timp acestor povești să se dezvăluie în mod natural. Uneori, apar mai multe capitole în același timp, dar aștept momentul potrivit pentru a le oferi scena lor de strălucire. În esenta, creez cu răbdare și mă las ghidată de moment, astfel încât fiecare capitol să aiba impactul și valoarea pe care o merita.

Nu știu exact ce va urma, dar cu siguranță lucrez constant la evoluție și inovație. Fiecare nouă colecție este o ocazie de a explora concepte noi, de a aduce materiale neconvenționale în prim-plan și de a provoca limitele creativității mele. Ceea ce îmi doresc este ca fiecare pas în acest proces să reflecte o dezvoltare continuă, să surprindă și să inspire, atât prin formele și designul inovator, cât și prin poveștile pe care le spun prin creatiile mele.

Raman deschisă către noi idei și capitole neașteptate, ghidată de dorința de a oferi piese care nu doar să fie purtate, ci și să creeze o conexiune profundă cu cei care le aleg.

Aboneaza-te la newsletterul IQads cu cele mai importante articole despre comunicare, marketing si alte domenii creative:
Info


Dosare editoriale

Oameni

Sectiune



Branded


Related